18 Şubat 2007 Pazar

Semiso (Samsun) Beyliği 1350



Bayrak mes’elesi hakkındaki sorunuz bizim de sorumuzdur. Bu mes’ele yanlış hatırlamıyor isek, 1968 yılı sonlarında TeReTe tarafından bastırılan 1969 yılı takvimi ile gündeme geldi. Sizin bize sorduğunuz soru o târihlerde enine boyuna yazıldı, çizildi, soruldu, soruşturuldu. Ama bu sorgulamanın muhâtabı olan TeReTe’den hiçbir ses ve sedâ çıkmadı. Çok ulu yazar, çizer takımı sazan gibi işe sâhip çıktılar. İşin ciddî olamayacağını düşünenler ise TeReTe’den bir açıklama beklemeye başladılar. Açıklama bekleyenlerin bâzıları toprak oldular. Hâlen hayatta olan bâzıları ise hâlâ cevâbı intizâr etmektedirler!

Tarafınızdan konu hakkındaki menfî görüşümüzün kaynağı sorulmaktadır. En basit hukuk kâidesine göre “müddeî isbat ile mükelleftir.” Bu durumda bayrakların varlığını iddiâ eden TeReTe’dir ve müddeî durumundadır. Bu bakımdan bu bayrakların nereden ve nasıl bulunduğu sorusunun muhâtabı TeReTe olmalıdır.

Hâfızâmızda kalanlara göre 1939 yılında “Türklük” adlı bir dergi yayınlanmakta idi. Bu derginin sayılarından birinde Rahmetli Ismâil Hâmî Dânişment’in bir makâlesi çıkmıştı. Te’lîf mi, tercüme mi olduğunu hatırlayamadığımız bu yazı, 14üncü yüzyıla âit bir İspanyol vesîkasına göre Anadolu Türk Beylikleri’nin haç işâretli bayrakları ile ilgili idi.

Vesîkanın yazarı bir İspanyol papazıdır ve vesîka 1350 yılında yazılmıştır. Vesîkada Anadolu’ya Naturi denilmektedir. Ayrıca vesîkaya bâzı beyliklerin bayrakları da resmedilmiştir. Tartışmaya açık olmakla birlikte bu bayraklar;





1-Antalya (Satalia) Beyliği’ne,
2-Ermenîye-i Sugrâ (Kilikya) Beyliği’ne,
3-Alâîye  (Candebor) Beyliği’ne,
4-Alaşehir (Fradelfia) Beyliği’ne,
5-Konya (Cunya) Beyliği’ne,
6-Sıvas havâlîsi ve Sıvas (Savasto, Savasco) Beyliği’ne,
7-Samsun (Semiso) Beyliği’ne,
8-Sinop (Castello) Beyliği’ne âittirler.

Yakın bir târihle ilgili ve vesîkaya kayıtlı olmasına rağmen, bu bilgiler ve resimler akılda tereddütler ve türlü sorular uyandırmaktadır. TeReTe de Türk hükümrânlıklarına âit olduğunu söylediği bu bayraklar için en azından bir vesîka veyâ kaynak göstermekle yükümlüdür.


18 Şub 2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder