3 Ağustos 2006 Perşembe

Samsun Kolbastı (Hoptek)



Kolbastı, güreşte ayağı kapılan güreşçinin, rakibinin ayağını tutmasıyla ortaya çıkan geçersizlik durumu olarak tanımlanır.

Halk oyunları kültüründe ise  iki kişi tarafından karşılıklı olarak oynan bir oyun türüdür. Samsun Kolbastı oyunu Trabzon kolbastısına göre biraz daha ağır oynanır.

Bu oyunda izleyenler yorulurken, oyuncular kan ter içerisinde hiç bir yorgunluk alameti göstermeden oynamaya devam ederler. İki kişiden biri, figürleri sergilerken diğeri oynamaya devam ederek onu izler. Sırayla oynanır ve uzunca sürer.

Misketten çok daha hızlıdır onunla kıyaslanamaz. Horon dediğimiz oyunun bile 40 çeşidi olduğunu düşünürsek bu oyunun da dejenerasyondan çok çeşitliliği sağladığını söyleyebiliriz.

Özü itibariyle Trabzon yöresi halk oyunudur. Son 10-15 yılda ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.  Ankara misketine benzer lakin tuhaftır Karadeniz  pek alakası yok gibi durur. Fakat, Reji sisteminin getirdiği kolculuk ve bölge halkının kolculardan çektiği sıkıntılar göz önüne alınırsa alaka kurulabilir.

Örnek Müzik İçin Tıklayınız;(Real Player)


Amatör Ama Süper Görüntüler İçin;

Trabzon Kolbastısı

Samsun Bacakbastı(!) Figür Olarak Zengin

En Güzelini Kızlarımız Oynar
Trabzon

Konyalı Çocuk

Sünnet Düğününde

Kemençe ile



Michael Jackson Niye Oynayamasın ki?

Ronaldinho Hoptek v1.0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder