Amisoslara ilişkin çalışmalar Avrupa tarihine de ışık tutacak. Yrd. Doç. Dr. Latife Sümmerer projeyi açıklıyor. Türk-Alman işbirliğiyle Samsun ve çevresinde “Amisos Bölgesi’nin Kültürel Gelişimi” konulu bir arkeolojik araştırma başlatılıyor.
26 Temmuz 2000— Samsun (Amisos) ve yöresinin tarih öncesinden günümüze kadar arkeoloji ve sanat tarihi yönünden kültürel varlıklarını saptayarak, buralarda yaşamış insanların kültürlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmalar, 4 aşamada gerçekleştirilecek. Çalışmalar Avrupa tarihine büyük ışık tutacak.
Türk-Alman işbirliğiyle Samsun ve çevresinde “Amisos Bölgesi’nin Kültürel Gelişimi” konulu bir arkeolojik araştırma başlatıldığı bildirildi. Alman Araştırma Birliği (DFG) ile İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu’nun katkılarıyla başlatılan ve İ.Ü. öğretim üyeleri Prof. Dr. Önder Bilgi ve Yrd. Doç. Dr. Sümer Atalay ile Münih Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Latife Sümmerer’in yürütme kurulunda yer aldığı araştırma projesi, yaklaşık 5 yıl sürecek.
Samsun (Amisos) ve yöresinin tarih öncesinden günümüze kadar arkeoloji ve sanat tarihi yönünden kültürel varlıklarını saptayarak, buralarda yaşamış insanların kültürlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmalar, 4 aşamada gerçekleştirilecek.
Birinci aşamada, yüzey araştırmaları yapılarak bölgeye ait gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında bulunan eserler saptanacak. İkinci ve üçüncü aşamalarda ise bölgenin topoğrafik yapısı belirlenerek önemli yerlerde kazı çalışması başlatılacak. Dördüncü ve son aşamada da elde edilen veriler yayına hazırlanarak tüm dünyada ilgili birimlere ulaştırılacak.
Araştırmanın, Karadeniz, Akdeniz ve Anadolu uygarlıkları arasındaki kültürel ilişkilerle ilgili önemli sonuçlar ortaya koyacağını belirten Sümer Atalay, bu nedenle projenin Avrupa tarihi açısından da çok önemli bir çalışma olacağını söyledi.
TİCARET MERKEZİYDİ
Sümer, bölgenin tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olmasına rağmen bugüne kadar konuyla ilgili kapsamlı bir araştıma yapılamadığını kaydederek, şunları söyledi: “Türkiye’de ilk kez böyle bir proje başlatılıyor. Günümüze kadar Karadeniz’de sahili bulunan bütün ülkelerde bu konuda çeşitli araştırmalar yapıldı. Fakat, Türkiye’de benzer araştırma yapılamadığı için bölgedeki kültürel gelişim tam olarak ortaya çıkarılamadı. Oysa Samsun antik Amisos kentinin merkezidir. Bu bölge, çağlar boyu çok önemli bir ticaret merkezi konumunda olmuştur. Bulgaristan, Romanya, Güney Rusya ve Gürcistan’ın Karadeniz’e kıyı bölgelerinde yapılan kazılarda bu yöreden ithal edilmiş çok sayıda eser bulundu. Bu nedenle çeşitli kültürlerin ticaret yolu üzerinde bulunan bölgede yapılacak araştırma bizi çok önemli sonuçlara götürecektir.”
TESPİT EDİLMEYENLER BULUNACAK
Yrd. Doç. Dr. Latife Sümmerer de, çalışmayla, antik kaynaklarda adı geçmesine rağmen bugüne kadar yeri tespit edilememiş yerleşim birimlerinin ortaya çıkarılması konusunda önemli veriler elde edileceğini anlattı.
Bölgede, 1850’den başlayarak giderek yoğunlaşan kaçak kazı olduğunu, bunun da bilimsel araştırmalara sekte vurduğunu kaydeden Sümmerer, “Dünyanın birçok müzesinde bu bölgeden elde edilmiş eserlere rastlamak mümkün. Bu eserlerle yüzey araştırmalarında elde edilen eserler titiz bir çalışmaya tabi tutularak antik kaynakları belirlenecek. Diğer bir deyişle yörenin tarihi coğrafyası geliştirilecek” dedi.
Samsun Arkeoloji Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya ise projenin sadece Samsun’un değil, Anadolu’nun kültürel tarihi açısından çok önemli sonuçlar ortaya koyacağını söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder