17 Mart 2007 Cumartesi

Atatürk Ataköyü Ziyaret Etmedi.



Badırlı Köyümüz İnternette! (Birilerini İlgilendiriyor.)


Türk Milli Mücadele tarihini anlatan eserlerin hemen hemen tümü Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'dan Havza'ya gitmek üzere ayrıldıktan sonra uğradığı bir köyden bahsederler. Paşa, bu köyde bir süre istirahat etmiş ve köyün ileri gelenleri ile fikir alış verişinde bulunmuştur. Yakın zamanlara kadar Badırlı adı ile bilinen bu köy, artık resmi kayıtlarda "Ataköy Mahallesi" olarak zikredilmektedir. Bundan yirmi- otuz sene sonra ise insanlar Atatürk'ün ziyaret ettiği Badırlı Köyü'nü sadece tarih kitaplarında okuyabileceklerdir. Badırlı istikametini gösteren ne bir tabela ne de bir güncel kayıt kalacaktır. Çünkü Badırlı, artık Türkiye'deki yüzlerce Ataköy'den biri olmuştur.

Bu isim değişikliği 80 ihtilalcilerinin "kırk yıllık Kâni'yi Yani yapma" sevdalarının bir neticesi idi. Hatırlayanlar vardır; O yıllarda bir çok köy, kasaba hatta kaza merkezlerinin adları bir takım uyduruk isimlere tahvil edilmişti. Bu baylar öyle hızlıydılar ki, öz be öz Türkçe köy isimlerini bile anlamını bilmediklerinden Türkçe olmadığı gerekçesiyle bir çırpıda değiştirebilmişlerdi. Maalesef bizim Badırlı da o yıllarda bu furyadan nasibini alan köyler arasına girdi. Oysa Badırlı, en az 500 yıllık Türkçe isimli bir Türk köyü idi. Osmanlı Devleti'nin 1530 senesi kayıtlarında bu köy buna yakın bir şekilde teleffuz ediliyordu. "Bedirli" ve "Aşağı Bedirli" olmak üzere iki mahallesi olan köyde 10'u Aşağı Bedirli de olmak üzere 37 hane bulunmaktaydı (bak: 387 Numaralı Muhasebe-i Vilâyet-i Karaman ve Rûm Defteri (937/1530) II, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayınları, Ankara 1997, s. 660).

Son düzenlemelerle köy vasfını yitirip  şehrin bir parçası haline gelen Badırlıyı ziyaret eden Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, “Bu mahallemizin tarihi bir özelliği var. Kurtuluş mücadelesinin başladığı bir mahallemizdir. Halen o anın tanıklarının yaşadığı mahallemize yapılabilecek her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” ifadelerini kullanmıştır.

Sayın başkan bu mahalleye hakikaten bir hizmet yapmak istiyorsa buranın adını eski haline getirmekle başlamalıdır. Belki de bu iş kendi yetkisinde olmayabilir; Ama girişimleri mutlaka etkili olacaktır. Bu tarihi Türk köyü bundan böyle" Badırlı köyü Mahallesi" olarak tescillenmelidir.
 /Mümin YILDIZTAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder