30 Ocak 2007 Salı

'Kızılırmak Karakoyun' Sahnede



 
Başrollerini Yılmaz Güney ile Nilüfer Koçyiğit'in oynadığı,
Türkiye sinema tarihinin unutulmaz filmlerinden "Kızılırmak Karakoyun",
yazar Tuncer Cücenoğlu'nun yorumuyla tiyatro sahnesine taşındı.

Ünlü Kızılırmak Karakoyun efsanesini konu alan oyunda, bir aşk öyküsü etrafında ağalık düzeni ve köylülerin başkaldırısı dile getiriliyor.

Adana Devlet Tiyatrosu, Tuncer Cücenoğlu'nun 30. sanat yılı dolayısıyla yazarın "Kızılırmak" adlı oyununu seyirciyle buluşturdu.

Kemal Başar'ın yönettiği ve 60 oyuncunun rol aldığı oyunda, bir çobanla oba beyinin kızı arasındaki umutsuz aşk anlatılıyor.

Efsaneye göre, çobandan, sevdiği kıza kavuşabilmesi için yapılması imkansız şeyler istenir. Oba beyi, üç gün üç gece tuz yedirilen koyunlara su içirmeden dereyi geçirebilirse çobana kızını vereceğini söyler. Aşık çoban, kavalının içli sesiyle koyunları derenin karşı tarafına geçirir. Ancak bey sözünde durmaz ve kızını yayla sahibinin oğluna verir. Oba halkı ayaklanır ve köprü üzerinde çatışma çıkar.

İpler kopar, köprü yıkılır ve herkes sulara gömülür.

Başlıca rollerini, Cüneyt Mete, Vahide Gördüm, Zeynep Hürol, Raif Hikmet Çam ve Tolga Tekin'in oynadığı oyunun müziğini Kemal Günüç, danslarını Cihan Yöntem, dekorunu Zeki Sarayoğlu, kostümünü Berna Yavuz, ışığını Özer Kuşkaya hazırladı. Canlı orkestranın eşlik ettiği oyun, halk müziği formunda çok sesli müziklerle süslendi.

ÖNEMLİ ÖRNEK
İlk kez 1945 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından filme çekilen "Kızılırmak Karakoyun" efsanesi, 1967 yılında da Ömer Lütfi Akad'ın yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştı.

Senaryosunu Ömer Lütfi Akad'ın yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nilüfer Koçyiğit'in yanı sıra Kadir Savun, Tuncer Necmioğlu ve Osman Alyanak'ın oynadığı filmin müziklerini, Orhan Gencebay ve Abdullah Bayşu hazırlamıştı.

Destansı bir konunun gerçekçi bir yorumla beyazperdeye aktarıldığı "Kızılırmak Karakoyun", Yılmaz Güney sinemasının en önemli örneklerinden biri olarak Türk sinema tarihine geçmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder