18 Şubat 2007 Pazar

Çiğdem ÜLKER



Doğum Yeri: Samsun’un Çarşamba İlçesi (Ankara’da ikamet etmekte)
Eğitim: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü mezunu
Meslek: Eğitimci

Çiğdem ÜLKER Kimdir?: Hacettepe Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitenin felsefe bölümünde master derecesi aldı.

ODTÜ’de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Türk Dili dersleri verdi. (1988-1990 yılları arasında)1992 yılında Dışişleri Bakanlığınca yürütülen “Kültürel İşbirliği Programı” çerçevesinde, Makedonya’da görevlendirildi. Başkent Üsküp’te St. Kiril ve Metodiy Üniversitesi, Filoloji Fakültesinde, dört yıl Türkçe dersleri verdi.

Yurt dışında “Makedonlar için Türkçe” adlı bir dil bilgisi kitabı yazdı. Bu çalışma, 1994’te Üsküp’te basıldı. “Makedonya Türk Öyküsünde Kimlik Sorunu” adlı kitabı, 1998’de T.C. Kültür Bakanlığınca yayımlandı. Makedonya’da yayımlanan BirlikSesler ve Oko dergilerinde, Türk Dili, Folkloru ve Edebiyatı konularında yazıları yayımlandı. 1996 ders yılından beri Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde çalışıyor. “Türkçenin Ses Bilgisi ve Biçim Bilgisi”, “Türkçenin Cümle Bilgisi ve Anlam Bilgisi”, “Sözlü Anlatım”, ve “Yazılı Anlatım” dersleri veriyor. Bilkent Üniversitesinde ek görevli öğretim görevlisi olarak Türkçe dersleri veriyor. “Üniversiteler İçin Türkçe” adlı ortak kitabı 2005’te yayımlandı.

İngilizce’yi ve Makedonca’yı biliyor.

Türkiye’nin Sesi radyosunda iki yıl “Sözcüklerin Büyülü Dünyası” adlı bir programın metinlerini yazdı. (2001) Star gazetesinde 2001’de köşe yazıları yazdı. Ankara Radyosunda “Gün Başlıyor” programında bir yıl boyunca kendi yazdığı metinleri sundu. (2004). Bugünlerde TRT Diyarbakır radyosunda “Kitap Kurdu” programında Türk romanını yorumluyor. Gazete Ankara’da beş yıldır köşe yazıları yazıyor. Varlık, Türk DiliSky LifeHürriyet GösteriÇağdaş Türk Dili gibi edebiyat ve sanat dergilerinde mesleki makaleleri yayımlanıyor. Sabah Gazetesi Ankara ekinde Perşembe günleri köşe yazıları yayınlanıyor. Özel bir eğitim kurumunun düzenlediği Yazarlık Seminerinde “Yazılı Anlatımın Temel Kavramları” dersini veriyor.


 Not: Kızılırmak kültürü üzerine araştırmalar yaparken rastladığım ve iktibas ettiğim "Köprüler" adlı yazısı için teşekkür mektubu gönderme inceliğini gösteren saygıdeğer hocamızı bu vesile ile tanımış olduk. Asıl biz teşekkür ederiz hocam. Samsun'dan selamlar, saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder