31 Ağustos 2006 Perşembe

Yusuf Ziya Yılmaz

Samsun'a Hizmet Eden Eller Öpülür ve Başa Konur



Yusuf Ziya YILMAZ
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı
 1951 yılında Samsun'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Samsun'da tamamladıktan sonra, İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ni bitirdi.1975 yılında Makine Mühendisi olarak göreve başladı.

Merzifon-Osmancık-Kargı ve Amasya-Mecitözü-Çorum Yol Yapım Şantiyeleri'nde 2 yıl görev yaptı.

1978-1980 yılları arasında Diyarbakır'da askerlik görevini tamamladıktan sonra tekrar Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'nde Makine İşletme Mühendisi olarak çalışmaya devam etti. 1983 yılında Ankara Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü'ne Makine İkmal Baş Mühendisi olarak atandı.

Dört yıl sonra İngiltere'de Eğitime gönderildi. Burada İleri Teknoloji ve Bilgisayar Eğitimi aldı. Dönüşte Karayolları Genel Müdürlüğü'ne İkmal Şube Müdürü olarak atandı. Bu görev süresi boyunca bilgisayar kullanımının yaygınlaştırılması konusunda çalıştı ve başarılı sonuçlar aldı.

1990 yılında atandığı Van Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'ne atanan Yusuf Ziya YILMAZ... Bu zor bölgede Van, Çatak, Bahçesaray, Çaldıran, Muradiye, Doğubeyazıt, Hizan, Küçüksu ve Pevari yol yapım çalışmalarını özveriyle ve zorluklarla tamamladı.

1992 yılında Samsun Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'ne getirildi. Samsunda;

*Samsun-Kavak yolunun 35 kilometrelik kısmını, Karayolları kendi makine ve personeli ile maddi ve ekipman güçlüklerini aşarak 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamladı.

*Samsun Çevre yolunun proje kamulaştırma ve yapım çalışmalarında bulundu.

*Samsun-Çarşamba yolunu gerçekleştirdi. Samsun şehri çi geçişini tamamladı.

*Samsun Bafra yol yapım çalışmalarını başlattı.

*Samsun batı çevre yolunun proje çalışmalarının başlatılmasını sağladı

Çorum-Amasya-Tokat-Ordu ve Sinop illerinin ulaşım sorunlarını çözen hizmetlerde bulundu.

1998'de İstanbul Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'ne atandı. Görevde bulunduğu süre içinde Türkiye'nin en büyük projelerine imza atan Yusuf Ziya YILMAZ, İstanbul için de çok şey yaptı.

*İstanbul 3 Boğaz köprüsü ve Çevre Yolu Projelendirme çalışmaları,

*Çorlu ve Çerkezköy yolları,

*Haliç Köprüsü inşaatının tamamlanması,

Ve Samsun'a hizmet için 23 yıllık görevinden ayrılarak, 18 Nisan 1999 seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 28 Mart 2004 tarihinde tekrar Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilerek görevine devam etmektedir.


Büyük Şehir Belediye Başkanının Görevleri
Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye sınırları içindeki seçmenler tarafından 5 yıl süre ile seçilir.

Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı'na verilen kanuni görevler yanında ilçe belediyeleri arasında hizmetlerin yürütülmesinde birlik ve beraberliği sağlamakla da görevli ve yetkilidir.

Büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinde alınan bütçe kararları Büyükşehir Belediye Başkanı'na gönderilir. Büyükşehir Belediye Başkanı konunun meclislerde tekrar görüşülmesini isteyebilir. Meclisler kararlarında ancak 2/3 çoğunluğunda ısrar edebilirler ve bu hallerde meclis kararı kesinleşmiş olur.

Büyükşehir Belediye Başkanı'nın diğer görevleri:

· Büyükşehir tüzel kişiliğini temsil etmek,

· Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan nazım imar planlarını uygulamak,

· Büyükşehir Belediye Meclisi ve Encümenin kararlarını uygulamak,

· Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerin etkin, düzenli ve süratli bir şekilde yönetilmesini sağlamak,

· Büyükşehir Belediyesi'nin ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarını, bütçe üzerindeki değişiklik tekliflerini ve bütçe kesin hesap cetvellerini hazırlayarak ilgili organlara göndermek,

· Büyükşehir Belediyesinin gelir, alacak, hak ve menfaatlerini izlemek ve tahsil ettirmek,

· Bu kanunda öngörülen hallerde yetkili organların kararını da almak şartıyla Büyükşehir Belediyesi adına sözleşmeler yapmak, bağış kabul etmek, bağlayıcı her türlü hukuki akit ve tasarruflarda bulunmaktır.


Başkan’ın Mesajı

Herşey sizin için...   
Değerli Hemşehrilerim;
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevimin 6.yılını doldurmuş bulunmaktayım. Bu vesile ile siz değerli Samsunlulara günümüze kadar yaptıklarımızı ve gelecekte yapmayı planladığımız çalışmaları aktararak, sizlerin de düşüncelerimize katkılarınızı sağlamanın Samsun’umuzun geleceği için en uygun bir yol olduğunu düşünüyorum.

Çok iyi hatırlayacağınız gibi, 1999 yılı seçimlerinde Samsun için kullandığımız “Değişen ve Gelişen Samsun” sloganı ve bu slogana paralel seçim broşürlerimizde sunduğumuz projeler, bazı kesimlerce hayal mahsulü, uygulanamaz diye eleştirilirken, Samsun’a gönül vermiş siz değerli hemşehrilerimiz, Samsun için önerdiğimiz değişime EVET diyerek bizi göreve getirdiniz. Ülkemizin bir ekonomik krizden çıkıp diğerine girerek geçirdiği bu 6 yıllık dönemde, Samsunumuzu geleceğe hazırlamak için gerçekleştirdiğimiz projelerle, Samsun adına bize destek verenlerin desteklerinin boşa gitmediği inancındayım.

Günlük problemlere çözüm bulmak yerine, geleceği planlayarak, günlük çözümleri bu plana uygun olarak üretmek ve uygulamak, kaynakları ekonomik kullanmak açısından en uygun çözümdür. Eğer projeleriniz ve onları uygulayacak yetenekte ekibiniz yoksa hiçbir şey üretemezsiniz. Bu kapsamda, önce belediyemizin içinden ve dışarıdan getirdiğimiz arkadaşlarla hedefimize gidebilecek bir ekip oluşturduk. Belediyenin uygulanabilir bir proje stoğu olmadığı için başlangıçta hemen üretime geçemedik.

Belediye Başkanlığına seçilmeden önce görevim gereği doğup büyüdüğüm Samsunumuz dışında, ülkemizin bir çok şehrinde bulundum. Yine çalıştığım kurumun olanakları ile Dünya ülkelerinin birçoğunu görme ve gözlemleme olanağı yakaladım. Bulunduğum görevlerde edindiğim bilgi birikimi ile gördüğüm şehirlerde yapılan güzel şeylerin kendi şehrim Samsun’da da yapılması heyecanı ile doluyken, Allah nasip etti Belediye Başkanı seçildim.

İyi Yönetici, Dostuna Hayır Diyebilendir.. 
Bizce ülkemizin çağdaş ülkelerin seviyesini yakalayamayışının nedeni yanlış düşünme sistemimizdir. Problemleri kişisel olarak günlük çözüp, bu çözüm şeklinin gelecekte toplumsal çözümsüzlüklere neden olabileceğini göz ardı etmemizdir. Bu sıkıntıları defalarca yaşamasına rağmen bir türlü ders alıp, bugün için zor olsa bile güvenli gelecek için gerekli adımları bir türlü atamamaktır. Kısacası popülizm denilen bu hastalıktan toplumumuz ve siyasetçilerimiz kurtulamadıkça güzel günlerin gelişi gecikecektir.

Çok zor olmasına rağmen Başkan olduktan sonra eski alışkanlıklarla bizden istenen kişisel talepleri hiçbir siyasi kaygı düşünmeden reddederek Samsun’un geleceğini planlama amacıyla, kişilere değil topluma yönelik proje ve planları hazırlamaya başladık.

Bu projelerin en önemli olanları halkımızın günlük yaşamında hiç kullanmadığı, siyasi bir getirisi olmayan ancak geleceği planlamak için olmazsa olmaz olan, Kent Bilgi Sistemi, Ulaşım Master Planı ve Çevre Düzeni Planı gibi projelerdir. 

30 Ağustos 2006 Çarşamba

Rum Eşkıyasının Bastırılması


İçişleri Bakanlığı
Emniyet Genel Müdürlüğü
Asayiş Şubesi
Sayı 608
  
Harbiye Nezaretine,
Samsun taraflarında eşkıyalık yapan  Rum eşkıyasının bastırılması için gerekli askeri kuvvetlerin yazışma ile zaman kaybedilmeksizin vilayetçe gösterilen ihtiyaç üzerine derhal verilmesine ilişkin. 1nci Şube. 13/5

Devletli Efendim Hazretleri,                       
7 Nisan 1919 tarihli ve 42141/459 numaralı yazımıza ektir. Samsun yöresine eşkıyalık yapan Rum çetelerinin Çorum sancağına saldırılarının önlenmesi için hizmete alınması gereken müfreze hakkında yapılan yazışma üzerine 5 nci Kolordu Asker Alma Başkanlığından alınan cevabı yazıda Asker Alma heyeti emir ve kumandasında faal birlik olmadığı ve heyet başkanlığının silahlı asker toplama ve yollamasına da izinli ve yetkili bulunmadığı dile getirilerek bakanlığınızdan fiilen bir yardım sağlanabileceğinin bildirildiği ve vilayet makamının gerek genel kolluk ve adli kolluğa ilişkin görevin yapılması ile güvenlik ve yerel emniyetin korunması ve kuvvetlendirilmesi için mevcut kolluk kuvvetlerinin yetersiz gördüğü durumda bölgesindeki komutanlara vereceği yazılı emir üzerine askeri kuvvetler dahi kullanılacağı ve askeri birlik komutanlarının vali tarafından bu konuda yazılı olarak verilecek emri yerine getirmeye zorunlu olduğu Genel İdare İller Kanunu’nun 26 ncı maddesi hükümlerinden ve güvenliği sağlamak için askeri kuvvetlerin yardımına gerek gördüğü takdirde zaman kaybetmeksizin mülki idarecilerin bölgelerinde bulunan kolordu ve tümen kumandanlıklarına başvurarak sorunu çözmeleri genel bildiri gereğindedir.

Samsun ve Köprü yörelerinde 3000 kişilik önemli bir kuvvetle hareket etmekte olduğu anlaşılan çetenin bastırılması ve kökünün kurutulması için mevcut kolluk kuvvetlerinin yetersiz kalacağına ve ilin içinde bu türden askeri kuvvetlere gereksinim gösterecek diğer olayların ortaya çıkmasında bile haberleşme ile vakit kaybedilmiş olacağı için bakanlığınızca bu konuda gerekli görülenlere duyuru yapılması işlemini n tamamlanması Ankara ilinden gelen yazıda işaret edilmiştir. Belirtilen surete göre gereğinin yapılması ve neticeden bilgi verilmesi konusunda emir vermek bakanlığınız yetkisi dahilindedir. 12 Mayıs 1919

İçişleri Bakanı
Mehmet Ali

İvedi olarak Genelkurmay dairesine. 12 Mayıs 1919. 1 nci Şube 14.5.1919

Mustafa Kemal'in Müfettişlik Maaşı


9 ncu Ordu Kıtaatı
Müfettişliği
Sayı 12
 12.5.1919
Bütçe
19192668

Harbiye Nezaretine, 
Olağanüstü görevle atandığım 9 ncu Ordu Kıtaatı Müfettişliğine harekete hazırım. Ödeneğim konusunda Genel Hesap Dairesinin şimdiki halde kararsız bir tutum sergilediği işlemi yürüten görevlilerce tarafıma bildirildi. Bu durumu aydınlatmak için aşağıdaki açıklamada bulunmama izin verilmesini rica ederim.

İstanbul'a gitmem hakkında bakanlığınızdan bildirimde bulunuluncaya kadar maaşım ilavelerden başka ordu komutanlarına ait olan on beş bin kuruş idi. Şu anda savaş olmamakla birlikte barış da sağlanmış değildir. Özel olarak verilen görev bir ordu müfettişliğinin uğraşacağı ve dayanacağı sorumluluğun çok üstündedir. Ödeneği, sorumlulukla kıyaslamak istemiyorum. Ancak bir çok seyahati gerektiren bu görevi yapmak için pek çok harcamaya ihtiyacım olduğunun bakanlığınız tarafından da desteklenmesini arzulamaktayım. Bundan dolayı, hiç olmazsa eski görevim sırasında almakta olduğum maaşın devamlı ödenmesi ve bu görevim devam ettiği sürece karargahımın bir savaş karargahı şeklinde kabul edilmesi konusunda gerekenlere bakanlığınızın emir vermesini dilerim.

Muhasebata /12 Mayıs 1919
7922






Cevap : 1 nci Şube 14/5

Genelkurmay Dairesine 

           
Tuğgeneral rütbesindeki ordu müfettişlerine kanun gereği aylık on bir bin kuruş maaş ayrılmış olup bunun üzerinde maaş verilmesi kanunen mümkün olamamaktadır. Karargahlarının bir savaş karargahı şeklinde kabul edilmesi konusunda dairenizce yapılacak işlemin neticesiyle birlikte adı geçene bildirilmesi ricasıyla sunuldu. 13 Mayıs 1919
1 nci Şube
2840
(Muhasebat Dairesi
Birinci Şube Müdüriyeti)

29 Ağustos 2006 Salı

Samsun'a Hareketim Yakındır.


Şifredir 10.5.1919
Adres : Sivas'ta

3 ncü Kolordu Komutanlığına,
1. Şahsınızla bizzat görüşmek arzusundayım. Samsun'a hareketim yakındır. Varışıma kadar Samsun'da beklemenizi rica ederim.
  
9 ncu Ordu Kıtaatı Müfettişi
Padişah Fahri Yaveri
Tuğgeneral
Mustafa Kemal

27 Ağustos 2006 Pazar

Müfettişlik Karargahının İhtiyacı Araçlar

Şifre 10.5.1919

Adres : Sivas'ta

3 ncü Kolordu Komutanlığına,

Birkaç güne kadar hareketimiz kararlaştırılmıştır. Müfettişlik karargahının gereksinim duyduğu beş adet binek otomobiliyle iki kamyonun kolordular bölgesinde elde bulunanlardan sağlanabileceği Harbiye Nezaretince bildirilmiştir. Yeterli derecede benzin ile lastikleri beraber olduğu halde kolorduca sağlam ve dayanıklı kaç binek otomobili ne zamana kadar ve nerede hazır bulundurulabilir? Otomobil markalarıyla lastik çaplarının ve benzin yerlerinin açıkça bildirilmesini beklerim.

9 ncu Ordu Kıtaatı Müfettişi
Padişah Fahri Yaveri
Tuğgeneral
Mustafa Kemal

26 Ağustos 2006 Cumartesi

İstanbul'dan Sait Molla İmzalı Bir Telgraf


GENELGE  Havza, 26 Mayıs 1919


TRABZON, ERZURUM, SİVAS, VAN, DİYARBAKIR, BİTLİS, ELAZIĞ,
ANKARA VE KASTAMONU İLLERİNE ERZİNCAN VE CANİK
(SAMSUN) SANCAKLARINA

İstanbul'dan Sait Molla imzalı bir telgrafın her yerin belediye başkanlarına çekildiğini öğrendim. Bu telgrafla sürdürülen politikanın ulusal bağımsızlığımıza ne ölçüde yararlı olabileceğini Babıali'den (Osmanlı Hükümeti) sordum. Uygun bulmam ve onaylamamla ilgili bir yanıt alamadım. Ulusun böyle bilinmeyen kişilerce düzensiz ve karmaşık politik akımlara sürüklenmesindeki sakıncadan dolayı buna benzer girişimlere kulak asılmaması ve değer verilmemesini ulusun ve ülkenin esenliği adına salık verir ulusal bağımsızlık ve yönetimimizin kurtarılmasının ancak ulusun birlik olarak savunulması ile sağlanabileceğini arz ederim.


AÖAS (KBY) 1981, sa. 93.  
Mustafa Kemal
9 ncu Ordu Birlikleri Müfettişi

25 Ağustos 2006 Cuma

Samsun'da Müsâdere Edilen Martinler


DH. EUM. EMN, 88/33_2
Bâb‑ı Âlî
Dâhiliye Nezâreti
Şifre Kalemi


Keşîdesi:
8 Temmuz
Kaleme vürûdu:
9 minh


Sivas Vilâyeti'nden alınan şifre
Dünkü telgrafa zeyldir. Hân ve dükkânlarında bomba zuhûr eden Amasyalı Karnik ve Ohannes'in ifâde‑i mazbûtalarına nazaran iki aydan beri Amasya'dan civâr mahallere birçok dinamit bomba ve martin sevkedildiği ve Samsun'da müsâdere edilen martinler dahî Mardiyan nâmına getirildiği anlaşılmıştır. Amasya mutasarrıfı merkûmların cihet‑i adliyyeye tevdî‘inden ise Dîvân‑ı Harb'e sevkleri münâsib olacağını yazıyor. Bu bâbdaki tahkîkât ve taharriyyât kemâl‑i sükûnetle icrâ ettirilmektedir. Amasya'nın iş‘ârı vechile bu işin Der‑sa‘âdet Dîvân‑ı Harbî'nce tahkîk ve tedkîki muvâfık olacağından irâde‑i aliyyelerine muntazırım.
Fî 8 Temmuz sene [1]330
Vâlî
Mu‘ammer

Ermeni Eşkıya Reisi Bölükbaşoğlu Ohannes


DH. EUM. AYŞ, 6/35
Telgraf‑nâme
Mahreci: Samsun
Târîhi: 28 4 1335
Dâhiliye Nezâretine
Ahîren Rusya'dan gelib Çarşamba dâhilinde icrâ‑yi şekâvete başlayan meşhûr Ermeni eşkıyâsı rü’esâsından Bölükbaşoğlu Ohannes'in bu kerre silâhıyla birlikte mahallî hükûmetine dehâlet eylediği.
Fî 27
Mutasarrıf
Ethem

Rum ve Ermeni Muhtâcînine Tevzî

DH. EUM. AYŞ, 33/43_3
Bâb‑ı Âlî
Dâhiliye Nezâreti
Şifre Kalemi
21. Şubat. Sene. [13]36

Mahreci:
Kastamonu
Şifre Telgrafnâme
Kastamonu ve İnebolu Rum ve Ermeni muhtâcînine tevzî‘ edilmek üzre dörtyüz çuval arpayı hâmil İngiliz bandıralı Garunya Ganbotu Yüzbaşı Mister Silît'ın(?) ma‘iyyetinde iki zâbit ile İnebolu İskelesine geldigi ve zâbitlerden birinin Samsun'a diğerinin Trabzon'a gideceği İnebolu Kaymakamlığından bildirilmiş ve arpa yerine silah idhâl edilmemesi hakkında kaymakamlığına teblîğât icrâ olunmuştur.
Fî 21 Şubat sene [13]35
Kastomonu Valisi
Cemal

Samsun'dan Çıkarılan Ermeniler

DH. ŞFR, 54-A/157
Bâb‑ı Âlî
Dâhiliye Nezâreti
Emniyet‑i Umûmiye Müdîriyeti
Şifre
Maraş Mutasarrıflığına
Vilâyet dâhilinden ve Kayseri ve Samsun'dan çıkarılan Ermeniler şimdiye kadar Malatya tarîkıyla sevk edilmekte iken Malatya'nın pek ziyâde izdihâm peydâ eylemesine binâen Elbistan tarîkıyla sevklerine mecbûriyet hâsıl olarak ilk kâfile gönderildiği hâlde bunun Elbistan'ca teslim edilmeyerek araba ve muhafızlarla Maraş'a kadar sevk edildiği ve kâfileler Elbistan'ca teslim edilmeyecek olursa hem araba tedâriki hem de bunların muhâfazası müşkil olacağı Sivas Vilâyeti'nden bildiriliyor. Ba‘d-ezîn Sivas'tan sevk olunacak kâfilelerin Elbistan'ca teslim olunarak araba ve muhâfızların mahalline i‘âdesi.
Fî 15 Temmuz sene [1]331
Nâzır
Talat

Samsun'lu Halı Tüccarı Hüsrev Kasabyan

DH. ŞFR, 50/209
Bâb‑ı Âlî
Dâhiliye Nezâreti
Emniyyet‑i Umûmiyye Müdîriyyeti
Umûmî:
Husûsî: 41
Şifre
Ma‘mûretü'l-azîz Vilâyetine
C [evâb-ı] 21 Şubat [1]330. Silâh idhâlâtına tavassut ettiği ve hâricdeki Ermenilerle tertîbât‑ı ihtilâl-kârâne için muhâberesi bulunduğu nâmına gönderilen mektûbdan anlaşılan şahs Samsun'da halı ticâretiyle meşgûl olan Hüsrev Kasabyan ismindeki kimsedir. Merkûmun Samsun'da bulunan birâderi Kigork'da tevkîf ettirilmişdir. Kendisinin Dîvân‑ı Harb'e tevdî‘ olunmak üzre Samsun'a i‘zâmı.
Fî 24 Şubat sene [1]330
Nâzır
İmzâ

Yerel Yöneticilerimize Açık Mektup

Samsun, güzel memleket. Fuarı da güzeldir hani. Bir kapısından bir kapısına dünyalar var. İzmir Fuarı da neymiş!

İşte geldim, buralarda bir yerdeydi, ama ama bulamıyorum?!

Hani ÇAYKUR standı?

Nerede DSİ'nin maket köyü?

Nerede açık hava sineması?

Nerede ROMA dondurmacısı)

Nerede TEKEL reyonu?

Nerede sıcak kuruyemişçiler (leblebileri nefisti)?

Nerede güldüren aynalar?

Nerede İzmirli akrobat kardeşler?

Hiç biri yok!

Yoksa ben yanlış mı geldim???



Yazan: Samsun'da Bir ALUCRALI Tarih: 10:37, 26/8/2006

Bu Bir Düğün Davetiyesidir.

Eee!.. Damat Bir Gazeteci Olunca...

İHA, yaratılıcılık örneği olarak gösterilen düğün davetiyesiyle ilgili haberi şöyle servis yaptı:
Samsun'da, yerel Takip Gazetesi'nin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yazıcı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Neval Şimşek, bastırdıkları düğün davetiyesiyle bütün davetlileri şaşırttı.

Samsun'da 4 yıl önce tanışıp 2 yıl önce yerel Hedef Gazetesi'nin kuruluş yıldönümünde 500 kişilik davetli topluluğu önünde diz çöküp Neval Şimşek'e evlilik teklif eden Mehmet Yazıcı, son olarak da bastırdığı davetiyeyle farklılığını ortaya koydu.

Anılarını haber yaptı
Gazetesinin adının yer aldığı davetiyede Neval Şimşek ile 4 yıldır yaşadığı bütün anılarını haber yapan Mehmet Yazıcı, davetiyenin manşetine de "Bu düğüne gidilir" başlığını çekti. Davetiyede, televizyon ve gazetelerde de yayınlanan "Sürpriz evlilik teklifi"ni de haber yapan Mehmet Yazıcı, müstakbel eşiyle birlikte bir farklılığın altına daha imza atmanın ayrıcalığını yaşadığını söyledi.

Köşe yazısı da yazdı
Davetiyeyi görenlerin şaşkınlığını gizleyemediğini kaydeden Yazıcı, davetiyedeki köşe yazısı ve esprilerle de davetlileri şimdiden güldürdü. Fatma-Halil İhsan Şimşek çiftinin kızları Neval Şimşek ile merhum Emine-Hakkı Yazıcı çiftinin oğlu Mehmet Yazıcı'nın nikahı 23 Ağustos Çarşamba günü 19.30'da Anakent Sosyal Tesisleri, Göl ortası 1. İskele Platformu'nda kıyılacak. Daha sonra 27 Ağustos'ta Denizli Polisevi'nde düğün yapılacak.

Eşkıyanın Kökünün Kurutulması




İçişleri Bakanlığı  4983
Özel Kalemi  379

Harbiye Nezaretine

Devletli Efendim Hazretleri,
Sohum’da bulunan Rumların oluşturdukları komite üyelerinden yüz kadar şahsın Fatsalı Hacı Gorgor oğlu Nikola’nın ve ismi bilinemeyen diğer bir Rum’un motorları ve diğer araçlarla Trabzon ve Samsun sahillerine çıkarak yabancı müdahalesini davet amacıyla düzeni bozmaya karar verdiklerinin Trabzon vilayetinden bildirilmesi üzerine uyanık bulunulması gereği, gerekli makamlara yazıldığı gibi Fatsa Kaymakamlığından alınan telgrafta da alınmış olan önlemlere rağmen bu motorların taşıdığı şahısların geceleyin gelerek sahile çıkmayı başardıkları ve Çangeriş köyüne yirmiyi aşkın Rum eşkıyanın geldiği ve nereden gittiği anlaşılamadığı, Terme Kaymakamlığının da bildirdiği ifade edilerek her ikisi de mevcut jandarma kuvvetlerinin bu eşkıyayı takip ve bastırmaya gücünün yetersiz kalmasının anlaşılmasıyla birer nizamiye müfrezesinin oluşturulması ve gönderilmesinin önemle 3 ncü Kolordu ve 10 ncu Tümen Komutanlıklarına yazıldığı ve askeri kuvvetler yetişinceye kadar eşkıyanın saldırısının önlenilmesine çalışıldığı Samsun Mutasarrıflığından alınan telgrafta bildirilmiş ve Dışişleri Bakanlığına da bilgi sunulmuştur.

Bu eşkıyanın kökünün kurutulması için gerekli kuvvetlerin ayrılması hususunun tarafınızdan da bu komutanlıklara ivedi olarak bildirilmesi temenni edilmektedir. Bu konuda emir verme yetkisi bakanlığınıza aittir.  23 Mart 1919      ( Genelkurmaya 22’de, 2 nci Şube 23.3.1919)

Dokuzuncu Ordu Birlikleri Müfettişliğine Ait Görevler


B.E.O.
Siyasi Kısım
Karton No: 34
Dosya No: 54/2
Belge No : 342984  
OSMANLI ORDU-YU HUMAYÜNU
BAŞKUMANDANLIĞI
VEKALETİ


DOKUZUNCU ORDU KITALARI MÜFETTİŞLİĞİNE
VERİLECEK TALİMAT SURETİDİR

Dokuzuncu Ordu Birlikleri Müfettişliğine ait görevler yalnız askerî olmayıp, müfettişliğin kapsadığı bölge dahilinde aynı zamanda mülkîdir.

1. Bu müşterek görevler şunlardır:
A. Bölgede iç güvenliğin sağlanarak yerleştirilmesi ve bu asâyişsizliğin ortaya çıkış sebeplerinin tesbiti.
B. Bölgede, ötede, beride dağınık bir halde varlığından söz edilen silah ve cephânenin bir an evvel toplattırılarak, uygun yerlerde toplanması ve muhafaza altına alınması.
C. Çeşitli yerlerde birtakım komitelerin bulunduğu, bunların asker toplamakta oldukları ve ordunun resmî olmayan bir şekilde bunları koruduğu ileri sürülüyor. Böyle komiteler mevcut olup, asker topluyor, silah dağıtıyor ve ordu ile de münasebette bulunuyorlarsa, kesinlikle men edilerek, bu çeşit bağımsız komitelerin de kaldırılması.

2. Bunun için :
A. İki tümenli olan üçüncü ve dört tümenli olan Onbeşinci Kolordular, Müfettişlik emrine verilmiştir. Bu Kolordular, harekât ve güvenlik hususlarını doğrudan doğruya Müfettişlikle, günlük işleri, yani özlük işleri, asker ve Mühimmât gibi hususlarda ise geçmişte olduğu gibi Harbiye Nezâreti ile haberleşeceklerdir.

Tümen veyahut bölge kumandanlığına, yahut özel bir göreve atanacak subayların atanma ve yer değiştirmeleri, Müfettişliğin onayı veya isteği ile olacaktır. Bununla beraber Müfettişliğin lüzum ve yarar görerek diğer hususlarda da verdiği tâlimâtı Kolordu Kumandanlıkları olduğu gibi uygulayacaklardır. Özellikle sağlık konuları çok önemlidir. Bu yoldaki inceleme ve uygulamaların halka da yaygınlaştırılması gerekir.

B. Müfettişlik bölgesi Trabzon, Erzurum, Sivas ve Van Vilâyetleriyle Erzincan ve Canik bağımsız livalarını içine aldığından Müfettişliğin yukarıda sayılan görevleri yerine getirebilmesi için vereceği bütün tâlimâtı bu vilâyetlere mutasarrıflıklar doğrudan doğruya yerine getirilecektir.

3. Müfettişlik sınırına komşu vilâyetler ve bağımsız livalar, (Diyarbakır, Bitlis, Elazığ, Ankara, Kastamonu) vilâyetleriyle Kolordu Kumandanlıkları da, Müfettişliğin görevini yerine getirmesi sırasında doğrudan yapılacak başvuruları dikkate alacaklardır.
4. Müfettişliğin askerî konularda başvuracağı makam Harbiye Nezâreti olmakla beraber, diğer konular için ilgili makamlarla haberleşecek ve bu haberleşmeden Harbiye Nezâreti'ne de bilgi verecektir.

7 Mayıs 1919
Harbiye Nâzırı
Şâkir