1 Mart 2007 Perşembe

Aleko Amca



Eski Drama'dan Bir Görüntü

İSNEFÇE  - KENDRİKO
İsnefçe ve Sarıdoğan köylerine gitmek için, Eptalofos köyünden yukarıya, kuzeye yöneliyoruz. Bugünkü Bulgaristan ve Makedonya sınırlarına doğru yol alıyoruz. Köyler her iki ülkenin sınırlarına da çok yakın. Kendriko köyünün ortasından bir dere geçiyor. Köyün iki yakasını birleştiren bir de köprüsü var. Köyün meydanında asırlık çınar ağaçları... Şirin bir köy. Ortalıkta pek insan görünmüyor. Köy meydanında ilk gördüğümüz kişiye köyün eski adını soruyoruz. İsnefçe olduğunu teyid ediyor. Mübadeleden sonra doğduğu için köyün geçmişi ile ilgili sorulara net yanıtlar veremeyince  hemen karşıdaki evden yaşlı Aleko’yu çağırıyor.

Aleko amca  Samsun kökenli. Türkçe konuşuyor. Köy hakkında bilgiler veriyor bize. Mübadeleden önce köyde Türkler ve Bulgarlar birlikte yaşarmış. Bulgarlar derenin karşı yakasında Türkler ise bu yakasında. Bulgarların evleri tek katlı, Türklerin evleri iki katlı imiş.  Bulgarlar fakir, Türkler ise daha zenginmiş. Türkler zengin oldukları için zaman zaman çetelerin baskılarına maruz kalıyor, hatta öldürülüyorlarmış. Nurhayat Filiz, dedesi Hacı Bekir’in ve babası Hacı Bekiroğlu Ali’nin çektikleri çileleri, Safiye Filiz ise babaannesinin babası Veysel ağanın altınları için çeteler tarafından öldürülüşünü, Hürriyet Temizel  Sarıdoğan’da dedesi Necip ağaya yapılan işkenceleri anımsıyor.  Aleko amca onları teselli edercesine; “Bu olayları hep büyük devletler çıkardı.” diyor.

Nurhayat Filiz babasının hem bakkaliye hem de manifatura üzerine çalışan dükkanın yerini soruyor Aleko amcaya. Aleko amca evlerinin ve dükkanlarının yerini gösteriyor kendisine. Nurhayat hanım gözyaşlarını tutamıyor. “Allah razı olsun, anlatamam çok mutlu oldum.” diyor.

1922 de Samsun civarından gelenler yerleşmiş İsnefçeye. Türklerle iki yıl beraber yaşamışlar. İsnefçe’den göç edenler ise; Bilecik’in Pendüz köyüne iskan edilmişler. Petrades daha da kuzeyde. Hava kararmaya başladığı için Sarıdoğan’lıların da oluru ile  “bir daha ki sefere, gündüz gözüyle görürüz.” diyerek Selaniğe dönmeye karar veriyoruz. (Sefer Güvenç)  

Kılkış’a bağlı bazı köylerinin eski ve yeni adları:
Sevindik                       Eptalofos
İsnefçe                         Kendriko
Sarıdoğan                    Petrades
Kürküt                         Terpillos
Kuşova                        Kokinnia
Hacıbayram                 Theodosia
Patrat                          Pontokrerasia
Alburlu                         Koronouda
Çömlekçi                     Tripotamos
Gramadina                   Efkarpia
Mirova                         Helliniko
Doğanca                      Gerakario


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder