18 Mart 2007 Pazar

Bahtları açık, adları Yahya olsun!

Mısmılağaç Köyü İlköğretim Okulu Havza/SAMSUN

/Fatih YALÇINER
Samsun’un Havza ilçesi Mısmılağaç köyü, yöre insanı tarafından Yahyalar köyü olarak tanınıyor. Sebebi ise köyde yaşayan erkeklerin yüzde 75’inin isminin Yahya olması. Asırlardır köyün üst kısmındaki tarlada bulunan mezarın Yahya isimli bir evliyaya ait olduğuna dair bir inanışa sahip olan köylüler, çocuklarının sağlıklı ve hayırlı olmaları için isimlerini Yahya koyuyor. Yüz yıllardır değişmeyen geleneği devam ettiren Mısmılağaçlılar, Yahya isimli mezarın köye bereket ve sağlık getirdiğini düşünerek, bu inanışı ve geleneği devam ettirme kararlılığındalar.
Havza ilçesine 10 km uzaklıkta bulunan 250 hanelik Mısmılağaç köyünde bulunan bin 100 çocuktan 600’ü erkek. Bunlardan da 470’inin adı Yahya. Kız çocuklarının ise 140’ının ismi Satı. Yahya Dede yatırının çocukları sağlıklı yaptığına, çocuğu olmayanlara ise çocuk verdiğine inanan köylüler, bu sebeple erkek çocuklarının ismini Yahya koymayı zorunluluk olarak görüyor. Her evde en az 2 tane en çok da 4 tane Yahya olduğunu söyleyen Mısmılağaçlılar, bunun zaman zaman karışıklıklara da sebep olduğunu şahit olmuşlar.

Köy sakinlerinden 50 yaşındaki Yahya Aydın, köydeki Yahya isminin Yahya Dede yatırından dolayı fazla olduğunu söyledi. Köyde ‘Aydın’ soyisminin de tıpkı Yahya gibi yaygın olduğunu belirten Aydın, “Burada Yahya Dede evliyası olduğundan Yahya ismi mübarek gibi görülüyor ve konuluyor. Benim dedemin dedesinin, babamın, benim ve iki çocuğumun adı da Yahya. Bu böyle devam edecek. Ama Yahya ismi ile Aydın soy ismi çok olduğu için zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Posta, telefon, su ve elektrik faturası gelince problem çıkıyor. O zaman da kişinin baba ismine bakarak faturanın sahibini buluyoruz.” diyor.

Köyün 200 yıllık bir mazisi olmasına karşın Yahya Dede yatırının ne zamandan beri burada olduğunu ise bilen yok. 73 yaşındaki 3 çocuk babası ve 7 torun sahibi Yahya Aydın, yatırın çok faydasını gördüklerine inanıyor. Köyün bereketli, çocukların sağlıklı ve hayırlı olmasını Yahya Dede’ye borçlu olduklarını anlatan Aydın, şahit olduğu bir olayı şöyle anlatıyor: “Komşumuzun bir erkek çocuğu olmuştu. Adını Yahya yerine ‘Mustafa’ koydular. Yanlış yapıyorsunuz dememize rağmen sözümüzü dinletemedik. Aradan bir ay geçti ya da geçmedi çocuk öldü. Aynı aile daha sonra ikinci çocuklarının adını Yahya koydu. Şimdi çocuk okula gidiyor. Yahya Dede, kendi isminden başkasının konulmasını istemiyor.” Yahya isminin konulmaması halinde çocukların hasta olduğunu, bu sebeple mecburen bu ismi koyduklarını ifade eden Hüsamettin Aydın (46) ise çocuğu olmayan kadınların yatıra gidip dua ettiğine, daha sonra da çocuk sahibi olduklarına da şahit olmuş. 5 çocuk annesi 70 yaşındaki Fatma Ünal da, “İsmini Yahya koyunca çocuklar ölmüyor, hayırlı oluyor. Onun için biz de çocuklarımıza Yahya ismi veriyoruz.” diyor.

İsmi Yahya olmayan köy muhtarı Bekir Ünal da Yahya Dede yatırına bağlı olarak gelişen bu inanışın köyde çok hakim olduğuna, bundan vazgeçilmesinin de pek mümkün görünmediğine dikkat çekti. Muhtarın da ailesinde 6 kişinin adı Yahya. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder