24 Şubat 2007 Cumartesi

Alanşeyhi Köyü - Vezirköprü / SAMSUN



Ata toprağından gelen özel istek üzerine. Tüm köy halkına selam olsun.


KÖY HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Alanşeyhi Köyü adını geçmiş yıllarda köyde yaşayan bir şeyhten almıştır. Bu şeyhin köyün ortasında bir türbesi bulunmaktadır.

Vezirköprü’ye bağlı, orman köyü niteliğindedir. Çayır, Gölyeri, İmam Deresi, Hopderesi ve Kise mahallerinden oluşan bir yerleşim yeridir. Şehir merkezine uzaklığı 38 km’ dir. Daha önce asfalta uzaklığı 9 km iken şu an asfalt köye kadar gelmiştir. Batısında Sarıdibek, doğusunda Öğürlü, kuzeydoğusunda Beşpınar köyleri bulunur.

Köyün tarihi eskiye dayanmaktadır. Ancak bu konuda bize bilgi verebilecek canlı ya da yazılı bir kaynak bulunamamıştır. Tarihi esere de rastlanılmamıştır. Köyün kuruluşundan bu yana Trabzon ve Kunduz eteklerinden köye göç geldiği söylenegelmektedir.  

Köyün hane sayısı 170 civarında olup, evler genellikle ahşap ve betonarmedir. Köydeki evlerin alt katlarında ahır bulunur. Üst katlar da konut olarak kullanılır. Evler genellikle dağınıktır.

NÜFUS VE HANE SAYISI
Köyde yerleşik olarak yaşayan 1400 kişi vardır. Kadın ve erkek sayısı hemen hemen eşittir. Çocuksuz aile yoktur. Evlenen erkeğin evden ayrılmamasından dolayı büyük aile özelliği göstermektedir.

Köyde ekenek alanın ve iş sahasının azlığından dolayı yaz aylarında Ankara ve Eskişehir gibi çalışma imkanına sahip illere göç olur. Bu da mevsimlik nüfus değişimini getirir.

BAŞLICA GEÇİM KAYNAKLARI
Köyde, ceviz, mısır, şeker pancarı, buğday ve çeşitli meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Şeker pancarı ekimi köyde üretim yönünden gelir getirmektedir. Köyde suyun bulunması tarım ürünlerinin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Köy merkezinde büyük çapta bir iş yeri yoktur. Ama köyde elektrik işlerinden anlayan bir kişi, bir atölye ve 5 adet bakkal bulunmaktadır.

OKUL-CAMİ-ÇEŞME-SAĞLIK EVİ-SAĞLIK OCAĞI
Köyde sağlık kuruluşu yoktur. En sağlık kuruluşu Göl Sağlık Ocağıdır. Yeni doğan çocukların ve hamile kadınların kontrolleri bu kuruluş tarafından yapılmaktadır.

Ayrıca köyde 4 tane camii bulunmaktadır. Alanşeyhi Merkez Camii, Cuma Camii, Gölyeri Mah. Camii ve İmamderesi Mah. Camiidir. Cuma namazları Cuma Camiinde kılınır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU
Köyde Gölyeri Mahallesinde ve Çayır Mahallesinde birer tane olmak üzere iki adet okul bulunmaktadır. Devlet tarafından yapılan Alanşeyhi Çayır İlköğretim Okulu 1987 yılında hizmete girmiştir.

Alanşeyhi Çayır İlköğretim Okulu’nun iki dersliği ve 2005-2006 öğretim yılı itibariyle üç öğretmeni bulunmaktadır. Bu okulda ikili öğretim yapılmaktadır. 1. sınıf müstakil, 2. ve 3. sınıflar, 4. ve 5. sınıflar birleştirilmiş olarak eğitim öğretime devam etmektedir. Okulun bir lojmanı vardır ve okulla yan yana aynı çatının altındadır.

Gölyeri Mahallesi’ndeki okul ise 2004 yılında hizmete açılmıştır ve 8 dersliklidir. Bu okulda normal öğretim yapılmaktadır. Çayır İlköğretimin 6.7. ve 8. sınıfları ile İmamderesi Mahallesi öğrencilerinin tamamı bu okula taşınmaktadır.

 GELENEKLER
Köyde evlilik görücü usulü ile yapılır. Kızların gelinlik giydirme geleneği yoktur. Düğünler genellikle yemekli yapılır. Bayramlar sevinç ve coşku içinde kutlanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder