28 Ocak 2007 Pazar

Samsun Kalesi



Danişmentliler tarafından, Amisos Kalesinin ele geçirilememesi sonucu onun "bir ok atımı"
uzağına, sahilde bataklık bir alana inşaa edilen Samsun Kalesi (Şimdilerde sadece bir
mahalle adı olarak -Kale Mahallesi- olarak dillerdedir.)

Bu günkü Samsun’un kökenini oluşturan kale, günümüzde Saathane Meydanı’ndan, Bedestene’e, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi’nin bulunduğu arsadan Maarif Kıraathanesi yanına kadar uzanan alan üzerinde bulunmaktaydı.
 Baki SARISAKAL, Bir Kentin Tarihi SAMSUN

Kalenin Samsun'a Sağladığı Fayda
Osmanlı Hakimiyetine geçtikten sonra Samsun eski ticari önemini kaybederek XIX. yüzyıla kadar küçük bir iskele olarak kaldı. Bu dönemde Samsun iskelesi, Sinop Limanı'nın gölgesinde kalarak gelişme imkanı bulamadı. XVII. Yüzyılın başIarından itibaren deniz yoluyla gelen Kazaklar'ın saldırısına maruz kalan Samsun, bakımsız haldeki kalenin tamiri ve içine muhafız tayin edilmesi suretiyle emniyet altına alındı. 1645 yılında Samsun’a gelen EvIiya Çelebi bazı bilgiler vermektedir. Samsun halkının gemicilik ve kendircilikle uğraştığını söyleyen Evliya Çelebi, Samsun kalesinin deniz kıyısında taştan yapılmış sağlam bir yapı olduğunu belirtmektedir.

Kitabesi
Osmanlı Bankası binası civarında bulunan Kum Kapı Kitabesinde şunlar yazılıydı. “Gazi ve Mücahitlerin meliki, Kafir ve Müşriklerin düşmanı Beyazıt Han oğlu Yüce Sultan Mehmet zamanında 813 yılında, Frenk kalesinin tahrip edilmesi (Allah’ın orayı yakmasından sonra) zeynü’l – Hâc ve’l-Haremeyn büyük Emir Timurtaş bey’e (Allah devletini devamlı kılsın) emredildi. Her kim o kalenin (frenk Kalesinin) imar edilmesine  (yeniden yapılmasına) izin verir ve çaba sarfederse Allah’ın Melekleri ve İnsanların laneti onun üzerine olsun” 
Türkçeye çeviren; Yard. Doc.Dr. Recep GÜN, OMÜ İlahiyat Fakültesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder