16 Kasım 2006 Perşembe

Altıncı Filo İşleri Bozdu

TUSLOG Det. 3-2 SAMSUN. Askerler ve Basket Takımı 1962

TUSLOG Det. 3-2 Guest Book
Date: 11/13/02  Time: 12:07:43 AM  Remote User:   
Comments
Hey, My name is Bill Dover. I was in Samsun from 4/57 to 10/58; Baker trick chief in Elint. I think I met Skinner at SS Hdqtrs after I returned and before he left for Turkey. Tony Dombroski was there and ended up at SS hdqtrs in San Antonio with a whole bunch of us. Perry Cole was a linquist over there in the same time period and we ended up marrying sisters. I think half the guys that went to San Antonio ended up getting married there. I remember Flynn, and think I remeber Crowley. There was only about 150 of us there back then, lived in town, no barracks,no mess hall, ate mutton & water buffalo The guys that I know of or about are Billy Driskill, Perry Cole, George Gorham,Gene Barnes, Miller, Hovick, Danford, Sgt. McBride.Other guys that were there during that time James Garmon, Sgt. Hudson, Capt. Talbot, Capt. Williams, Becker, Emory Harry, Robert O. Rader, Robert Day, Gene Barnes and my buddy Gene Jones, Eugene Cook,Tex Cowart, Buzz Costner, Carathurs, Savage, We built the baseball field and outdoor movie screen on the property of the American Tobacco Company.Baker trick won the softball championship in 1958 mostly on the strength of our pitcher, a guy named Larry Wedge. We also had one hell of a Turk Stomp one night down there at the field in 1958. My girl in Samsun was a school teacher named Pinar Chacmak. Anyone know her?

I spent a lot of time hunting, fishing, horseback riding.

I can remember the names of half the guys over there but I can remember the name of the guy that started this web page (old age)but you havce done a great job. When I get some of my slides scanned in I'd love to share them with you guys, Bill Dover email: billdover@earthlink.net



TUSLOG NEDİR?
Tarihe 1000 canlı tanık
GİRİT göçmeni bir ailede 1933 yılında, Erdek'te doğar Mehmet Acu. Altı yaşında başlar çalışmaya. Simit ve leblebi satar önceleri. İlkokulu okuduğu yıllarda babası gibi tuğla ve kireç ocaklarında çalışır. Ağabeyleri gibi balıkçılık yapar daha sonra. 1951 yılında Erdek'te taş çekerek başladığı şoförlük mesleğine, İstanbul Belediyesi Otobüs İşletmesi'nde devam eder. 1958 yılında TUSLOG-İstanbul'da bulduğu iş, yaşamında önemli bir yer tutar. 1970 yılına kadar çalışır burada. '60'lı yılların sonunda Altıncı Filo'nun gelişiyle tırmanan Amerikalılara ve Amerikan üslerine yönelik protestoların sonrasında küçülen TUSLOG'dan ayrılır. Taksi ve kamyon şoförlüğü yapar son olarak.1983 yılında emekliye ayrılır. Marmara Adası doğumlu olan eşi Sevinç hanımla1959 yılında evlenir ve üç çocuğu olur. 1981 yılından bu yana Erdek'te oturuyor. Kendisiyle Erdek'teki evinde görüştük.
(…)

TUSLOG
1958 yılında TUSLOG'a (The United States Logistics Group) şoför alınacağını duyar. Başvurur ve sınavı kazanır. "Türk ordusuyla Amerikan ordusunun işbirliği çerçevesinde yürütülen bir yerdi TUSLOG'lar. Soğuk savaş yıllarında kurulmuş bir düzen. Amerikan üslerine destek veren bu yerlerden ülkenin pek çok yerinde vardı. Sinop'ta, Samsun'da radarları vardı bunların. Bazen bu radarlar hakkında bilgi isterdim: 'Mehmet' derlerdi, 'onlar dört-beş katlı apartman büyüklüğünde şemsiye gibi radarlar. Rusların dişlerini bile fırçalamasını seyrediyoruz onlarla.'. Buralarda Amerikalıların kendi satış mağazaları da (pieksler) oluyordu. Amerikalılar her istediklerini alıyolardı. Bazı arkadaşlar veya kötü niyetliler de buradan alışveriş yaparlardı. Amerikalılarda da vardı üçkağıtçı insanlar. Ben şahidim, tuvalet kağıdı, deterjan olsun, akla ne gelirse, sigara falan, alırlar, dışarıda daha farklı fiyatlarla satarlardı. Bizde o zaman tuvalet kağıdı yoktu. Amerikan sigaraları da yasaktı zaten, yasak olan şeye de rağbet oluyordu. Bunlar İstanbul'un zenginlerinin ihtiyaçlarını kısmen karşılıyordu. Amerikalıların Karamürsel'de büyük bir tesisleri vardı. Benim tahminime göre orada bilgi toplanıyordu. O bilgileri değerlendiriyor ve değişik yerlere gönderiyorlardı. Biz de kuryelik yapıyorduk. Etrafımızdaki Amerikan askerlerinin kırk beşlik tabancaları oluyordu, böyle aynen sinemada seyrettiğimiz kovboylar gibi."     
       
Altıncı Filo'nun gelişi
1967'de İstanbul'a gelen Altıncı Filo daha önceki gelişlerinden farklı olarak büyük tepki ile karşılanır. 24 Haziran 1967'de yapılan büyük yürüyüş ile başlayan eylemler aylarca sürer. Daha sonraki yıllarda da sürecek bu eylemlerin yarattığı atmosferde, kendilerini TUSLOG gibi üslerde güvende hissetmez ABD'liler. 1970 yılında İstanbul TUSLOG'da başlayan çalışanları işten çıkarma furyasından Mehmet Acu da etkilenir: "Altıncı Filo işi bozuyordu. Filo geldiği zaman tabii Amerikan askerleri çıkıp para harcamak, eğlenmek istiyorlardı. Şimdi bunlar biraz şımarık oluyordu. Sarhoş olup nara atıyorlar, sağa sola zarar verebiliyorlardı. Gençlerimiz de, özellikle talebeler, bunları hoş karşılamıyordu. Neticede talebeler yürüyüş yaparlardı, miting yaparlardı, Amerikalılara bağırır çağrırlardı. Bir seferinde de Dolmabahçe'de onları denize attılar. Tabii bu da iki hükümet arasında antipati yarattı. Amerikalılara 'Go home' diye bağırırlardı. Dolayısıyla Amerikalılar en sonunda bu işyerlerini biraz küçültüp temelli kapatmaya karar verdiler. İşte biz de o zaman boşta kaldık. Yalnız bizim kesimde seksen tane şoför çalışıyordu. Yüz elli-iki yüz kişi kadar Türk personeli vardı. Herkes işsiz kaldı. Neticede hesabımı gördüler, tazminatımı verdiler. TUSLOG'dan ayrılmadan evvel de taksi şoförlüğü yapıyordum. Ayrıldıktan sonra '70'te tamamen taksicilik yaptım, evet, '78'e kadar işim rast gitti.

Fakat ondan sonra gene Türkiye'nin politik durumu değişmeye başladı, terör başladı. Özellikle İstanbul'da zor günler yaşamaya başladık. Bayağı bir terör vardı. '80'de ihtilal oldu. İhtilal olunca Türkiye gene tersine döndü, işler kesildi, kriz başladı. Ve 1981 yılında karar verdik, buraya (Erdek'e), memleketimize dönmeye.
(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder