14 Ağustos 2006 Pazartesi

Anadolu Pramitleri; TÜMÜLÜS(Höyük)LER


Samsun ilimizin tarihi anlatımlarında sık sık karşılaştığımız ve güncelliği de olan bu antik değere sahip yapılar (TÜMÜLÜS) nedir ne değildir?

Definecinin süslü rüyası Tümülüsler zannedildiği gibi içi çil çil altınlarla dolu değildir. Bu tip mezarlarda ölen insanın hayatta iken sahip olduğu birçok eşya yer alır. Kiminde az kiminde çok olabilmektedir. Kadın olan Tümülüslerde takı ağırlıkta, erkek olan Tümülüs de ise savaş araç ve malzemesi ağırlıktadır.

Tümülüsler "SİT" alanı içine alınmış, kazılması yasalarımıza göre yasaktır. Aslında kazılması zor ve riskli yapılardır. Bilgi edinmek amacıyla Tümülüs yapılarından bahsedelim.

TÜMÜLÜS: Toplum içinde yaşamış idareci din adamı ve bunların ailelerine ait mezarlardır. İnançlarına göre ölenin eşyaları ile birlikte gömüldükleri için soygunlara karşı  bu yapıyı inşa etme gereği duyulmuştur. Yüzlerce insanın aylarca çalışması sonucu oluşturulan bu anıt mezarlar, soygunu önlemek amacıyla bir çok katmanlardan oluşur, standart bir yapıya sahip değildirler, inşa edilen arazı yapısına göre değişiklik gösteririler, bir veya birden çok mezar odaları yer almaktadır. Birden çok mezar odası olan Tümülüslerde giriş tünelleri yer alır.aileye ait ölen ceset bu tüneller kullanılarak mezar odasına ulaştırılmıştır. Yine bu tünellerin girişleri Tümülüs tepeciğinin içinde yer alır soygunlara karşı yine gereken tedbir alınmıştır. Hıristiyan dünyasına ait Tümülüs tünel kapıları tümülüsün batı yönlerine bakan cephelerinden yer alır, doğu cephesi de önemlidir.

Tümlüsler Anadolu piramitleridir. Anıt  ve kutsal mezarlardır. Rasgele kazı yaparak yok olmalarına neden olmayalım. Sonuçta bu topraklar üstünde yaşayacak olan bizim neslimizdir. Tarihi dokuyu yok etmeyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder