Samsun-Çarşamba arası 36 km . Yolda kurumaya bırakılmış sapsarı tütün dizileri tütünle ilgili bir söylenceyi akla getiriyor: "Önceleri bu bölgede Amazonlar yaşarmış. Kendilerini aralarına almayan Amazonlara bozulan erkekler, onları kovalamaya başlamışlar. Bu kovalamaca sırasında çok uzun olan altın sarısı saçlarından yakalanmak istemeyen Amazonlar, saçlarını kesip toprağa gömmüşler ve bir süre sonra bu saçlardan tütün filizleri boy vermeye başlamış". Dikkat ettiyseniz bu bölgede her şeyin kaynağı sanki Amazonlar. Peki Amazonların adı nereden geliyor?
Ordu-Samsun yolunun 10. km’sindeki Tekkeköy’de bulunan 7000 yıl önce taş devri insanlarının yaşadıkları mağaraya uğramalı. Mağaraların bulunduğu yerden daha yukarılara yapılan tarihi yol, bizi Samsun’u, Yeşilırmak vadisini ayaklar altına seren köylere çıkarıyor.
Sonra da ortasından Yeşilırmağın geçtiği, ikide bir taşıp sular altında kaldığı için adına türküler düzülen Çarşamba’ya geliyoruz. Ayvacık barajı yapılalı beri sel gündeminden çıktı Çarşambalıların. "Çarşamba’yı sel aldı" da türkülerde kaldı. Ova son derece verimli. Bölgenin ve Türkiye’nin sebze ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Çarşamba’nın bir de pidesi meşhur. Büyük kentlerde Sampi, Bafpi diye satılan pidenin kaynağı Çarşamba yani "Çarpi"!
Çarşamba’ya ayıracak vaktiniz varsa eğer Yeşilırmağın denize döküldüğü deltaya doğru yolculuk yapabilirsiniz. Kızılot ve Temürlü köylerinden geçerek sonsuz kumluktan yürüyüp denize ve Yeşilırmak ile Karadeniz’in birleştiği noktaya ulaşabilirsiniz. Benzer bir yolculuğu Çarşamba’dan kuzeye, yine Yeşilırmak’ı izleyerek yapabilir, önce Suat Uğurlu, ardından Hasan Uğurlu baraj göllerine ve Ayvacık’a çıkabilirsiniz. Baraj gölü çevresinde sazan balığı yenebilecek tesisler var. Tabii et mangalcılar da.
Çarşamba’dan Doğuya devam ettiğinizde 21 km . sonra Terme var. Yaklaşık 30 km sonra Ünye’de olacağız. Bu yol üzerindeki Göleli ve Uzunkum plajlarında konaklayıp, çadır kurarak konaklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder