4 Mart 2007 Pazar

II. İnönü Zaferi Halka Moral ve Güç Kazandırdı



İkinci İnönü Zaferinin Türk Milletine Kazandırdığı Moral Güç
/Dr. Ahmet Vehbi Ecer
(…)
II. İnönü Zaferi duyulur duyulmaz Anadolu’nun en kuytu yerlerine kadar bütün millet zaferi kutlamaya başladılar. Zafer haberi ile birlikte Eskişehir’de 10.000 kişinin katıldığı muhteşem bir miting düzenlendi. 2 Nisan Cuma günü Ankara halkı, öğrenciler, esnaf... hükümet civarında toplandılar ve tekbir sesleriyle TBMM’ne yürüdüler. TBMM önünde bir arabanın üzerine çıkan Ankara Belediye Reisi Samih Rıfat Bey ateşli bir konuşma yaptı. Daha sonra o dönemin büyük hatiplerinden Hamdullah Suphi halkı coşturan bir hitabede bulundu. Bunu diğerleri takip etti. Konuşmaları Mustafa Kemal Paşa mebuslar, halk coşkuyla alkışladılar. Kırşehir Mebusu Müfid Efendi’nin yaptığı etkili duadan sonra şükür kurbanları kesildi ve dağıldılar.

2 Nisan günü Bafra-Alaçam, Kastamonu, Samsun, Kütahya, Bolu ve birçok yerlerde nümayişler düzenlendi.

Dr. Selahattin Tansel’in Mondros’tan Mudanya’ya Kadar adlı eserinde verdiği bilgilere göre: İstanbullular mitingler yaptılar, Kızılay için para topladılar. Padişah teberru’larda bulundu, şehitler için mevlid okuttu.

Bafra ve Alaçam halkı -hediye edecekleri başka kıymetli eşyaları bulunmadığı için- 4000 kile tütün toplayarak bunların sigara yapılarak cepheye gönderilmesini istediler.

Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti toplantı yaparak, Mustafa Kemal Paşa, Refet Paşa ve Fevzi Paşalara 4500; Garp Cephesi kumandanlarına 15.500 adet ekstra sigarayı Samsun Mebusu Şükrü ve Hamdi Beyler vasıtası ile gönderdiler.
(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder