Canik Guraba Hastanesi / SAMSUN MİLLET HASTANESİ / SAMSUN DEVLET HASTANESİ
TARİHÇE
1895 yılında Canik Sancağına Mutasarrıf olarak tayin edilen Hamdi Simavi Bey tarafından başlatılan hastane inşaatı 1902 yılında tamamlandı.
50 yatak kapasiteli bu hastanenin ilk doktoru Fransa’dan getirilmişti (Mösyö Latour). Bu sıralar hastanede bir baştabip yoktu. Avrupai bir yönetim hakimdi. Hastane bir yönetim kurulu tarafından yönetiliyor, bu kurul tarafından tayin edilmiş bir hastane müdürü bütün işlerden sorumlu olarak görev yapıyordu. Daha sonraları bu sistem değiştirildi, hastaneye ilk baştabip olarak Op.Dr.Yorgaki Bey tayin edildi. Bu tarihlerde de hastanenin ismi “Canik Guraba Hastanesi” olarak değiştirildi. Bu isim Cumhuriyetin ilanına kadar devam etti.
1.Dünya Harbi sırasında hastane doktorsuzluktan bir ara faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. 1919 yılında işgal kuvvetleri hastane yönetimine de el koydu. Bu güçlerin 1920 yılında Samsun’u terk etmeleri üzerine hastane tekrar bir kurula devredildi.
Büyük Atatürk’ün Cumhuriyeti ilanını müteakip hastanenin ismi “SAMSUN MİLLET HASTANESİ” olarak değiştirildi.
1924 yılında Özel İdarece işletilmeye başlanan bu hastane 1954 yılında bütün yurtta olduğu gibi Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na devredildi. “SAMSUN DEVLET HASTANESİ” ismini aldı. Bu arada kurulan Samsun Devlet Hastanesi Yardım Derneği (halen faaliyette olup, 1983 tarihinden itibaren KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK hüviyetine kavuşmuştur.) Bakanlığın çalışmalarına katkıda bulunmak üzere 30 yataklı ek bir pavyon yaptırarak hastanenin yatak kapasitesini 80’e çıkartmıştır. Dernek bu çalışmalarına muntazam devam etmiş, hastaneye bir çamaşırhane, bir poliklinik yaptırmıştır. 1969 yılında ise Derneğin yaptırdığı ek binalarla hastanenin yatak sayısı 160’a ulaşmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder