21 Ağustos 2006 Pazartesi

Köyde Bale

Kolay-Bafra/SAMSUN


İlklerin Şehri Samsun'da bir İlk daha :Köyde bale
Cumhuriyet'in 75. yılı dolayısıyla Aygaz'ın sponsorluğunda düzenlenen ‘‘Bafra ve Kolay Beldesi Festivalleri’’ kapsamında Türkiye'de ilk kez ‘‘köyde bale’’ gösterisi yapıldı. Gösteri büyük coşkuyla izlendi.

Cumhuriyet'in 75. yılı dolayısıyla Aygaz'ın (Hikmet GENÇ) sponsorluğunda düzenlenen ‘‘Bafra ve Kolay Beldesi Festivalleri’’ kapsamında Türkiye'de ilk kez ‘‘köyde bale’’ gösterisi yapıldı.

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Soprano Meral Göküğlu, Müfide Özgüç ile Tenor Osman Gökoğlu, Savaşeri Kolat ve Şakir İlyasoğulları'nın seslendirdiği Johan Botka'nın da piyanosuyla eşlik ettiği napoliten ve nostaljik şarkılarla coşan Bafra ve Kolay halkı, Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının sunduğu bale gösterisine de büyük ilgi gösterdi. Üstelik sahnelenen ilk bale Cumhuriyet tarihinin ilk Türkçe Balesi olan ‘‘Çeşme Başı Balesi’’ydi. Bafralılar ve Kolaylılar, opera sanatçılarının birlikte seslendirdiği 10. Yıl Marşı'na da hep bir ağızdan eşlik ettiler.

Halk oyunları, mehter takımı ve bando gösterilerinin yanı sıra, mahalli sanatçıların da konser verdiği festivallerde, Derbent Barajı'nın oluşturduğu gölde yelken ve kano yarışları da yapıldı. Samsun Valisi Metin İlyas Aksoy'un yanısıra Bafra Belediye Başkanı Hasan Arslan, Bafra Kaymakamı Hayati Soylu, Aygaz Bölge Müdürü Oktay Leblebici ve Kolay Belediye Başkanı Hüseyin Şahin'in konuşmalarıyla açılan festivallerde doğum yeri Kolay olan büyük hiciv ustası Neyzen Tevfik de anıldı.

Kolay Belediye Başkanı Hüseyin Şahin Türkiye'de ‘‘köyde bale’’ gösterisinin ilk olarak kendi beldelerinde yapılmış olmasından gurur duyuyor. Beldeyi ‘‘turizm cenneti’’ olarak niteliyor ve herkesi görmeye davet ediyor. İlkokulun yanında yapılmakta olan ve oldukça iddialı bir görüntü sergileyen kültürevini de gururla gösteriyor: ‘‘İşte Kolay'ın kültüre verdiği önemin kanıtı...’’

Festivaller gelecek yıllarda ‘‘Neyzen Tevfik Şenlikleri’’ adıyla tekrarlanacak. 3 Ekim 1998, Cumartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder