23 Kasım 2006 Perşembe

Ünye'de Beşeri Durum

ÜNYE'de çeşitli ırktan insanlara rastlamak mümkündür. Bunlar devletin geçirdiği tarihî safahatlar dolayısiyle buraya gelip yerleşen insan gruplarıdır. Halihazırda, bugün şehirde yaşayan insanları dört grupta toplayabiliriz; 1 - Orta Asya Türkleri,  2 - Kafkas Muhacirleri, 3 - Rumeli Muhacirleri,  4 - Ermeniler.

Bunlardan Türkler Orta Asya'dan Anadolu'ya hicret ederek, Kızılırmak ve havalisine yerleşen Türk Boyları'na mensup olanlardır. Ve halen bu insan grubu şehirde çoğunluğu teşkil etmektedir.

Kafkas Muhacirleri, diğer adıyla Gürcü ve Çerkez diye bilinen insanlar topluluğu, 1877 - 1878 Osmanlı Rus Harbi'nde ve onu takip eden senelerde ülkelerinden ayrılarak, sahil boyunca muhtelif yerlere yerleşen Gürcü ve Çerkezler'dir.
     
Bu halk tabakası, bilhassa köylerimizde çok yaygın bir haldedir. Kendileri her ne kadar Türk tebasına mensup iseler de, bunların Türkçe'den ayrı konuştukları ve evlerinde bilhassa tercih ettikleri lisanları vardır.

Gürcüce ve Çerkezce diye bilinen bu lisanlarını, çocuklarına çok küçük yaşta öğretirler. Senelerden beri yurdumuzda yaşayan bu vatandaşlarımız, örf ve âdetleri itibariyle, muhitin ve ülkemizin gelenek ve göreneklerine tam manâsıyla intibak etmişlerdir. Bilhassa dinimizin icaplarını, çok küçük yaşta öğrenirler. Ve kusursuz ifaya çalışırlar.

Ermeniler'in de Türkiye'ye gelişleri 1877 - 1878 tarihlerini takip eden yıllara rastlar. Onlar da, Gürcüler ve Çerkezler gibi yurtlarından ayrılıp, Doğu Anadolu'ya ve taa buralara kadar yayılmışlardır.

Evvelce, şehirde çok miktarda olan ve el san'atlarının her dalında uğraş veren bu halk tabakası, İstiklâl Harbi'ni müteakip yurttan çıkarılmaya başlanmış, çoğu hudut harici edilmiştir.

Bugün şehirde bir iki aile olarak yaşayan Ermeni asıllı vatandaşlarımız vardır. T.C. tebasına mensup bulunan bu halk topluluğu kendi örf ve âdetlerinde tamamen serbesttir.

Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının her türlü haklarına sahip bulunan bu Ermeni vatandaşları şehirde sakin bir hayat yaşar.

Bunlar iş yerlerinde her ne kadar Türkçe konuşurlarsa da evlerinde lisanlarını (Ermenice'yi) tercih ederler.

Rumeli muhacirleri de 1932 yıllarında, Yunanistan ve Bulgaristan'dan göç eden halk tabakasıdır. Bunlar menşe itibariyle Türk'türler, çünkü yüzyıllarca bu bölgeler Osmanlı Devleti'nin bir vilâyeti halinde idi ve bu topraklar üzerinde Türk aileleri ekseriyeti teşkil ediyordu.

Fakat birçok tarihî safahatlardan sonra bu bölgelerin müstakil bir devlet haline gelmesi, oradaki Türk ailelerinin Ana Vatan'a gelmelerine yol açtı. Ve yukarıda belirttiğim tarihten itibaren de göçler başladı.

Bu bölgelerin Rumlar elinde bulunması nedeniyle de buradan Ana Yurda göç edenlere, Rumeli Muhacirleri dendi. Anadolu'nun dört bir bucağına dağılan bu Türkler'den birkaç aile de ÜNYE'ye gelip yerleşmiştir. Bunlar ilk geldikleri zaman, her ne kadar mahallî kıyafetleriyle yaşamışlarsa da, kısa bir zaman içersinde, giyim ve kuşamlarıyla bölgeye intibak etmişlerdir. Bu aileleri şehrin yerli halkından ayırt eden tek yönleri, güzel Türkçe'mizi biraz farklı konuşmalarıdır.

Bundan 80 - 90 sene evvel bu bölgede Rumlar bilhassa çok yaygınmış ve hattâ ekseriyeti teşkil ediyorlarmış. Fakat bugün bu neslin bir ferdi dahi şehirde mevcut değildir. Büyük ATATÜRK'ün muzafferiyeti ile biten Türk İstiklal Savaşı'nı müteakip yurttan çıkarılmışlardır.
/Yüksel ŞEN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder