24 Nisan 2006 Pazartesi

Yakakent İlçemizi Tanıyalım


TARİHİ

Yakakent’in kuruluşu M.Ö. 2.yy. rastlar.

Bizanslıların yaşadığı dönemde adı “Kominos” olan şehri; Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Seferini yapmak üzere Trabzon'a geçerken; halkı Osmanlı İmparatorluğunu tanımadığı için, yerle bir ettiği söylenir.

"Kominos" kelimesi Başsız piskopos anlamına gelir.

Kentte daha sonra gelenler adını “Gümenez” şeklinde değiştirmişlerdir. Bu günkü Yakakent 1800 yılında Gerze’den gelen üç, dört aile tarafından kurulmuştur. 1893-1895 yıllarında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizliler ve 1922 yılında Selanik’ ten gelen göçmenlerle Yakakent büyümüştür.

1896 yılında muhtarlık, 1 Mart 1963 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Aynı yıl Gümenez olan ismi, kıyı şehri anlamına gelen Yakakent olarak değiştirilmiştir. 9.5.1991 tarihinde Yakakent ilçe olmuştur.


COĞRAFİ KONUMU
Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı arasındaki geçit noktasındadır. Samsun iline bağlı ilçenin Samsun 'a uzaklığı 84 km.dir. Doğusunda Alaçam, Batısında Gerze, Güneyinde Canik Dağları, Kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır.



İKLİMİ
İlçede yaz ayları genelde yağmur yağmaz, Kış ise ılık ve bol yağışlı geçer.


SOSYO EKONOMİK YAPISI
İlçe ekonomisi tarımsal karaktere sahip olmakla beraber; balıkçılık ekonominin can damarıdır. Karadeniz’de avlanan her türlü balığı ve dünyaca ünlü mersin balığını burada bulmak mümkündür. Sayıları yetmişe yakın irili ufaklı balıkçı tekneleriyle balık avlanmaktadır.

Deniz ürünlerini değerlendiren özel sektöre ait iki fabrika bulunmaktadır. Bunlardan biri Sür-San Balık Unu ve Yağı Fabrikasıdır. Diğeri ise İpek Gıda Fabrikasıdır. Burada Vatoz, Köpek balığı ve Kum midyesi gibi bazı deniz ürünleri işlenip, şoklanarak Fransa’ ya ihraç edilmektedir.

İlçenin karakteristik tarım ürünü tütündür. Köylerde buğday, mısır ve çeltik de yetiştirilir.

Sarıgöl, Köseli ve Büyükkırık köylerinde halıcılık yapılmaktadır. Karaaba Çöküyen de ise halıcılık halkın en önemli gelir kaynağını oluşturur. Bölgede halıcılığın daha fazla yaygınlaşması için halk eğitim merkezi müdürlüğü halıcılık kurslarını devam ettirmektedir. Hazırlanan halıcılık projesi ile kırk aileye halı tezgahı temin edilmiştir. Dokunan halılar üç metre kare ve altı metre kare Hereke tipi olup, il içinden ve il dışından alıcı bulmaktadır.


ULAŞIM
İlçe Samsun-Sinop karayolu üzerinde olduğundan, Samsun ve Sinop’a her gün ulaşım yapılmaktadır. Yakakent’ e Alaçam 6 km., Bafra 33 km. ve  Samsun 84 km. uzaklıktadır.


Tarihi ve kültürel Değerler
Yakakent’ in güneyinde dağlık ve ormanlık alanda tarihi bir kale olduğundan çeşitli kaynaklarda ve halk dilinde söz edilmesine rağmen konuyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle kaleyle ilgili hiç bir şey bilinmemektedir. İlçede eski yerleşme izine Pilavtepe Tümülüsünde rastlanmaktadır.


Gezi ve Mesire Yerleri
İlçeye 7 km. uzaklıkta Samsun-Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü mevkii denizin ormanla iç içe olduğu bir doğa harikasıdır. Doğal çam ormanlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil, yeşilin en güzel uyumunu yaratmıştır.

Bu yöre orman işletme müdürlüğü tarafından piknik yeri olarak düzenlenmiştir.

Kozköy mahallesi mevkiinde sahil şeridi ise kumsal ve doğal plajı ile ilçeye ayrı bir güzellik katmaktadır.

Kayalıköyü mevkiindeki kunduz (Balık) gölü özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kamp yeri olarak kullanılmaktadır.


Belirli Günler
Her yıl belediye tarafından düzenlenen “Yakakent-Kushimato Kardeşliği Deniz oyunları Şenliği” Temmuz ayının ikinci veya üçüncü haftaları arasında uygun bir tarih seçilerek yapılır. İki gün süren şenliklerde müzik, spor yarışmaları, deniz oyunları ve kermes düzenlenir. Yakakent-Kushimato kardeşliği adına hazırlanan Türk-Japon köşesi ve su ürünlerini içeren köşeler oluşturulur. Çeşitli ülkelerden gelen folklor ekipleri gösterileri de yer alır.

Yakakent-Kushimato Kardeşliğinin Hikayesi:
1890 yılında Padişah Abdülhamit Japon imparatorunun amcasının bir savaş gemisiyle İstanbul’a yaptığı dostluk ziyaretine karşılık vermek üzere “Ertuğrul Firkateynini” Japonya’ya göndermiştir. Osman Paşa' nın kumandasındaki gemi Yokohama Limanında demirlemiş, kumandan Japon halkı tarafından sevgi gösterileriyle karşılanmıştır. Ertuğrul yurda dönmek için yola çıktıktan sonra Funakora kıyılarında korkunç bir tayfuna tutulmuştur. Azgın dalgalara dayanamayan yelkenli savaş gemisi kayalara çarparak  parçalanmıştı. Olay Kashino adasının Pasifik okyanusu sahillerinde meydana gelmiş, kaza geç saatlerde olduğundan denizcilerini çoğu sulara gömülmüş, 581 şehit verilmiştir. Adanın tepesindeki fenerden kazayı gören fenerci ada halkını yardıma çağırmış, büyük çaba gösteren Japonlar 69 kişiyi kurtarmışlardır.

Tarihteki bu acı olay dünyanın iki ucunda bulunan iyi niyet, dostluk ve sevgi hisleriyle yaşayan iki beldeyi birbirine bağlamaktadır.

1963 yılında Japonya’ya giden Türk-Japon parlamenterler arası Dostluk Kurumu Başkanı Manisa senatörü Ferit Alp İskender ile Samsun senatörü Dr. Fethi Tevetoğlu Kushimato (Kashino) da bulunan Ertuğrul şehitliğini ziyaret etmişlerdir. Dr. Fethi Tevetoğlu Kushimato’nun balıkçı köyü kashino’yu Yakakent’ e benzetmiştir. Türkiye’ye dönen parlamenterlerimiz aynı yıl iki balıkcı köyünün kardeş köy olması yolunda girişimlerde bulunmuşlardır. 12 Aralık 1963 yılında Japonya ve Türkiye’ninde bu iki balıkçı köyü törenle kardeş köy, ilkokulları arasında da kardeşlik ilan edilmiştir.


Folklorik Değerler
İlçe düğünleri oldukça eğlenceli geçer. Oyunlar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Düğünde davetlilere çeşitli ikramlarda bulunulur. Kına gecesi eğlencesi de yapılır.


Yemekler
En önemli yemek içli mantıdır. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı sarımsaklı yoğurtla yenir. Ördek ve Tavuk etinden tirit de yapılır.

KONAKLAMA ve YEME İÇME
İlçede deniz kenarında Belediyeye ait 20 yataklı otel restaurantı; hemen yanında yine belediyeyi ait 12 aileyi  barındıracak motel bulunmaktadır.

İlçede 15 kişilik yatak kapasiteli Öğretmen evi de vardır.

İlçe merkezine 5 km. uzaklıktaki şahsa ait Sürmeli sitelerinde, 12 aile pansiyonu mevcuttur. Bu tesis çam ormanlarının yanında doğal plaja sahiptir.

Çamgölü mevkiinde Orman işletme Müdürlüğüne ait Motel de geniş bir kitleye hizmet verebilecek kapasitededir.

İlçe merkezinde Liman çevresinde bulunan birçok balık lokantası yılın her mevsiminde hizmet sunmaktadır. Çam gölü mevkiindeki orman işletme Müdürlüğüne ait tesislerde bir bir lokanta bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder