Folklor:
İlde ilk göze çarpan özellik folklorik zenginliktir. Coğrafi konumu bakımından bir çok göçe uğrayan Samsun pek çok kültürü, gelenek ve göreneği bir araya getirir. İlçe düğünleri de bu geleneklerle doludur. Kına gecesi, kız alma, damat çıkarma vb. Kına gecesinde maniler söylenerek geline ve damada kınalar yakılır. Bu manilerden en yaygın olanı:
Tuz kabını tuzsuz koyan
Anasını kızsız koyan
Yuvasını ıssız koyan
Gelinim hatunum kınan kutlu olsun
Vardığın yerde dilin tatlı olsun.
El Dokumaları
Samsun halkı; yerli halk, nüfus değişimiyle Yunanistan, Bulgaristan ve Yugoslavya'dan gelenler, Kafkasya'dan Kırım'dan göçenler, Doğu Karadeniz'den ve Anadolu'nun çeşitli illerinden gelip yerleşenlerden oluşmuştur. Bu nedenle bütün bu insanların getirmiş olduğu birikimleri Samsun'da rengarenk bir kültür mozayiğini oluşturmuştur.
Samsun Giysileri
Kadınların tepelekli, göynekli, uç etekli, şalvarlı, önlüklü ve topuklu iskarpinli kıyafetleri; erkeklerin ise gömlekli, yelekli, köstekli, İngiliz külotu şeklindeki pantolonlu geleneksel kıyafetleri artık sandıklarda korunmakta ancak özel günlerde giyilmektedir.
Halk oyunları ise davul, zurna, saz ve darbuka, el davulu, akordiyon eşliğinde oynananlar olmak üzere çok çeşitlidir.
Yöresel Yemekler:
Samsun mutfağında ise; en başı keşkek ve tirit çekmektedir. Karalahana, yoğurtlu ve mısır çorbasının yanında; Yazı pancarı, Kocakarı Gerdanı tatlısı da meşhurdur. Köylerde yöreye has ekmekler de çıkmaktadır. Samsun pidesinin ünü ise tüm dünyaya yayılmıştır.
Samsun Yemekleri
Samsun'un kültüründeki çeşitlilik aynı şekilde yemeklerine de yansımıştır. Mısır, lahana, fasulye, pancar gibi sebzelerin pirinç, et, buğdayla birlikte pişirildiği sebze yemekleri, kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanlarından yapılan yemekler ve hamur işleri ağırlıktadır. Düğünlerde ise yaygın olarak keşkek ve yahni yapılmaktadır.
Samsun'un en meşhur yemeği türkülere de konu olmuş 'tirit'tir. Tirit; kaz eti, bulgur pilavı ve evde açılıp yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkanın birlikte yendiği oldukça lezzetli ve ilginç bir yöresel yemeğimizdir. Çakallı Menemenini ve Balkaymak Dondurmasını özellikle tatmanızı öneririz. En ilginç yemeklerinden birisi de Pazar sabahları kahvaltıda yenilen pidesidir. Bu pide unu dünyaya yayılmış Samsun Pidesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder