17 Kasım 2006 Cuma

TUSLOG - Türkiye'nin Yakın Tarihinin Bir Özeti

Tuslog Detachment 3-2 Samsun -TURKEY



Geçmişi çoook eskilere dayanan ve merkezi Ankara’da bulunan, Amerika’nın Türkiye’deki askeri faaliyetlerini koordine eden "division-level" bir organizasyon. "bana yakışan kısalıkta" özet geçmişi şu şekildedir :


Her şey toz bulutu idi.
II. Dünya savasının bitmesi ile birlikte Ruslar Türkiye’den "bize us açmak için yer verin, konuşlanalım, dostluğumuz ilerlesin, ayağımız alışsın" diye bir istekte bulundular. (Aslında Montrö anlaşması uyarınca hak olarak gördükleri "Bulgaristan’ın deniz ticaretini garantiye almak istiyoruz biz" şeklinde bir sebep ileri sürdüler). Türkiye bu isteği "haydaa, nooluyoruz be" diye tırsarak reddetti. Ama Ruslar baskıyı devam ettirdiler. Yunanistan’da komünist gerillaları Rusları açık ve seçik olarak desteklemeye başladılar. 12 Mart 1947'de `Harry Truman` kongreye "komünizme karşı bu iki kale ülkeyi desteklemeliyiz" diye konuşma yaptı (Truman doktrini).

Mayıs 1947'nin sonlarına doğru kongre 100 milyon dolar yardımı serbest bırakmıştı bile Türkiye için. Hemen akabinde ABD büyükelçisi "bu kadar para nereye harcanıyor hele bir bakayım ben" diyebilsin diye Ankara’da joint amerikan military missin for aid to Turkey kuruldu (jammat, sonra bunu 1958'de joint united states military mission for aid to Turkey diye değiştirdiler, oldu jusmmat) . Jammat'in havacılık birimi (1172d foreign mission squadron ya da diğer adı ile usafg) Türk hava kuvvetlerine Amerikan uçakları ve uçuş konularında eğitim vermeye başladılar 1948'de. Aynı gurup Balıkesir Diyarbakır, Bandırma, Eskişehir, Merzifon, Batman, Adana (incirlik), ve İzmir (çiğli) hava üslerinin de modernizasyonu / tasarımı / inşaası konusunda Turkiye’ye bilfiil yardım ettiler.

1948'de Marshall planı çerçevesinde Amerikalılar Türkiye’ye yapılan yardımı iyice abarttılar. Truman doktrini sadece askeri yardımı öngörüyordu, Marshall planı ise savaştan yıkıp bertaraf olmuş Avrupa’ya her acıdan maddi destek planı idi). II. Dünya savaşında yer almamış olmasına rağmen Türkiye bu plandan gayet güzel yararlandı. Bu sayede 1949'da `NATO` kurulduğunda Türkiye hemen "biz de katılalım" dedi ve çılgın bir lobi çalışmasına başladı. 1950'de patlak veren Kore savasına (bkz: aptal amerikan başkanlarının aptal ajandaları) cani gönülden katılan Türkiye savaşta gösterdiği inanılmaz başarı sayesinde (en çok kayıp veren ülke, en iyi savaşan ülke, en psikopat askerlere sahip ülke, en kahraman ülke) bütün dünyanın beğenisini kazandı ve 1952'de Yunanistan ile beraber NATO’ya kabul edildi. (sanılanın aksine Avrupa öyle ağzı kulaklarında bayılarak almadı içeri, kan vermemiz gerekti bunun için).

Nato üyeliği çerçevesinde kabul edilen status of forces agreement (sofa) sayesinde bir sürü Amerikalı Türkiye'ye geldi. Bu sofa denen şey NATO üyesi bir ülkenin askeri personel, aileleri, bunlara bağlı sivil erkan'a başka bir NATO ülkesinde konuşlanmaları durumunda özel statüler veriyordu. Türkiye 10 mart 1954'de sofa ve buna bağlı birkaç askeri anlaşmaya daha imza attı. Bundan sonra ülkedeki Amerikan varlığı daha da bir artış gösterdi. Naturlich. 1959'a gelindiğinde ülkede 20 değişik Amerikan askeri komuta birimi ve bunlara bağlı sivil örgütler bulunuyordu. sadece jammat (artık jusmmat) altında 1200'den fazla Amerikalı çalışıyordu. 1966'da bu rakam 30,000'i geçmişti bile. jusmmat haricinde :
- İzmir’de iki NATO bölge karargahı (allied land forces southeast europe and sixth allied tactical air force),
- cento (central treaty organization : 1954 Bağdat anlaşmasından doğdu, 1979'da dağıtıldı)
- Bir sürü Amerikan savunma iletişim dairesi zakkum çiçekleri
- Nato hava savunma yer birim istasyonları (nato air defense ground environment stations)
- us army
- us navy
- us coast guard
- us air force

ABD genelkurmayı (joint chiefs of staff) Nisan 1953'de bu kadar kaotik grubun organizasyon ve idaresini usafe'ye verdi (united states air forces in Europe - ABD hava kuvvetleri Avrupa şubesi işletmeleri). Usafe de tuttu bunu 7206. hava karargah birliğine verdi ki kendileri hellenikon hava ussu, Yunanistan’da konuşlandırılmışlardı. 1 nisan 1954'de şaka olsun diye 7206 abs'nin bir birimi Ankara’da konuşlandırıldı (a detachment of the 7206 air base station) : 1 subay ve 1 havacı. Bu arkadaşlar Kasım 1954'de Fas Rabat’ta konuşlanmış olan 17. hava kuvvetleri tarafından asimile edildiler (abiler bunlar bizim olsun dediler).

15 mayıs 1955'de 17. hava kuvvetleri karargahı 7217. destek grubunu kurdular Ankara’da (1 subay ve 1 havacıya el koyan Fas’taki hava kuvvetleri). Bu destek grubuna "headquarters the united states logistics group" (hq TUSLOG) diye sesleniyorlardı o sıralarda. O yılın yaz aylarında (25 temmuz) 7206 abs'nin 1. birliği (detachment 1 of the 7206 abs) feshedildi (hani şu Yunanistandakilerin Ankara’ya gönderdiği 1 subay ve 1 havacıdan oluşan ve asimile olan birlik) ve 1 ağustos da Ankara’da 5 subay, 39 havacı ve 4 Türk’ten oluşan 7217 air base squadron kuruldu. (Fas’taki asimilatörler 7217. hava kuvvetleri idi, onların squadron'u bu). Bu birime (7217. abs) TUSLOG 1. birliği adı verildi (TUSLOG detachment 1). İşte tam bu dönemde Türkiye "ooeeeeeh, yeter be, naaptığınızı siz bilmiyorsunuz, biz hiç takip edemiyoruz, Türkiye’deki bütün operasyonlarınızı TUSLOG altında isimlendirin ve organize edin gayri, nooolur, pleeeeaasssse" dedi. Bu sayede hq TUSLOG usafe adına Türkiye’deki bütün aktiviteleri takip etti (bu da ne demek şimdi), 1. birlik de yani TUSLOG det 1 (aka TUSLOG detachment 1 air base squadron) Ankara ve Karadeniz’deki Amerikan birlikleri+üsleri+etkinlik ve gösterileri için lojistik desteği sağladı.

Bundan sonrası bundan öncesinden daha da karışık. Birliklerin isimleri değişip durdu, yerleri değişip durdu (bir ara 1957'de Karamürsel’de bir birlik açıldı, 1958'de kapatıldı vs). Ortadoğu karıştıkça ve Avrupa’nın önemi azaldıkça TUSLOG’un görevleri ve etkinliği de arttı. TUSLOG'un başındaki komutan Colonel (albay) iken brigadier general oldu (kurmay general ?!?) vs vs

Türkiye Kıbrıs’a çıkartma yapınca Amerika Türkiye’ye ambargo koydu. Şubat 1975 
Türkiye de, Türkiye’de konuşlanmış Amerikan askerleri ve sivilleri için özel bir statü çıkarttı, hayatı onlar için zorlaştırmaya çalıştı, Temmuz 1975. Kongre Türkiye’ye uygulanan ambargoyu kaldırdı, Eylül 1978. Türkiye Amerikalı asker ve sivillere sorun çıkartmayı bıraktı Ocak 1980 ve Amerika ile 5 yıllık bir Savunma ve Ekonomik İş Birliği anlaşması imzaladı. (defense and economic cooperation agreement - deca)

hq usafe hq TUSLOG'un Türkiye’de yerel lojistikler ile uğrasan kısmı ile genel işlere bakan kısmını ayırdı. Biri 7217. hava üs grubu (7217th air base group) diğeri de hq TUSLOG oldu (lan zaten öyle idi ki!)

Eylül 1984 hq TUSLOG statü değiştirdi ki yeni statüsü bana hiçbir şey ifade etmiyor (redesignated a division-level organization). Sanırım ana komuta merkezi olmaktan çıkartıp "birlik" seviyesine indirgediler (yani önemini düşürdüler)

Kasım 1985 deca'nin ömrü doldu. Kasım 1986 Türkiye ve ABD deca'yi uzattılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder