20 Şubat 2007 Salı

Yakakent İle Kardeş Şehir; Kuşimoto



Kuşimoto

Türkiye'de Mersin ve Yakakent/Samsun ile ve
Kaliforniya'da Hemet ile kardeş şehirdir


Kuşimoto, Japonya’nın doğusunda Higashimura Bölgesi olarak bilinen bölgede Wakayama yöresinde yer alır. Ana adanın(Honshu) en güney ucudur. Şehrin merkezi iki tarafı Pasifik olan ince uzun bir bölgededir. Batıda Susami, kuzeyde Kozagawa ve doğuda Nachi-Katsuura kentleri ile sınırı vardır.

Oşima Adası'nda yapılan ilk Ertuğrul Deniz Şehitleri Anıtı, şehit olan subay ve erlerin gömüldükleri mezarların bulundukları yerdedir. Mezarlar Kaşinozaki fenerinin 300 metre güneydoğusunda olup, denize bakan ve Oşima-Kaşinozaki feneri yol güzergâhında, bir tepenin üzerindedir. 

Cumhuriyet Döneminde Temel Atma Töreni (22 Ekim 1936)
Büyükelçi Hüsrev Gerede, Tokyo’da göreve başladıktan sonra, modern Japonya’nın kurucusu İmparator Meici adına bu kentte yapılan mabedi ve 20 Ekim 1936 günü de Kaşinozaki’ye giderken Kyoto’daki kabrini ziyaret ederek, büyük devrimci İmparator Meici’ye Türk ulusunun saygılarını sunmuştur. Daha sonra da Ertuğrul Şehitliği’ni ziyaret eden büyükelçinin yaptığı bu ziyaret, bir bakıma yenilenecek anıtın yerinde görülmesi ve keşfi, bir bakıma da temel atma maksatlı olmuştu.

Bu ziyaret vesilesiyle, Osaka Türk-Japon Tecim Kurumu tarafından 19 Kasım 1936’da tertiplenen bir yemek davetinde, Yakındoğu Tecim Kurumu Başkanı ve Osaka Türk Fahri Konsolosu Senatör Heibei Mori, yaptığı konuşmada şöyle demiştir:

“... Bizi en ziyade duygulandıran ve mutlu eden nokta, büyükelçinin bundan 47 yıl evvel vuku bulmuş olan acıklı bir olayı hatırlamakta gösterdikleri hassasiyettir...

... Geçmişin acı hatırasının etkisi altında bulunan bizler, bu yüce mezarı yenileştirmek için gösterilen gayretten dolayı derin minnettarlığımızı sunarız.

... Asya kanıyla birbirine bağlı olan iki ulusun bu acı hadiseyle birbirine daha ziyade yaklaştığını söylemeyi lüzumsuz görüyorum... Ayrıca ülkelerimiz arasındaki dostluğun günden güne geliştiğine işaret etmekten de kendimi alamıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder