25 Ağustos 2006 Cuma

Dokuzuncu Ordu Birlikleri Müfettişliğine Ait Görevler


B.E.O.
Siyasi Kısım
Karton No: 34
Dosya No: 54/2
Belge No : 342984  
OSMANLI ORDU-YU HUMAYÜNU
BAŞKUMANDANLIĞI
VEKALETİ


DOKUZUNCU ORDU KITALARI MÜFETTİŞLİĞİNE
VERİLECEK TALİMAT SURETİDİR

Dokuzuncu Ordu Birlikleri Müfettişliğine ait görevler yalnız askerî olmayıp, müfettişliğin kapsadığı bölge dahilinde aynı zamanda mülkîdir.

1. Bu müşterek görevler şunlardır:
A. Bölgede iç güvenliğin sağlanarak yerleştirilmesi ve bu asâyişsizliğin ortaya çıkış sebeplerinin tesbiti.
B. Bölgede, ötede, beride dağınık bir halde varlığından söz edilen silah ve cephânenin bir an evvel toplattırılarak, uygun yerlerde toplanması ve muhafaza altına alınması.
C. Çeşitli yerlerde birtakım komitelerin bulunduğu, bunların asker toplamakta oldukları ve ordunun resmî olmayan bir şekilde bunları koruduğu ileri sürülüyor. Böyle komiteler mevcut olup, asker topluyor, silah dağıtıyor ve ordu ile de münasebette bulunuyorlarsa, kesinlikle men edilerek, bu çeşit bağımsız komitelerin de kaldırılması.

2. Bunun için :
A. İki tümenli olan üçüncü ve dört tümenli olan Onbeşinci Kolordular, Müfettişlik emrine verilmiştir. Bu Kolordular, harekât ve güvenlik hususlarını doğrudan doğruya Müfettişlikle, günlük işleri, yani özlük işleri, asker ve Mühimmât gibi hususlarda ise geçmişte olduğu gibi Harbiye Nezâreti ile haberleşeceklerdir.

Tümen veyahut bölge kumandanlığına, yahut özel bir göreve atanacak subayların atanma ve yer değiştirmeleri, Müfettişliğin onayı veya isteği ile olacaktır. Bununla beraber Müfettişliğin lüzum ve yarar görerek diğer hususlarda da verdiği tâlimâtı Kolordu Kumandanlıkları olduğu gibi uygulayacaklardır. Özellikle sağlık konuları çok önemlidir. Bu yoldaki inceleme ve uygulamaların halka da yaygınlaştırılması gerekir.

B. Müfettişlik bölgesi Trabzon, Erzurum, Sivas ve Van Vilâyetleriyle Erzincan ve Canik bağımsız livalarını içine aldığından Müfettişliğin yukarıda sayılan görevleri yerine getirebilmesi için vereceği bütün tâlimâtı bu vilâyetlere mutasarrıflıklar doğrudan doğruya yerine getirilecektir.

3. Müfettişlik sınırına komşu vilâyetler ve bağımsız livalar, (Diyarbakır, Bitlis, Elazığ, Ankara, Kastamonu) vilâyetleriyle Kolordu Kumandanlıkları da, Müfettişliğin görevini yerine getirmesi sırasında doğrudan yapılacak başvuruları dikkate alacaklardır.
4. Müfettişliğin askerî konularda başvuracağı makam Harbiye Nezâreti olmakla beraber, diğer konular için ilgili makamlarla haberleşecek ve bu haberleşmeden Harbiye Nezâreti'ne de bilgi verecektir.

7 Mayıs 1919
Harbiye Nâzırı
Şâkir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder