29 Ocak 2007 Pazartesi

Türk Tütünleri -II



Portakal Renkli Samsun Sigara Paketi



KARADENİZ ÜRETİM BÖLGESİ
Bu bölge Sinop'tan başlayarak Artvin'e kadar uzanan orta Karadeniz’in kıyı kesimindeki Sinop, Samsun ve doğu Karadeniz’in Trabzon, Artvin ile iç kısımlarda bulunan Tokat ve Amasya illeri ile bu illere bağlı bulunan ilçe ve bucakları kapsamaktadır.

Orta Karadeniz ekim sahaları gerek arazi yapısının yaka ve yarı yaka olması ve gerekse iklim özellikleri bakımından kaliteli sigaralık tütünlerin üretimine pek elverişli bulunmaktadır. Dünyanın en kaliteli oriental tip sigaralık tütünleri olan Samsun ve Bafra menşeleri ile Alaçam, Sinop, Gerze ve iç bölgelerde Toşava ve Gümüşhacıköy Basma menşeleri bu çevrede yetişir.

Doğu Karadeniz çevresi mutedil iklimi yağış miktarının fazlalığı, havadaki nem oranının yüksekliği ve arazinin yapılışı yönünden daha değişik varyetelerin üretilmesini sağlar. Trabzon ve Artvin menşeleri ile puroluk Pazar tütünleri bu çevrede yetişir.

Samsun Tütünleri:
Özellikle Samsun çevresindeki dalgalı arazinin yamaçlarında Samsun Maden ve Samsun Canik olmak üzere birbirinden farklı iki çeşit yetiştirilir.

l — Maden Tütünleri: Ekolojik alanı Maden, Dere, Evkaf oymakları ile Havza'yı da içine alır.

Yaprakları küçük boyda, zenep biçimi dar yaşmaklı, formu oval olup hafif omuzludur.

Renkleri sarı kırmızı ve açık kırmızı adeta kına vurulmuş hanım elinin rengine benzer. Renk görünüşü parlaktır.

Dokuları çok ince, damarları belirsiz denecek kadar inceliktedir. Yaprak yüzeyi hafif kenarları ise fazla dalgalıdır. Esneklikleri ve dayanıklıkları iyi olduğundan fabrikasyon işlemlerini kırık ve toz yapmadan kolaylıkla geçirirler. Sigara randımanları yüksek, higroskopisite nitelikleri çok iyidir. Ancak yüksek oranda tava dayanıklı değildir.

Asil bir oriental tütününün özelliklerini kendisinde toplamış bulunan Maden tütünlerinin içiminin fizyolojik etkisi yavaş, lezzetli tatlı ve kendi başına içilebilir ahenkli bir içimi vardır. Gerek yaprak ve kıyılmış durumda koklandıklarında ve gerekse içildiklerinde kendilerine özgü hoşa giden hafif aromalı bir koku duyulmaktadır. Harmanlara yavaşlık, tatlılık, nefaset, yanma ve randıman sağlarlar. Yüksek kalitede bir oriental tipi sigara harmanının Maden tütünü olmaksızın tertiplenmesi isabetli olmaz. Yalnız basına içildiklerinde doyurucu tatlı, aromatik kokulu ve toplu bir içim verirler.

Yanma dereceleri çok iyidir. Yalnız Maden tütününden yapılan bir sigara içildiğinde hızlı yanma nedeniyle dumanının sıcaklığı ağızda duyulur.

Fiziksel ve içim kalitesinin düzeltilmesi amacıyla Amerikan, Alman ve Virjinya blend sigaraları harmanlarına katılması yararlıdır.

Maden Tütünlerinde nikotin miktarı düşüktür. İçerdikleri nikotin miktarı oranı % 0,70, protein azotu % 1,5 total indirgen madde % 10 dolayındadır.

Üretici tütünlerini 15–20 kg. ağırlığında dizi dengi tarzında yığmaktadır. Alıcılar tarafından kalite değer kademeleri AG, BG, KP ve KP. KP olmak üzere dört nevi üzerine tasnif edilir ve 25 kg. tonga tarzında denklenmiş olarak satışa arz edilir.

2 — Canik Tütünleri: Samsun’un Canik oymağı ile Çarşamba ve Samsun sınırları içindeki, Çakallı ve Merzifon ekim noktalarında üretilir.

Yaprakları küçük boyda, zenep şekli geniş yaşmaklı, form itibariyle sığır diline benzerler.
Renkleri kırmızı ve koyu kırmızı, rengin tonu parlaktır.

Yaprak dokusu ve damarları ince, yaprak yüzeyi dalgalıdır. Es¬neklik ve dayanıklıkları iyidir. Sigara randımanı yüksektir.

Yanma yetenekleri ve higroskopisite nitelikleri iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etkisi tokça, lezzetleri tatlı, kendilerine özgü hafif baharlı gibi belirli bir aromaları vardır. Bilhassa sıtma suyu tütününün aromalı kokusu çok kuvvetlidir. Bu nedenle Canik tütünü dünyanın en kokulu tütünlerinden birisi olarak sayılır. Harmanlara tokluk, tatlılık, güzel koku, yanma ve randıman sağlarlar. Kaliteli oriental sigara harmanları için lüzumlu bir tütündür.

İçim özellikleri bakımından puroların dolgunluk kısmındaki tü¬tünlerine katılabilir. İyi gelişmemiş puro dolgunluklarının içimlerini düzgünleştirir ve tatlılaştırır.

Blend tipi sigaraları ve pipo tütünü harmanlan için de yararlı¬dır.

Canik tütünlerinin kimyasal yapısında nikotin oranının % 1,40 kadar çıkması içimlerini toklaştırır. Total indirgen madde % 7 ve pro¬tein azotu 1,60 dolayındadır.

Gerek üretici ve gerekse ticari işleme ve denklenmeleri Maden tü¬tünlerinde olduğu gibidir.

Bafra Tütünleri: Ekolojik alanı Bafra, Alaçam ve sınırları içindeki Vezirköprü ekim noktalarında üretilen bu tütünler Samsun tütünleri gibi dünyanın en kaliteli oriental tipi sigaralık tütünlerinin başında gelmektedir.

Yaprakları küçük ve kısmen orta boyda, zenep şekli dar yaşmaklı (zenepii), form'ları oval biçimde olup omuzlu veya biraz omuzludur.

Renkleri kırmızı ve koyu kırmızı arasında değişmekte, görünüşleri parlaktır. Bafra'ların renk yönünden özelliği yapraklarının kök kısımlarının ve zeneplerinin diğer kısımlarına göre daha koyu renkte olmalarıdır. Böyle tütünler karanfil köklü deyimiyle nitelenir.

Doku ve damar yapıları ince esnek ve dayanıklıdır. Yaprak yüzeyleri az, kenarları ise fazla dalgalıdır.

Sigara randımanları yüksek, higroskopisiteleri iyi, yanma yetenekleri ise çok iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etki gücü tokça veya tok, lezzetleri tatlı ve aromatik kokuludur. Bafra tütünlerinin içimleri sırasında doyuruculuk, tatlılık ve koku niteliklerinin ahenkli bir biçimde birleşmesi, ho¬şa giden düzgün ve kaliteli bir içimi meydana getirir. Sigara harmanlarındaki rolleri Samsun tütünleri kadar önemlidir. Tek menşe olarak içilebilir ve içiciye tatmin eden toplu, düzgün ve doyurucu bir içimi vardır.

Kaliteli sigara harmanları için gerekli bir tütün olduğu yabancı tütün uzmanları tarafından da kabul edilmiştir. Harmanlara katılma oranlan yüksektir. Yüksek ve orta kalitedeki harmanlarda sert ve yavaş içimli tütünlerin uyumlu biçimde bağdaşmalarını sağlayarak harmanın içim karakteristiğini meydana getirir.

Amerikan, Alman blend ve siyah tip sigara harmanları için elve¬rişli bir tütündür.

Bafra tütünleri katıldıkları harmanlara genellikle tokluk, tatlı¬lık, hoşa giden koku, iyi yanma ve randıman sağlarlar.

Kimyasal bileşimlerindeki nikotin oranı % l, total indirgen mad¬de % 10 ve protein azotu % 1,7 kadardır.

Alaçam Tütünleri: Bafra’nın biraz değişik olan bir çeşididir. Ala¬çam'da arazi daha düz olduğundan üretilen tütünlerin yaprakları da¬ha büyükçe, dokuları daha kalınca ve içerdiği kaliteli maddeler mik¬tarı daha düşüktür.

Bafra ve Alaçam arasındaki ayrılık daha ziyade içimleri arasında¬ki kalite farkı ile anlaşılabilir.

Harmanlardaki rolleri Bafra tütünü gibidir. Ancak bu görevi da¬ha düşük derecede yapmaktadır.

Sinop Tütünleri: Orta Karadeniz bölgesinin Sinop, Gerze ve çev¬relerinde üretilir. Yaprakları küçük ve orta boyda zenep biçimi dar yaşmaklı, formları hafif omuzlu ovaldir. Forma biçimi yönünden Baf¬ra menşeine benziyorsa da yaprak ayasının daha dar ve uzamış olması ayırımlarını kolaylaştırır.
Renkleri açık kırmızı ve kırmızı, gösterişleri az parlaktır.

Doku ve damarları incedir. Yaprak yüzeyi hafif dalgalıdır. Sigara randımanları yüksektir. Higroskopisiteleri ve yanma yetenekleri çok iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etkisi tok ve lezzetleri tatlıdır. İçim kalite¬si bakımından Bafra kadar yüksek olmamakla beraber iyi bir sigaralık tütündür.

Harmanlara tokluk, tatlılık, randıman ve yanma ile bilhassa orta. kalitedeki sigara harmanlarında sert tütünler ile yavaş tütünler ara¬sında bağdaşmayı sağlar.

Sinop tütünlerinin büyük bir kısmı Sinop çevresinde diğer bir kıs¬mı da Gerze de yetişir ve Gerze olarak adlandırılır. Sinop tütünlerin¬den farkları yaşmak boylarının ve zeneplerinin daha kısa buna karşı¬lık içim kalitelerinin daha yüksek olmasıdır. Harmanlardaki rolleri Si¬nop tütünleri gibidir.

Amerikan, Alman blend ve siyah tip sigara harmanları için elve¬rişli bir tütündür.

Bafra, Alaçam, Sinop ve Gerze tütünlerinin üretici ve ticari isleme ve denkleme tarzları aynen Samsun tütünlerinde olduğu gibidir.

Taşova Tütünleri: Orta Karadeniz bölgesinin güneyinde Taşova, Erbaa, Niksar ve Tokat ekim sahalarında üretilir. Bilhassa Taşova'nın yaka ve yarım yaka, orta derecede kuvvetli ve süzek topraklarında miktar itibariyle en fazla ve kalite yönünden en yüksek tütünler elde edilir.

Yapraklarının büyüklük derecesi orta boyda, zenep kısmı orta yaşmaklı, form durumu geniş elips biçimindedir.

Renkleri açık sarı, sarı ve nadiren açık kırmızıdır. Görünüşleri parlaktır.

Doku ve damar yapıları ince, esnek ve dayanıklıdır. Sigara verimleri yüksektir.
Yanma dereceleri ve higroskopisite nitelikleri iyidir.

İçimleri fizyolojik etki gücü çoğunlukla yavaştır. Açık kırmızı olanların içimleri tokça olur. Lezzetleri tatlıdır. Harmanlara yavaşlık, tatlılık ve randıman sağlarlar. Renk ve yanma bakımından da Islah ederler.

İçim karakteristikleri Orta Avrupa'nın içim zevkine pek uygundur. Bu menşeimiz tütün piyasalarında bazı uzmanlarca nötr vasıflı olarak kabul edildiğinden harmanların içim karakterine fazla etki yapmadan miktarını arttıran ve kalitesini yükselten bir dolguluk maddesi gibi kullanılabilir.

Bilhassa Virjinya blend ve oriental tipi sigara harmanları için pek uygun bir menşedir. Nikotin oranının düşük olması hariç tutulursa, total indirgen madde oranının yüksek ve protein azotu miktarının düşük olması yönünden kimyasal yapıları Virjinya tütünlerine benzer Bu itibarla Virjinya, Alman ve Amerikan blend sigara harmanlarında yüksek oranda kullanma yeri vardır.

Tokat ve çevresinde üretilen ve Topbaş diye isimlendirilen tütünler bu varyetenin bir çeşididir. Bunların yaprakları orta boyda, sap sekli dar yaşmaklı, formları hafif omuzlu olup Bursa tütünlerine benzerler.

Renkleri açık sarı ve açık kırmızı arasında değişmektedir. Yaprak dokusu ve damarları orta derecede kalıncadır.

İçimleri diğer Taşova tütünlerine benzemesi nedeniyle harmanlara aynı isim altında katılırlar.

Kimyasal bileşimlerinde nikotin oranı % 0.75 total indirgen madde % 20–20 ve protein azotu % 1.20 dolayındadır.

Üretici tütünlerini 30 kg. kadar ağırlığında iskenderiye tarzı sıra pastal olarak yığar. Alıcılar tarafından işlemleri Amerikan Grad esa¬sına göre tasnif edilir ve 25 kg. ağırlığında tonga tarzında renklenirler.

Basma Tütünleri: Orta Karadeniz bölgesinin Gümüşhacıköy ekim sahalarında üretilir. Sahilden oldukça uzak bulunan bir arazinin hafif meyilli, orta derecede kuvvetli topraklarında yetişen Basma tütünleri yavaş ve tatlı içimleri ve aromalı kokularıyla ün yapmışlardır.

Yaprakları küçük boyda, kök kısmı zenepsiz ve formları elips biçimindedir.

Yaprak dokusu ve damarları ince esnek ve dayanıklıdır. Elle yoklandıklarında yumuşak kadife kumaşa dokunmuş gibi etki yaparlar. Sigara verimleri yüksektir.

Renkleri altın sarısı renginde ve görünüşleri parlaktır. Yanmaları ve higroskopisite nitelikleri iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etkisi yavaş, lezzetleri tatlı ve aromalı kokuludur. Harmanlara yavaşlık tatlılık ve hoşa giden koku sağlarlar. Başta oriental tipi olmak üzere Amerikan, Alman ve Virjinya blend sigaraları için uygun bir tütündür.

Kimyasal yapılarında nikotin miktarının oranı % l, total indirgen madde % 14, ve protein azotu %l, 60 dolayındadır.

Üretici tütünlerini yaprakların büyüklüğüne göre 15-20 kg. ağırlığında dizi rengi olarak yığar. Tekel harmanlarının ihtiyacı için ayırmaları I den VI nev'iye kadar yapılarak islenir ve 25 kg. lık küçük tonga biçiminde denklenirler. Talep üzerine Amerikan Grad nevi esasına göre de işlenebilirler.

Trabzon Tütünleri :
Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon ve Akçaabat ekim sahalarının ılıman, nemli, gelişme aylarında hava nem oram % 77 olan ve aynı zamanda azotça zengin kuvvetli ve derin profilli topraklarında en iyi yetişir. Yazının baş tarafında ülkemiz topraklarının tütün için en yavaşından en sertine kadar her çeşit tütünün üretimine elverişli olduğunu tanımlamıştık. İşte Trabzon menşei sertlik yönünden ülkemiz tütünleri arasında en başta gelmektedir. Bunlarda nikotin miktarının oranı maksimum % l kadar yükselir. Fakat çoğunlukla optimum % 3–4,5 arasında değişir. Açık kırmızı ve zayıf yapraklarda minimum % 1,5 kadar düşebilir. Fizyolojik etki gücü bakımından Türk tütünlerini bir ucunda Trabzon ve diğer ucunda İzmir mensilerin oluşturduğu bir dizinin boyunca sertlik derecelerine göre sıralanmaları olanaklıdır. İzmir tütünleri ülkemizde mevcut diğer tütünlere gö¬re nikotin miktarı en az olmasına karşılık total indirgen madde mik¬tarı fazla olan en yavaş bir menşeimizdir. Hâlbuki Trabzon tütünleri bunun aksine olarak en fazla nikotine karşılık en az şekerli maddeleri içermektedir. Bu itibarla Trabzon tütünleri yapraklarının büyüklüğü, sertlik dereceleri, lezzetleri ve koku nitelikleri yönünden oriental tip tütünlere göre oldukça farklı bir yapılışları vardır.

Trabzon menşeinin yaprakları büyük boyda, zenep şekli orta yaşmaklı, formu yaprak ucu sivri elipsedir. Ülkemizin en büyük yapraklı tütündür. 50 cm. den daha büyük yapraklara rastlanır.

Renkleri kırmızı, bakır kırmızısı ve koyu kırmızı arasında değişmekte olup rengin tonu parlaktır. Bu parlaklık Akçaabat tütünlerinde daha belirgindir. Koyu renkli ve benekli tütünlerde sertlik derecesi fazladır.

Yaprak dokuları incedir. Orta damarları kalınca yan damarları ise ince ve seyrektir.

Sigara randımanları, yanma dereceleri ve higoroskopisite nitelikleri iyidir. Ancak kurutucu hava koşullarında kolaylıkla tavını kaybeder ve kırılgan hale gelir.

İçimlerinin fizyolojik etki gücü çok serttir. Bazı koyu renkli tütünlerde sertliğin gücü tıkayıcı ve boğucu derecede kendini gösterir. Sertliğini belli eden genzi yakıcı ekşimsi kokusu vardır.

Açık renkli, zayıf ve cansız olan yaprakların sertlik etkileri düşüktür. Harmanlara sertlik, saçaklılık, renk, yanma ve randıman sağlar. Yapraklarının büyük, dokularının ince ve esnek olması nedeniyle küçük yapraklı ve kırık tütünleri bağlayarak kıyılmış tütünlerin saçaklılık durumunu Islah eder ve güzel bir renk verir. Özellikle içim karakteri yavaş ve yavan olan tütünlerin içimlerini doyurucu duruma gelmelerini sağlar. Elle sarılmak suretiyle sigara yapılan tütün harmanlan için pek uygundur. Ayrıca siyah tip sigara harmanları içinde elverişlidir. Evvelce tatlı sert ve sert içimli sigara harmanlarının özünü oluşturan tütünlerden birisi olan Trabzon menşei, Orienal, Amerikan ve Virjinya blend tipi sigaralarında sertlik derecesinin zamanla yavaş içime doğru dönüşmesinde bu gün oldukça önemini yitirmiştir.

Kimyasal yapısında nikotin miktarı % 3,5,' total indirgen madde de % 3 ve protein azotu % 2 dolayındadır.

Üretici tütünlerini 30 kg. kadar ağırlığında iskenderiye tarzı sıra pastal olarak denkler. Alıcı tütünlerin kalitelerini ihtiyaçlarına göre Amerikan grad veya altı nevi esasına göre tasnif ederek işler ve iskenderiye tarzı pastal veya tonga halinde denklenirler.

Artvin Tütünleri:
Trabzon'un doğusuna düşen ve sahilden oldukça içerlerde bulunan yüksek rakımlı Artvin ilinin Artvin, Murgul, Ardanuç ve Borçka ekim sahalarında üretilir. Artvin tütünü Trabzon tütünü meyanında tasnif ve Trabzon'un bir tipi olarak sayılabilir. Ancak bazı fiziksel ve harman nitelikleri yönünden ayrılıklar göstermektedir.

Bu menşein yaprakları büyük boyda, zenep şekli dar yaşmaklı, formu oval biçiminde hafif omuzludur.

Renkleri açık sarı ile açık kırmızı arasında değişmekte olup gösterişleri parlaktır. Kırmızı renkli yapraklara az rastlanır.

Yaprak dokusu ince esnek ve dayanıklıdır. Orta damarları kalınca yan damarları ise ince ve seyrektir.

Yanma yetenekleri, higroskopisite nitelikleri iyi, sigara randımanları yüksektir.

İçimlerinin fizyolojik etki gücü çoğunlukla tatlı serttir. Üst ellerde ve yüksek nevilerde içimin etkisi toka doğru değişmektedir.

Virjinya blend tipi, Amerikan ve Alman blendi ve oriental tip tat¬lı sert içimli sigara rahmanlarında daha ziyade mutedil bir sertlik ve açık renk aranması nedeniyle Trabzon menşei yerine tercih edilirler. Yalnız başına içilebilir nitelikte olan bu çevrenin Borçka tütünleri üretici tarafından kısmen kendi ihtiyaçları için kullanılır ve dışa kaçak olarak satılır.

Kimyasal yapılışlarında nikotin oram % 1. 90, total indirgen madde % 12 ve protein azotu % 1. 50 dolayındadır.

Gerek üretici ve gerekse tüccar işlemleri Trabzon tütünlerinde olduğu gibidir.

Pazar Tütünleri:
Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize'nin Pazar ilçesi çevresinde üretilir. Bu menşe puroluk "Viskonsin varyetesi tohumundan üretilmişse de bölgenin ekolojik koşulları ve ayrıca uygulanan değişik kurutma, fermantasyon ve işleme yöntemlerinin etkisiyle az çok değişikliğe uğramıştır. Bununla beraber yapraklarının büyüklüğü, yaprak dokusunun inceliği, sağlamlığı ve esnekliği, yan damarlarının seyrekliği ve inceliği, renk özelliği gibi fiziksel ve fizyolojik etki gücü derecesi, koku ve lezzet gibi içim nitelikleri yönünden bu günkü durumu ile puro imaline elverişli bir tütündür.

Yaprakları büyük boyda, zenep, kısmı geniş yaşmaklı formaları elips biçimindedir. Genellikle iç ve dış sargılık puro tütünlerinde yaprağın yarı kısmından en az bir puroyu sarabilecek büyüklükte olması ve yaprak eninin 18–20 cm. den daha az olmaması aranır. Puro tütünleri arasında 40–60 cm. büyüklüğünde yapraklara sık sık rastlanır. Boyut nitelikleri itibariyle pazar tütünleri puro yapımına çok elveriş¬lidir.

Renkleri açık kahve, kahve ve koyu kahverengindedir. Bilhassa dış sargılık yapraklarında renk durumunun yaprağın yüzeyinde mütecanis olması aranır. Renk niteliği yönünden pazar tütünlerinin puro yapımına uygun oldukları kabul edilebilir.

Yaprak dokuları çok ince, esnek dayanıklıdır. Orta damarları kalın olmasına karşın yan damarları ince, seyrek ve orta damarla oluşturdukları açıların genişliği 90° ye yakın olması olumlu bir doku niteliğidir.

İçimlerinin fizyolojik etkisi sertçe ve puro tütünlerine özgü aromalı kokuları vardır. İçim özellikleri bakımından puro içicilerini tatmin edebilir niteliktedir. Yanma yetenekleri orta derecede, külünün rengi açık gridir. Ancak bazı kimyasal maddelerin katılmasıyla yanma dereceleri artırılabilir.

Kimyasal bileşimlerinde içerdikleri nikotin oranı % 1–2, protein azotu % 1,5–3 ve total indirgen madde % 3.5 miktarındadır.

Üretici tütünlerini 10–15 kg. lık İskenderiye tarzında yığar. Kalite tasnifleri el esasına göre I-IV nevi olmak üzere işlenirler ve 30 kg. lık İskenderiye tarzı denklenirler.

Yıllık üretim miktarı 25.000 kg. kadar çıkmış bulunan Puroluk tütünlerinin son iki yılda 10.000 kg. altına düşmüştür.

MARMARA ÜRETİM BÖLGESİ
İsminden de anlaşılacağı gibi bu bölge Marmara Denizini kuşatan ekim sahalarından oluşmaktadır. Marmara Bölgesinin ekim sahasının genişliği toprak yapısı ve iklim koşullarının birbirinden ayrı özellikleri göstermesi dolayısıyla burada üretilen Bursa, İzmit, Düzce, Hendek, Balıkesir ve Edirne menşeleri fiziksel ve harman nitelikleri yönünden birbirinden az veya çok değişik olurlar.

Bursa Tütünleri:
Ekolojik alanı Bursa, İnegöl, Mustafa Kemalpaşa, Orhangazi, Yalova, Gemlik, İznik, Karamürsel, Bilecik, Gebze, Yenişehir olup Osmanili ve Söğüd'ü de içine almaktadır.
Yaprakları orta ve kısmen küçük boyda zenep biçimi dar yaşmaklı, formu omuzlu ovaldir. Form itibariyle yürek biçimine benzetilebilir.
Renkleri kırmızı veya açık kırmızı arasında değişmektedir.

Açık renkli yaprakların içimleri yavaş, renk kırmızıya doğru değiştikçe içimleri toka doğru gider.

Dokuları ince veya orta incelikte, esnek ve dayanıklıdır. Orta ve yan damarları ince olmakla beraber yaprak dokusuna göre biraz daha kalındır. Ancak sigaraların fabrikasyonunda ve içimlerinde olumsuz etkileri yoktur.

Yanma yetenekleri ve sigara randımanları iyi, higroskopisiteleri çok iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etkinlikleri yavaş ile tokça arasında değişmekte, lezzetleri tatlıdır. Kendisine özgü kaysı pestilini andıran hoşa giden hafif kokuları vardır. Harmanlara açık renkleri yavaşlık, daha koyu renklileri tokluk verirler. Ayrıca tatlılık, saçaklılık, randıman ve renk bakımından da yararlıdır.

Girdikleri harmanın içim karakterine uyma niteliğinde olmalarından her tip sigara harmanında yüksek oranlarda güvenle kullanılabilirler. Avrupa tütün piyasasında nötr nitelikte bir tütün olarak sayıldıklarından harmanların miktarlarını artırmak ve taamını zenginleştirmek amacıyla rağbet görürler.

Amerikan, Alman blend tipi sigaraları ve pipo tütünü harmanları içim elverişli bir tütündür. Açık renkli olanlar Virjinya blend sigarası harmanına da katılabilirler.

Kimyasal bileşimlerinde nikotin miktarı % 0,90 total indirgen madde % 12 ve protein azotu % 1,40 dolayındadır.

Üretici tütünlerini 15–25 Kg. arasında Rumeli tarzı sıra pastal olarak denkler. Alıcılar tarafından Amerikan grand nevi esasına göre işlenir ve 25 Kg. lık tonga tarzında denklenirler.

izmit Tütünleri :
Marmara Bölgesinin İzmit, Pamukova ve kısmen Geyve ekim sahalarında üretilmektedir. Evvelce değişik bir popülasyon gösteren İzmit tütünleri, yapılan ıslâh çalışmaları sonunda tek tip haline getirilmiş bulunmaktadır.

Yaprakları küçük ve kısmen orta boyda, zenep biçimi orta yaşmaklı ve form yapılışı hafif omuzlu ovaldir. Üretici bu menşeinin zenep biçimini küpeli veya kulaklı deyimiyle nitelendirir.

Renkleri açık kırmızı ile kırmızı üzerindedir. Renk tonu parlaktır. Yaprak dokuları ve damarları genellikle ince esnek ve dayanıklıdır. Yaprak yüzeyi ve kenarları dalgalıdır.

Sigara randımanları yüksek, yanma dereceleri ve higroskopisiteleri çok iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etkinlik gücü tok, lezzetleri tatlıdır. Harmanlara tokluk, tatlılık, yanma ve randıman sağlarlar. Katıldıkları harmanların içim özelliğine ve kalitesine olumsuz etkileri olmadığından her tip sigara harmanına dolguluk madde olarak kullanılabilirler.

Blend tipi sigara harmanlarına katılmaları uygundur. Kimyasal yapısında nikotin miktarı oranı % l, total indirgen madde % 10 ve protein azotu % 1,40 dolayındadır.

Üretici tütünlerin 15–25 Kg. ağırlığında, Rumeli tarzı sıra pastal olarak yığar, işlemleri I-VI nevi veya Amerikan grad nevi esaslarına göre yapılır ve 25 kg.lık Rumeli tarzı veya tonga olarak denklenirler.

DÜZCE TÜTÜNLERİ :
Bu tütünler Marmara Bölgesinin denizden oldukça uzak bulunan Düzce, Çilimli, Üskütaü ve Güneydoğu ekim noktalarının yaka ve yarım yaka arazilerinde yetiştirilir. Düzce ovasını sınırlandıran kuzey ve kuzeybatı teraslı yamaçları tütün ekim arazisinin en önemli kısmını oluşturur.

Bu menşein yaprakları küçük ve kısmen orta boyda, zenep şekli orta yaşmaklı ve formu geniş elips biçimindedir.

Dokuları çok ince, esnek ve dayanıklıdır. Orta ve bilhassa yan damarları belirsiz denecek kadar inceliktedir. Yaprak yüzeyi dalgalı, kenarları ise oymalıdır.
Renkleri açık sarı, sarı ve kısmen açık kırmızıdır. Renk tonu parlaktır.

Yanma dereceleri çok iyi, sigara verimleri çok yüksek ve higroskopisite nitelikleri iyidir. Yüksek oranda tava karşı dayanıklıkları yoktur. İyi bakılmazlarsa kısa zamanda bozulurlar.

İçimlerinin, fizyolojik etkisi yavaş, lezzetleri tatlı ve aromalı kokuludur. En kaliteli oriental tütünleri arasında yeri vardır. Harmanlara yavaşlık, tatlılık, nefaset, saçaklılık, renk, yanma ve randıman sağlar. Fiziksel ve harman nitelikleri yönünden başta oriental tip olmak üzere her sigara tipinin harmanına ıslah edici bir tütün olarak girebilir. Tatlılaştırıcı eleman olarak puroların dolgunluk harmanına da düşük oranlarda katılabilir.

Kimyasal yapılarında nikotin miktarı % 0.70, indirgen madde % 15 ve protein azotu % 1.60 dolayındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder