31 Ağustos 2006 Perşembe

Yusuf Ziya Yılmaz

Samsun'a Hizmet Eden Eller Öpülür ve Başa Konur



Yusuf Ziya YILMAZ
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı
 1951 yılında Samsun'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Samsun'da tamamladıktan sonra, İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ni bitirdi.1975 yılında Makine Mühendisi olarak göreve başladı.

Merzifon-Osmancık-Kargı ve Amasya-Mecitözü-Çorum Yol Yapım Şantiyeleri'nde 2 yıl görev yaptı.

1978-1980 yılları arasında Diyarbakır'da askerlik görevini tamamladıktan sonra tekrar Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'nde Makine İşletme Mühendisi olarak çalışmaya devam etti. 1983 yılında Ankara Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü'ne Makine İkmal Baş Mühendisi olarak atandı.

Dört yıl sonra İngiltere'de Eğitime gönderildi. Burada İleri Teknoloji ve Bilgisayar Eğitimi aldı. Dönüşte Karayolları Genel Müdürlüğü'ne İkmal Şube Müdürü olarak atandı. Bu görev süresi boyunca bilgisayar kullanımının yaygınlaştırılması konusunda çalıştı ve başarılı sonuçlar aldı.

1990 yılında atandığı Van Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'ne atanan Yusuf Ziya YILMAZ... Bu zor bölgede Van, Çatak, Bahçesaray, Çaldıran, Muradiye, Doğubeyazıt, Hizan, Küçüksu ve Pevari yol yapım çalışmalarını özveriyle ve zorluklarla tamamladı.

1992 yılında Samsun Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'ne getirildi. Samsunda;

*Samsun-Kavak yolunun 35 kilometrelik kısmını, Karayolları kendi makine ve personeli ile maddi ve ekipman güçlüklerini aşarak 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamladı.

*Samsun Çevre yolunun proje kamulaştırma ve yapım çalışmalarında bulundu.

*Samsun-Çarşamba yolunu gerçekleştirdi. Samsun şehri çi geçişini tamamladı.

*Samsun Bafra yol yapım çalışmalarını başlattı.

*Samsun batı çevre yolunun proje çalışmalarının başlatılmasını sağladı

Çorum-Amasya-Tokat-Ordu ve Sinop illerinin ulaşım sorunlarını çözen hizmetlerde bulundu.

1998'de İstanbul Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'ne atandı. Görevde bulunduğu süre içinde Türkiye'nin en büyük projelerine imza atan Yusuf Ziya YILMAZ, İstanbul için de çok şey yaptı.

*İstanbul 3 Boğaz köprüsü ve Çevre Yolu Projelendirme çalışmaları,

*Çorlu ve Çerkezköy yolları,

*Haliç Köprüsü inşaatının tamamlanması,

Ve Samsun'a hizmet için 23 yıllık görevinden ayrılarak, 18 Nisan 1999 seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 28 Mart 2004 tarihinde tekrar Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilerek görevine devam etmektedir.


Büyük Şehir Belediye Başkanının Görevleri
Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye sınırları içindeki seçmenler tarafından 5 yıl süre ile seçilir.

Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı'na verilen kanuni görevler yanında ilçe belediyeleri arasında hizmetlerin yürütülmesinde birlik ve beraberliği sağlamakla da görevli ve yetkilidir.

Büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinde alınan bütçe kararları Büyükşehir Belediye Başkanı'na gönderilir. Büyükşehir Belediye Başkanı konunun meclislerde tekrar görüşülmesini isteyebilir. Meclisler kararlarında ancak 2/3 çoğunluğunda ısrar edebilirler ve bu hallerde meclis kararı kesinleşmiş olur.

Büyükşehir Belediye Başkanı'nın diğer görevleri:

· Büyükşehir tüzel kişiliğini temsil etmek,

· Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan nazım imar planlarını uygulamak,

· Büyükşehir Belediye Meclisi ve Encümenin kararlarını uygulamak,

· Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerin etkin, düzenli ve süratli bir şekilde yönetilmesini sağlamak,

· Büyükşehir Belediyesi'nin ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarını, bütçe üzerindeki değişiklik tekliflerini ve bütçe kesin hesap cetvellerini hazırlayarak ilgili organlara göndermek,

· Büyükşehir Belediyesinin gelir, alacak, hak ve menfaatlerini izlemek ve tahsil ettirmek,

· Bu kanunda öngörülen hallerde yetkili organların kararını da almak şartıyla Büyükşehir Belediyesi adına sözleşmeler yapmak, bağış kabul etmek, bağlayıcı her türlü hukuki akit ve tasarruflarda bulunmaktır.


Başkan’ın Mesajı

Herşey sizin için...   
Değerli Hemşehrilerim;
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevimin 6.yılını doldurmuş bulunmaktayım. Bu vesile ile siz değerli Samsunlulara günümüze kadar yaptıklarımızı ve gelecekte yapmayı planladığımız çalışmaları aktararak, sizlerin de düşüncelerimize katkılarınızı sağlamanın Samsun’umuzun geleceği için en uygun bir yol olduğunu düşünüyorum.

Çok iyi hatırlayacağınız gibi, 1999 yılı seçimlerinde Samsun için kullandığımız “Değişen ve Gelişen Samsun” sloganı ve bu slogana paralel seçim broşürlerimizde sunduğumuz projeler, bazı kesimlerce hayal mahsulü, uygulanamaz diye eleştirilirken, Samsun’a gönül vermiş siz değerli hemşehrilerimiz, Samsun için önerdiğimiz değişime EVET diyerek bizi göreve getirdiniz. Ülkemizin bir ekonomik krizden çıkıp diğerine girerek geçirdiği bu 6 yıllık dönemde, Samsunumuzu geleceğe hazırlamak için gerçekleştirdiğimiz projelerle, Samsun adına bize destek verenlerin desteklerinin boşa gitmediği inancındayım.

Günlük problemlere çözüm bulmak yerine, geleceği planlayarak, günlük çözümleri bu plana uygun olarak üretmek ve uygulamak, kaynakları ekonomik kullanmak açısından en uygun çözümdür. Eğer projeleriniz ve onları uygulayacak yetenekte ekibiniz yoksa hiçbir şey üretemezsiniz. Bu kapsamda, önce belediyemizin içinden ve dışarıdan getirdiğimiz arkadaşlarla hedefimize gidebilecek bir ekip oluşturduk. Belediyenin uygulanabilir bir proje stoğu olmadığı için başlangıçta hemen üretime geçemedik.

Belediye Başkanlığına seçilmeden önce görevim gereği doğup büyüdüğüm Samsunumuz dışında, ülkemizin bir çok şehrinde bulundum. Yine çalıştığım kurumun olanakları ile Dünya ülkelerinin birçoğunu görme ve gözlemleme olanağı yakaladım. Bulunduğum görevlerde edindiğim bilgi birikimi ile gördüğüm şehirlerde yapılan güzel şeylerin kendi şehrim Samsun’da da yapılması heyecanı ile doluyken, Allah nasip etti Belediye Başkanı seçildim.

İyi Yönetici, Dostuna Hayır Diyebilendir.. 
Bizce ülkemizin çağdaş ülkelerin seviyesini yakalayamayışının nedeni yanlış düşünme sistemimizdir. Problemleri kişisel olarak günlük çözüp, bu çözüm şeklinin gelecekte toplumsal çözümsüzlüklere neden olabileceğini göz ardı etmemizdir. Bu sıkıntıları defalarca yaşamasına rağmen bir türlü ders alıp, bugün için zor olsa bile güvenli gelecek için gerekli adımları bir türlü atamamaktır. Kısacası popülizm denilen bu hastalıktan toplumumuz ve siyasetçilerimiz kurtulamadıkça güzel günlerin gelişi gecikecektir.

Çok zor olmasına rağmen Başkan olduktan sonra eski alışkanlıklarla bizden istenen kişisel talepleri hiçbir siyasi kaygı düşünmeden reddederek Samsun’un geleceğini planlama amacıyla, kişilere değil topluma yönelik proje ve planları hazırlamaya başladık.

Bu projelerin en önemli olanları halkımızın günlük yaşamında hiç kullanmadığı, siyasi bir getirisi olmayan ancak geleceği planlamak için olmazsa olmaz olan, Kent Bilgi Sistemi, Ulaşım Master Planı ve Çevre Düzeni Planı gibi projelerdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder