SAMSUN KOCADAĞ VE ÇEVRESİNİN FLORASI
Araştırma alanı olan Kocadağ, Türkiye florasında kareleme sistemine göre, A6 karesi ve Samsun ili sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Kocadağ, Samsun-Bafra karayolunun televizyon istasyonu sapağından yaklaşık 14 km. güneydedir. En yüksek noktası 1250 m. Olan Kocadağ, kuzeydoğu yönünde 5 km. uzunluktadır.
Araştırma alanında genellikle Quercus cerris L. var. cerris ve Q. Petraea (Mmattuschka) Liebl. Subsp. iberica (Steven ex Bieb. ) Kraslin. Ormanları hakimdir. Fakat bir çok yerde bu ormanlar biyotik faktörlerin etkisiyle uzun yıllardan beri tahrip edilmiş olup, bugün bölgenin birçok yerinde bozuk orman ve çalı görünümündedir. Bu alanlarda bu ormanların yerini Rhododendron luteum Sweet. Toplulukları almıştır.
Araştırmalarımız süresince araştırma alanında 74 familyaya ait 206 cins , 308 tür ve türaltı takson tesbit edilmiştir. Bunlardan ancak 141 tanesinin floristik bölgeleri belirlenebilmiştir. Bu taksonlardan %33,14’ü Euro-Siberian (Bunun %8,19’u euxine, % 2,62’si Hyrcano-Euxine2dir), %6,53’ü Mediterranean ve % 3,26’sı da Irano- Turanien floristik bölgelerine aittir. Floristik bölgeleri bilinmeyen ve kozmopolit taksonların tüm floraya oranı ise %54,22 oranında bulunmuştur.
/Adnan AKÇİN /Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder