31 Mart 2007 Cumartesi

Samsun: Padişahların Tuğraları Kolye ve Anahtarlıklarda Yaşatılıyor


Samsunlu heykeltıraş-seramik sanatçısı Temel Samangül, Osmanlı padişahlarının tuğralarını, Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle İslam sanatını seramik kolye ve anahtarlıklara işliyor.Samsunlu heykeltıraş-seramik sanatçısı Temel Samangül, Osmanlı padişahlarının tuğralarını, Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle İslam sanatını seramik kolye ve anahtarlıklara işliyor.


Türk kültürünü ve sanatını yaşatmak için mücadele veren heykeltıraş-seramik sanatçısı Temel Samangül, özellikle Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait eser ve kültürleriyle İslam sanatını seramiklere işlemesiyle yok olmaya yüz tutmuş sanatları yaşatmaya çalışıyor. 36 Osmanlı Padişahı'nın tuğralarını, anahtarlık ve kolyeleri işleyen Samangül, Hacı Bektaşi Veli, Mevlana gibi İslam alimlerini de Türk Minyatür Gravür Sanatını uygulayarak seramiklere yansıtıyor. Yaptığı çalışmalarla bir çok ülkeye Türk kültürünü anlatan seramikler gönderen ve tasarımlar yapan sanatçı, yaptığı kültürel çalışmalara yabancı turistlerin ilgi göstermesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.  

Yaptığı çoğu ürünü şehir dışına veya yurtdışına gönderdiğini dile getiren Temel Samangül, "Turistler bu çalışmalara hayran kalıyor ve onlardan çok talep geliyor. Bizim üzüldüğümüz taraf, Türk insanının yeterli ilgiyi göstermemesi. Bu kültürler bizim özümüzde var. Biz yaşatmaya çalışıyoruz ve yaşatmaya da devam edeceğiz. Bizim kültürümüz ve sanatımız hiçbir yerde yok. Dünyaya hükmetmiş bir neslin çocuklarıyız. Eşsiz sanatsal çalışmalarımız, eserlerimiz, liderlerimiz ve önde gelen insanlarımız var. Eşsiz bir neslin çocuklarıyız. Bir ülke mutlaka kültürüne sahip çıkmalıdır. Biz kültürümüze sahip çıkarak sanatımızla katkıda bulunuyoruz. Halkımızda gerekli duyarlılığı göstermelidir" dedi.

Türk kültürünü sanata yansıtacak sanatçıların gün geçtikçe azaldığını ve özellikle Türk minyatür gravürünü işleyecek sanatçının yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Samangül, "Yeni ustalar yetişmediği için kültürümüzü yansıtacak sanatçı sayısı da azalıyor. İlgisizlik yok olmayı da peşinden getiriyor. Yok almaya yüz tutmuş sanatları icra edenlere sahip çıkılmıyor. Kültürümüzün yaşaması için yeni sanatçıların yetişmesi gerekli. Buda gerekli imkanların ağlanmasıyla mümkün. Bir çok sanatçı, artık üretmeyi bıraktı. Bu bir toplumsal sorundur. Herkes el ele vererek kültürümüzü sanatımızı yaşatmalıyız" diye konuştu.

 (İhlas Haber Ajansı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder