Geyik Koşan Baba Türbesi / Alaçam-SAMSUN
GEYİK KOŞAN TÜRBESİ :
Efsaneye göre Arap Ordusu Komutanı Ebu Eyüb el-Ensari hazretleri ordusunun Alaçam’dan geçerken Geyik Koşan mevkiinde ölen Geyik Baba ismindeki komutan adına halkın inşa ettirdiği bir türbedir. Etrafı mesire yeri olarak düzenlenmiştir.
Ana Geyik Efsanesi,
Halk inançlarımızda Geyik ile ilgili birçok efsane vardır. Anadolu’da Geyik Baba, Geyikli Baba gibi ulu zatların efsanelerinde, geyiğe binilerek savaşa gidilir, geyiklere kereste taşıtılarak cami yaptırılır. Geyikler öksüz bebeklere süt verirler Bursa-Kestel’deki Geyikli Baba, Samsun-Alaçam’daki Geyik Koşan, Safranbolu Göverendeki Geyik Baba bunlardan bazılarıdır.
Alaçam Geyik Koşan Dede Efsanesi
“Geyikkoşan mevkii sık ve büyük ağaçlarla dolu bir ormandır. Bu ormanın orta yerinde ikamet eden bir Dede ve küçük bir tarlası vardır. Çevredekilerden habersizce eğittiği iki geyiğiyle tarlasını gizliden gizliye sürmektedir. Altın boyunduruk ve altın sabanıyla yine bir gün tarlada çift sürerken birkaç kişi tarafından görülürler. Yabancılardan ürken geyikler kontrolden çıkar ve dağa kaçarlar. Bu dağ bugün Kışlakonak Köyü (Gelemet) başlarında bulunan “Meydancık” dağıdır. Altından yapılmış Boyunduruk ve sabanın halen bu dağda bir yerlerde olduğuna inanılır.” Anlatan: Sefer KOŞAR, Akbulut köyü / Alaçam
http://akbulutkoyu.blogspot.com.tr
Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri Ve Yağlı Pehlivan Güreşleri 6 Mayıs / Alaçam-SAMSUN
Alaçam'da, belediye tarafından 39 yıldır geleneksel olarak tertip edilen ve 600 yıllık bir geçmişe dayanan Geyikkoşan Güreşleri yapılmaktadır.
Gödellenmiş Dede Keşkeği var, yer misin?
Geyikkoşan ve türbe yanında ve Dede kuyusunda köylüler senenin belirli zamanlarında (Geyikkoşanda 6 Mayıs) yağmur duasında ve belirli dede günlerinde köyce keşkek pişirip kasaba da dahil halka dağıtır yedirirler.
...... ve köylüler keşkeğe katılmak üzere tavuk ve oğlak kuzu hediye ederler. Oyunlar oynanır, keşkek pişirilir ve dağıtılır. Gödellenmiş keşkek, yağlı, eti bol ve çok güzel yenecek hale gelmesiyle herkese, dede ziyaretine gelenlere bedava dağıtılır.
Birgün iki arkadaş sinemaya gidecek olurlar. Arkadaşın biri; “Sinema biletlerini sen alsana”der. Diğeri de; “Gödellenmiş dede keşkeği var, yer misin?” der ve zamanla da herkesin ağzına düşer. Bedavadan geçinmek isteyenlere bu tabir kullanılır.
Geyikkoşan; Geyikkoşan’da bir dede varmış ve burada kendisi yaşarmış yanında ormanlıkta var. Dede tarlada bir çift geyikle çift sürer bunu da biri görür ve başkasına söyler söylemez gözleri kör olur. Şimdi 60-70’lik ihtiyarlar gözleri kör olanı biliyor.
Dedenin yanında bulunan ağaçlıkta bulunan ağaçlara kimse dokunamaz. Halk bu ağaçlara ilişmeyi iyi görmez. Bu inanış artık kalkmış vaziyette. Dedenin türbesinde geyiklerin boynuzları hala durmaktadır. Bu mevkiye bu isim bundan dolayı verilmiştir. Şimdi burası Alaçam ve Bafra’nın yazları mesire yeridir.
“Hazır keşkeği baban da yer” tabiri “Gödellenmiş dede keşkeği var, yermisin?” tabiriyle aynıdır.
(…)
/Yılmaz ELMAS’ın günlüğünden
Geyik Koşan Denince…
Samsun'un Alaçam ilçesinde bulunan deniz kenarında ormanlık alan ve sayfiye yeridir. Orman, kumsal ve deniz üçlemesinin olduğu yer. Denizi çok derindir. Ormanlık alanda da yazın acayip çok sivrisinek vardır. Bunun dışında çok güzel bir yerdir. (marjikal)
Geyikkoşan dede efsanesiyle bütünleşen bir türbe vardır ki uzun uzun ağaçların arasındadır. Türbenin içinde geyik boynuzları vardır. (Sedir)
Ortasında bahar şenliği olarak güreşlerin yapıldığı geniş ağaçsız bir çimenliğin bulunduğu, eskilerde hafta sonları her ailenin belirli bir ağacın altında piknik yaptığı dinlenme mekanıdır. ismini aldığı Geyikkoşan Dede sığır yerine tarlasını sürmek için geyikleri kullandığı için bu isimle anılmaktaymış. Ayrıca türbesindeki tabut boyuna bakarak söylenebilir ki oldukça iri yapılı biriymiş. (Owlwithwonder)
È il luogo di riva di contea di Alaçam quella contea collocata a 78 ovest di km di Samsun. Ci sono delle spiaggie naturali consistono in di grandi sabbie. Le pensioni hanno luogo alla riva.
Etablissements de Geyikkoşan
Alaçam / Samsun
Téléphone: (362) 621 53 27
Alaçam'da Çocukluğum
(…)
Yaz gelince,
Şen olurdu Geyikkoşan.
Ağaç altlarına
Serilir, kilimler, halılar,
Hoş olurdu,
Yazlık yaşam.
Serinlemek isteyen
Atar kendini
Karadeniz'in sularına
Serinde kalmak isteyen
Yayılırdı ağaç altına
Geyikkoşan yetmezse
Uzanırsın Yakakent'e
Balık lokantaları
Taşlı bir deniz,
Daha ilerde
Mal Gölü,
Sanki cennettesiniz.
Böyle geçirdik Alaçam'da
Ellili yılları
Okuduk okul zamanı,
Oynadık kalanı,
Stres nedir bilmedik
Yaşamadık bunalımları
(İstanbul, 2 Mart 2005)
/Yusuf Ziyaeddin Sivaslıoğlu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder