11 Ağustos 2014 Pazartesi

Alaçam Eğitim Tarihinden Bir Yaprak; Yıl 1934

Alaçam ilçemizin eğitim tarihine ışık tutacak olan, 1934-1935 Ders Yılında İlçemiz (ki o zaman Bafra İlçesine bağlı bir nahiye konumundadır)  Alaçam’ın Merkez  ve Köy İlkokullarında yapılan Denetleme Raporlarında yer alan okullarımız hakkında bazı bilgi ve fotoğraflar…

(KAYNAK:  Baki SARISAKAL, Samsun Eğitin Tarihi, 2.Cilt, Samsun 2011, Sayfa: 533)


ALAÇAM MERKEZ

Alaçam Merkez okul binası gayri sıhhi olan birisi eskiden erkek diğeri de kız okulu olarak kullanılan iki binadan oluşmuştur. Bir numaralı binada ilk üç sınıf(1-2-3.sınıflar), iki numaralı binada ise son iki sınıf (4 ve 5.sınıflar) ders yapmaktadır. Hususi Muhasebece Alaçam’da yeni bir okul yapımına başlanılmıştır.


Okul Başöğretmeni İbrahim SÜMER, Sinop 1323 doğumludur. Trabzon Erkek Öğretmen Okulu 1930 yılı mezunudur.

İkinci sınıf öğretmeni Zeliha Hanım, Malatya 1322 doğumludur. Sivas (A) Kursu 1929 yılı mezunudur. Maaşı 56 liradır.



Birinci sınıf öğretmeni Fethi AKIN, Balıkesir Erkek Öğretmen Okulu 1932 yılı mezunudur. Maaşı 52 liradır.



 
Dördüncü sınıf öğretmeni Zübeyde Hanım, İstanbul  1317 doğumludur. Bursa Kız Öğretmen Okulu 1336 yılı mezunudur. Maaşı 60 liradır.
 
Beşinci sınıf öğretmeni Sabri Bey, Balıkesir Öğretmen Okulu 1934 yılı mezunudur.




GÜMENÜS KÖYÜ (Yakakent İlçesi)


Doğusunda Gümenüs Çayı, batıda Gerze sınırı, güneyinde Kayalı köyü bulunan Gümenüs köyü deniz kenarındadır. Köyde beş kahvehane, iki berber, iki terzi, iki kasap, bir fırın, bir kunduracı ve on üç bakkal vardır.

Gümenüs köyü okul binası iki katlıdır. Alt katında boş bir dükkan, eskiden kahve olarak kullanılan bir mahal ve bir oda vardır. Burası okulun müzesidir. Kışlık teneffüshane olarak da kullanılmaktadır. Okul üç öğretmenlidir. Birinci, ikinci ve üçüncü, dördüncü sınıflar ayrı ayrı odalarda bulunmaktadır. Okul binası çok eskiden yapılmış olduğu için çok harap bir haldedir.


Okulun Başöğretmeni ve dördüncü sınıf öğretmeni Hamdi TÜZÜNER, Bursa 1322 doğumludur. Trabzon Erkek Öğretmen Okulu 1929 yılı mezunudur. Maaşı 56 liradır.


Birinci sınıf öğretmeni Şefika TÜZÜNER, Başöğretmen Hamdi Tüzüner’in eşidir. Batum 1309 doğumludur. Edirne Kız Öğretmen Okulu 1329 yılı mezunudur. Maaşı 56 liradır.

İkinci ve üçüncü sınıflar öğretmeni Ali Osman Bey, Balıkesir 1324 doğumludur. Balıkesir Erkek Öğretmen Okulu 1931 yılı mezunudur. Maaşı 52 liradır.



KOZKÖY


Kozköy okul binası ahşap ve iki katlıdır. Alt katında müze ve iş atölyesi olabilecek büyük bir salon, üst katında da iki dershane ve birde öğretmen odası vardır.



Okul öğretmeni İhsan Bey, Mucur 1326 doğumludur. Denizli Köy Öğretmen Okulu 1933 yılı mezunudur. Maaşı 52 liradır.





GÖKÇEBOĞAZ KÖYÜ



Kuzeyinde deniz, güneyinde orman, doğusunda Karlı köyü, batısında Çoruh oğlu köyü ( Çoroğköy) ile çevrili olan Gökçeboğaz Köyü’nün okul binası çok harap ve eski olduğu için yeniden bir okul binası yapımına başlanılmış fakat henüz tamamlanamamıştır.

Öğretmen muavini Hasan Fehmi Bey, Of 1294 doğumludur. Darüşşefakanın 1326 yılı mezunudur.





YENİCE KÖYÜ
Yenice köyü; doğusunda Yukarı Elma Köyü ve Bedeş köyü, batısında Zeytin ve Karlı köyleri, kuzeyinde Alaçam-Bafra şosesi, güneyinde Taşkelik köyü vardır.

Eskiden burada mevcut olan kargir okul binası onarılarak Yenice köy okulu olarak yeniden açılmıştır. Bir büyük dershane ve öğretmen odası, ayrıca müze ve iş odası olarak ayrılan bir oda bulunmaktadır.

Okul öğretmeni Hüseyin Fedai, Siverek 1307 doğumludur. Sivas (A) Kursu 1927 yılı mezunudur. Maaşı 52 liradır.





TAŞKELİK KÖYÜ

Taşkelik köyü; Doğuda Kara Hüseyinli köyü, batıda Sancar köyü, güneyde Yenice köyü, kuzeyde Bahşioymağı köyleri ile çevrilidir.


Taşkelik okul binası alt katı kargir, üst katı doldurma ve dış kısmı tahta ile kaplanmıştır. İç kısmının sıvanmış olan yerleri her yıl tamir edildiği halde sıvaları düşerek fena bir hale gelmektedir.

Binanın üst kısmında bir dershane ve bir öğretmen odası, bir de öğretmenin ikametine mahsus oda vardır. Alt katta kışlık teneffüshane ve öğretmenin mutfak olarak kullandığı bir oda vardır.

Okul öğretmeni Ahmet Burhanettin Bey 1324 İstanbul doğumludur. Sivas (A) Kursu 1929 yılı mezunudur. Maaşı 56 liradır.





MÜSTECEP KÖYÜ



Doğuda Keresteci Köyü, batısında Hıdır Köyü, kuzeyinde Akgüney Köyü, güneyinde Paşaşıh Köyü ile çevrili olan Müstecep Köyü’ne vekil öğretmen olarak atanan Münire Nüzhet Hanım görevine başladıktan sonra yeni binanın tamamlanamadığı ve müsait bir mahal olmadığı bahanesiyle çalışmamış ve görevine son verilmiştir. Daha sonra okula Çoruh(!) ilinden Mustafa tayin edilmiştir. 

(Yayına Hazırlayan: Çetin KOŞAR)-04 Haziran 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder