27 Eylül 2012 Perşembe

Türkiye’nin İlk “Mübadele Müzesi” Alaçam’da Açıldı.


Türkiye’nin ilk mübadele müzesi olma özelliğine sahip Alaçam Mübadele Müzesi’nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY açılış öncesi yaptığı konuşmada, “Emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bir hatırayı aziz tutmak için çok güzel bir örnek sergilenmiş. Mübadele döneminde Yunanistan’dan gelenlerin Türkiye’de çok sıcakkanlı karşılandığını ancak Yunanistan’a gidenlerin aynı muameleyi görmemiştir.” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözünden hareketle Yurtta sulhun, cihanda sulhun ne kadar önemli bir vecize olduğunu bugün buradan bakınca anlıyoruz. 2012 Türkiye’sinden, 2012 Ortadoğu’sundan, 2012 dünyasından bakınca da bu sözün insanlığı geliştiren en tılsımlı vecize, en derin özdeyiş olduğu anlaşılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ü zaten çağının ötesine taşıyan ve çağdaşlarından büyük yapan, onun insanlığın geleceğine dair bu güzel fikirlerdir, dedi

Selanik’teki Atatürk Evini yeniden yapacaklarını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY, “1880 ile 1940 arsında hem Balkanları, hem Osmanlı coğrafyasını, hem Türkiye’yi anlatacak. Mustafa Kemal ismi çevresinde bir bilgi merkezi, Atatürk Evi yapmayı planlıyoruz. İnşallah bir yıl içinde tamamlamış olacağız. Atatürk’e karşı gecikmiş borcumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu güzel müze Türkiye’de özel müzeler statüsü içerisinde ilk mübadele müzemiz, Sayın Valimizin şahsında tüm İl Özel idaresine ve emek veren tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim, dedi.

Açılışta bir konuşma yapan Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY "Bugün Alaçam ilçemizde Kültür ve Turizm Bakanlığımızca onaylı ilk ve tek özelliğini taşıyan mübadele müzesinin açılışında birlikteyiz. Öncelikle bu açılışımızı onurlandıran Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY'a ve beraberindeki heyetine teşekkür ediyorum.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Türkiye genelinde öncülük ettiği eski eserlerin korunması, onlara çeşitli fonksiyonlar verilmek suretiyle, bu binaların yaşatılması anlayışından hareketle, Samsun'da da İl Özel İdaresi olarak bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığımız müzenin donanımı anlamında bizlere maddi destek sağlamış ve bu gün açılışa hazır hale gelmiştir. Mübadiller Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında Yunanistan'la Türkiye arasında insanların mübadelesi şeklinde gerçekleşmiş ve bu mübadele sırasında yaşananlar, oradaki kültürlerin değişimi ve bununla ilgili devam eden süreçte bir çok kültürel etkileşimle ortaya çıkmıştır. Bugün bu müzede bu mübadelede yer alan ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Samsun ve Alaçam'a yerleşmiş olan mübadil nüfusumuz vardır. Bu insanlarımızın o dönemde yaşadıkları ve o dönemle ilgili çeşitli eserlerin yer aldığı müze aynı zamanda o dönemin fotoğraflarında sergilendiği bir müze haline gelmiştir.

Ben bu müzenin bu duruma gelmesinde katkıları olan İl Genel Meclisimize, İl Özel İdaremize ve bu noktada çalışmaları  sürdüren bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.

Buraya onay veren ve her türlü desteği sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY'a ve değerli çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Bu müzemizin kültür turizmine Samsunumuza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum diyerek sözlerini tamamladı.

Törene ayrıca, Samsun Milletvekili Mustafa DEMİR, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail ÖZCAN, İl Emniyet Müdürü İsmail TÜRKMENELİ, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa KARAKURT, İlçe Kaymakamımız Sezgin ÜÇÜNCÜ, Alaçam Belediye Başkanı İlyas ACAR ve Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel ÜNAL, mülki amirler ve çok sayıda vatandaş katıldı. (18 Eylül 2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder