Nejat Uygur’un ikiz çocukları Süheyl ve Süha Uygur’un doğumu Türk filmlerine malzeme olacak nitelikte. Samsun’da gerçekleşen doğumun hikayesi...
Ünlü tiyatrocu Nejat Uygur, 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra akşamları sokağa çıkma yasağı olduğu için aylarca perde açamamış. 24 çalışanıyla birlikte maddi sıkıntı yaşayan Uygur, darbeyi gerçekleştiren Cemal Gürsel’in büstlerini satarak geçimini sağlamış. Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykeltıraşlık bölümünü bitiren Uygur, darbe sırasında Antakya’da turnedeymiş. Personeliyle birlikte parasız kalınca Gürsel’in iki büstünü yaparak sokağa çıkmış. Ülkenin en kudretli ismine ait büstlerin satılık olduğunu öğrenen esnaf, satın almak için birbiriyle yarışmış. İyi sayılabilecek miktarda para da kazanan ünlü tiyatrocu, “O güne kadar peynir zeytin yerken o günden sonra kuzu çevirmeye başladık.” diyor.
Nejat Uygur 77 yaşında bir tiyatro ustası. Ömrünün büyük bölümü Anadolu’da geçmiş. Beş çocuğunun dördü farklı şehirlerde doğmuş. 61 yıllık sanat hayatında unutamadığı olayları Zaman’a anlatan Uygur’un bugünlerdeki favori oyunu, ‘Şeyini Şey Ettiğimin Şeyinin Şeyi’. Yıllar önce sahnelemesine rağmen, tekrar oynamaya karar vermiş.
Sebebi de Meclis Başkanı Bülent Arınç. Bir gazetecinin, “23 Nisan resepsiyonu davetiyesinde eşinizin adı neden yok?” sorusuna Arınç’ın verdiği, “Nedeni, şeyini şey ettiğimin şeyidir.” cevabı eski oyunu yeniden gündeme getirmiş. Bu açıklama üzerine eleştirilere hedef olan Arınç, “Nejat Uygur bu oyunu 4 yıl oynadı.” diyerek kendini savunmuştu.
Usta sanatçı, tiyatrodan para kazanamadığı zamanlarda esnaf dükkanlarının tabelalarını boyamış. 27 Mayıs döneminde büst satmış. Kimseye muhtaç olmamak için her işi yaptığını anlatırken, “Cefalı yıllardı; ama bize ileriki yıllar için doping oldu. Aç kaldık, yoksul kaldık; ama asla yüz kızartıcı bir şey yapmadık.” diyor.
Uygur’un hayattaki en büyük destekçisi eşi Necla Hanım. Eşiyle birlikte Anadolu’yu karış karış gezen Necla Hanım, bundan şikayetçi olmamış. Nejat Uygur’un 5 çocuğundan sadece Süheyl ve Behzat Uygur tiyatro ile ilgileniyor. Çocuklarının meslek seçimlerine müdahale etmeyen sanatçı, Süheyl ve Behzat’ın da ‘babalarının ismiyle değil kendi tarzlarıyla başarılı olduğunu’ kaydediyor.
Nejat Uygur’un ikiz çocukları Süheyl ve Süha Uygur’un doğumu Türk filmlerine malzeme olacak nitelikte. Samsun’da gerçekleşen doğumun hikayesi şöyle: “Samsun Zafer Sineması’nda oyuna çıktık. Hamile olan eşimin 10 dakika sonra sancısı tuttu. Seyirci anlamasın diye oyunun bir parçasıymış gibi ‘hanımefendi sizin yemeğiniz hazır dışarıda’ dedim ve dışarıya çıkarttım. Sahne arkasındaki sinema müdürüne eşimi doğum hastanesine götürmelerini söyledim. Ben oyuna devam ettim bir süre sonra sinemanın müdürü eliyle işaret ederek beni çağırdı Oynayarak yavaş yavaş yanına sokuldum ‘Müjde bir oğlun oldu.’ dedi. Ben de oyundaki arkadaşlara sarılarak ‘Oğlum olmuş.’ dedim. Oyunun bitmesine yakın, diğer taraftan başka birisi çağırdı, oynayarak o tarafa doğru gittim ‘Müjde oğlun oldu.’ dedi ‘Biliyorum.’ dedim. ‘Bu o değil, ikincisi’ dedi. Oyunun sonunda yaşadıklarımızı seyirciye anlattım herkes gülmekten yere yattı.”
Usta oyuncu, bugünlerde sağlık sorunları ile uğraşıyor. Kısa süre önce kalp pili takılan Uygur, seyircileri için bir de şiir yazmış:
Bir gün gelecek tiyatronun zilleri susacak
Tiyatronun ışıkları sönecek
Tiyatro perdesi bir daha açılmamacasına üstüme kapanacak
Hiç üzülmeyin seyircilerim
Söz veriyorum sizlere
dertlerinizi ben götüreceğim
Kahkahalar sizlere kalacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder