20 Ağustos 2006 Pazar

Engin AKAOĞLU



Türk Balesinin ilk erkek dansçılarından olan Engin Akaoğlu, 1931 yılında Samsun'da doğdu. 1954'de L.K. Arzumanova ile İstanbul’da Halkevlerinde bale eğitimine başladı. Bu dönemde Muammer Karaca ve Ses Tiyatrolarında operetlerde dans etti. 1951 'de Joy Newton'un daveti üzerine Ankara Devlet Balesi'nde çalışmaya başladı. 1957 yılında, İtalya ve Almanya'ya, 1958-1959 sezonunda ise iki yıl süre ile İngiltere’ye gönderildi. ingiliz Kraliyet Dans Akademisi'nden diploma aldı. 1962 yılında altı ay süre ile, Danimarka Kraliyet Balesi'ndeki çalışmalarından sonra 1968'de Dame Ninette de Valois'nın daveti üzerine İngiliz Kraliyet Bale Akademisi'nde bale öğretmenliği eğitimi almak üzere İngiltere’ye gitti. 1969 yılında da İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne bale öğretmeni olarak atandı, ancak opera binasının yanması nedeniyle, bu görevini Ankara'da devam ettirdi.

Sanatçı, 1977 yılında emekli olmasına karşın 1981 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne yönetici olarak atandı. Kendisi Pakistan'da "Karachi Sanat Festivali"ne katılarak Altın Madalya kazanmıştır.

Meriç Sümen, Gülcan Tunççekiç, Gülen (Zobu) Tekebaş, Ayla Ünal, Jale Kazbek ile birlikte "Faust", "Les Sylphides", "Les Patineurs", "Çeşmebaşı", "Ölüm ve Genç Kız", adlı balelerde baş rolleri paylaşmış, bunların yanı sıra, Giselle, Kuğu Gölü, The Rake's Progress, Fındıkkıran ve Şımarık Kız adlı eserlerde karakter rollerini başarı ile canlandırmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder