7 Kasım 2011 Pazartesi

Mübadelen Günümüze Samsun Alaçam Tarihi Rum Evleri / ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡ



Τα ιστορικά ελληνικά σπίτια του Αλατσάμ από την ανταλλαγή πληθυσμών ως τις μέρες μας.

Στα πλαίσια της συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία και την Ελλάδα μετά τον πόλεμο της σωτηρίας, 500 χιλιάδες Τούρκοι από την Ελλάδα και 1,5 εκατομμύριο Έλληνες από την Τουρκία υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν και να εγκαταλείψουν τα εδάφη που αποκαλούσαν πατρίδα.

Εξετάζοντας τις συνθήκες εκείνης της περιόδου ενδεχομένως να φαίνεται ως ένα λογικό μέτρο, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αποτέλεσε μια τραγωδία.

Ένα από τα μέρη που βίωσε πιο έντονα αυτόν τον πόνο είναι η πόλη Αλατσάμ του νομού Σαμψούντας.

Το Αλατσάμ ήταν μια περιοχή στην οποία ζούσε πυκνός πληθυσμός πλούσιων Ελλήνων που ασχολούνταν με το εμπόριο του καπνού και οι οποίοι κατά την περίοδο 1870-1900 είχαν κτίσει περίπου 100 σπίτια.

Τα σπίτια αυτά που μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών δόθηκαν σε Τούρκους που ήρθαν από την Ελλάδα, ενώ για τους ανθρώπους που κατά την διαδικασία ανταλλαγής έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους αποτελούσαν και μια φωλιά και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. 63 από αυτά τα σπίτια πέρασαν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στις μέρες μας όμως παρέμειναν στα αζήτητα. Είτε λόγω των μικρών οικονομικών δυνατοτήτων της πόλης του Αλατσάμ είτε λόγω αδιαφορίας, σήμερα αυτά τα λαμπρά αρχοντικά παραμένουν παρατημένα.

Τα περισσότερα είναι πλέον ερείπια και πλέον ως επίγειοι θησαυροί περιμένουν τους νέους ιδιοκτήτες τους για να τα σώσουν.

Ιστοσελίδα του CNNTURK 30-9-2011

Σχόλιο : Η παρακάτω φωτογραφία αναφέρεται ως Γιώργος Κωνσταντίνου

KAYNAK: http://nationalpride.wordpress.com/2011/10/10/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BC-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%83%CE%B1/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------TÜRKÇESİ----------------------------------------------------------------

Mübadelen Günümüze Samsun Alaçam Tarihi Rum Evleri

Gönderen: Koray Köse - Samsun-Alaçam / Türkiye
Kurtuluş savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında imzalanan anlaşma neticesinde 500 bin Türk, Yunanistan'dan Türkiye'ye, 1.5 milyon Rum ise Türkiye'den Yunanistan'a karşılıklı göç ettirilmiş, zorla vatan dedikleri topraklarından koparılmışlardır. Bu, tarihi zamanın şartlarında değerlendirme ilkesi ile ele alındığında gerekli bir yaptırım olarak algılanabilir ancak yüzbinlerce insan için bir trajedi olmuştur.

Bu acıyı en şiddetli yaşayan yerlerden biri de Samsun'un Alaçam ilçesidir. Alaçam, tütün ticaretiyle uğraşan zengin Rum nüfüsun yoğunluklu olarak yaşadığı yerlerden biridir zamanında ve 1870-1900 yılları arasında bu nüfus tarafından 100'e yakın ev yaptırılmıştır. Mübadele sonrasında Yunanistan'dan gelen Türkler'e devredilen evler, tüm varlıklarını göç süresince kaybetmiş insanlar için hem bir yuva hem de önemli bir varlık olmuştur. Bu evlerden 63'ü Kültür ve Turizm Bakanlılğı tarafından tescil edilmiştir.

Ancak günümüzde bu evler artık sahipsiz kalmıştır. Gerek Alaçam ilçesinin ekonomik küçülmesi gerekse ilgisizlik bugün bu görkemli konakların terk edilmesine sebep olmuştur. Şimdi çoğu harabe haldedir ve yer üstündeki hazineler olarak yeni sahiplerinin bir an önce onları kurtarmasını beklemektedirler.

2 Kasım 2011 Çarşamba

Drama Köprüsünün Açılışı Yapıldı

Fotoğraf: www.alacam55.com

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde 28 Ekim 2011 Cuma günü çelenk koyma töreninden sonra saat 13.30’da Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçüncü, Garnizon Komutanı Duran Vuranok, Belediye Başkanı İlyas Acar, Cumhuriyet Savcısı Aşiyan Alkan, Emekli Paşa Kudret Cengiz, Daire amirleri, Belediye çalışanları Muhtarlar ve kalabalık halkın katılımı ile DRAMA KÖPRÜSÜ’NÜN açılışı gerçekleşti.

Alaçam’da Uluçay (Alaçam Çayı) üzerinde yer alan ve Drama köprüsü olarak isimlendirilen Köprü tamamlandı ve çok güzel bir görünüm sergiliyor. Uzun yıllardır Alaçam’a hizmet veren Karşıyaka Mahallesinde oturan vatandaşların Alaçam merkezine yaya ulaşımını sağlayan köprü yıllardır taşıdığı yükten ayrıca Alaçam Çayının zaman zaman taşkın dönemlerinde köprü ayaklarının alt kısımlarının aşınması sonucu sanki beli bükülmüş kıvrım kıvrım olmuştu. Pek hoş olmayan ve Alaçamımıza yakışmayan bir görüntü sergiliyordu.

Alaçam Belediye Başkanı İlyas ACAR seçim döneminde yapacağı projelerden biri olarak Drama köprüsünü yenilemek olduğunu söylemişti. Hatta yapılması biraz gecikince çeşitli spekülasyonlar yapılmıştı.

Ancak Başkan verdiği sözünü tuttu ve Eskimiş beli bükülmüş köprüyü yıktırarak yere daha sağlam basan daha güzel ve modern bir köprü yatırarak vatandaşlarının hizmetine sundu. Yeni köprü bu haliyle şehrimize çok daha iyi yakışmaktadır. Yapılan her eserde olduğu gibi bu eserde yaşadığı müddetçe yaptıranları hayır dualarıyla yad ettirecektir.

Alaçam Belediye Başkanı İlyas Acar; Yeni Drama Köprüsünün yaptırılmasına emeği geçen herkese Alacam olarak teşekkür ediyorum dedi.

/İsa ŞENTÜRK
28 Ekim 2011