DOĞAL GÜZELLİKLER (Mesire Yerleri)
Tabiat örtüsünün elverişli olması, Kızılırmak ve Yeşil ırmak deltaları arasında bulunuşu, ilin en önemli özelliğidir. Avrupa-Asya transit yolu üzerinde bulunuşu, hava, deniz, kara ve demiryolu ile Türkiye'nin her tarafına bağlantısının olması samsun'u önemli merkez durumuna getirmektedir. Kaplıcaları, Kızılırmak deltası, amazonların yaşadığı yer oluşu doğal güzellikleri ve festivalleri ilin çekiciliğin bir kat daha artırmaktadır.
ATAKUM: Samsun-Sinop karayolu üzerinde, şehir merkezine 5 km. mesafeden 10 km. ye kadar olan sahil şeridinde sayfiye evleri, özel ve resmi kuruluşların tesisleri bulunmaktadır. Denizi sığ ve geniş bir kumsala sahiptir. Şehrin yeni gelişme alanıdır. Aynı güzergahta sahildeki Adnan Menderes Bulvarında kıyı boyunca gazinolar, restaurantlar ve çay bahçeleri vardır. Ulaşım belediye otobüsleri ve minibüslerle yapılmakta olup,her an araç bulmak mümkündür.
KOCADAĞ MESİRE ALANI: Günü birlik piknik ve mesire yeridir. Her yıl toplu doğa yürüşünün yapıldığı alandır. Şehre yakın olup, doğal güzelliğe sahiptir. Samsun-Sinop yolu üzerindeki Atakent beldesinden ‘TV istasyonu’ işaretiyle ayrılan yoldan ulaşılmaktadır. Şehre yaklaşık 30 km. uzaklıktadır.
ORMAN FİDANLIĞI: Samsun-ordu karayolu üzerinde bulunan bu alanın denize mesafesi fazla olmayıp, birde futbol sahası bulunmaktadır.
MEŞE KÜLTÜR PARKI: Top tepe mahallesinde orman işletme müdürlüğünün yanındadır. Şehre oldukça yakın dinlenme yeridir. Şehrin manzarasına hakim konumdadır. Lokanta ve piknik yerleri mevcuttur.
KURUPELİT- İNCESU: Atakum mevkiinin devamıdır. Sinop karayolu üzerinde deniz kıyısında olan bu yerde hem denizden yararlanıp, hem de ağaçların altında piknik yapılabilir.
ÇAKIRLAR KORUSU(Orman İçi Dinlenme Yeri): Samsun-Sinop karayolu 22.km. dedir. Ağaçlarla kaplı bu alanda piknik yapılabilmektedir. Altınkum beldesinde denize oldukça yakındır. Toplu taşım araçlarıyla ulaşım oldukça kolaydır.
HASKÖY(Orman İçi Dinlenme Yeri): İl merkezi içinde olan bu dinlenme yeri kent içi yeşil alan hizmeti görmektedir. Gazinosu da olan bu yere rekabet çok fazladır. Şehrin panoramik olarak izlenebileceği bir tepededir. Toplu taşım araçlarıyla ulaşılabilir.
ESKİ HAVAALANI: Samsun sırtlarında yer alan bu mevkiinden,tüm ili kuşbakışı görmek mümkündür.
PLAJ VE KAMP YERLERİ
İlimizin sahil şehri olması nedeniyle çok sayıda plaj ve kamp yeriler vardır. Şehrin batı yönünü de Bafra istikametinde 30 km ye kadar uzanan sahil şeridinde doğal plajlar, özel teşebbüs ve devlet kuruluşları tarafından değerlendirilmektedir.
KARAYOLLARI TESİSLERİ: Atakum mevkiinde bir lokal, çocuk parkı, motel. voleybol sahası ve plaj tesisleri ile geniş bir alana sahiptir.
D.S.İ TESİSLERİ: Bu tesisin bulunduğu alan ağaçlık olduğundan piknik yeri ol arakta kullanılmaktadır. Tesiste kabinler, lokal, voleybol sahası, bungalovlar, yüzme havuzu ve motel bulunmaktadır.
BAYINDIRLIK VE İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ TESİSLERİ: Atakum mevkii'nde Samsuna 10 km uzaklıkta olan bu tesis, kabinler, motel, çocuk parkı ve lokantadan ibarettir.
KÖY HİZMETLERİ 12. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TESİSLERİ: Atakum mevkii'nde bulunan tesisin yatak kapasitesi 75 olup, yemekhanesi vardır.
BEDEN TERBİYESİ İL MÜDÜRLÜĞÜ TESİSLERİ: Atakum'da bulunan tesiste motel, kabin, lokanta mevcuttur.
METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TESİSLERİ: Samsun –Sinop yolu üzerinde samsuna 10 km. uzaklıkta olan tesis in yatak kapasitesi 50 dir.
KIZILAY DİNLENME KAMP: Samsun – Sinop yolu üzerinde 18. km bulunan tesis kuru pelit Mevkii’nde yer almaktadır.
HUZUR AİLE KAMPI: Samsun – Sinop yolu üzerinde; şehre 20 kk mesafede altın kum Mevkii’nde bulunan bu tesiste kantin, lokanta, plaj, kabin, duş, bungalov ve çadır yeri mevcuttur.
ÇAMLIK KAMPI : Altınkum Mevkii’nde bulunan bu tesisin kantini, lokantası, sıcak su, pişirme imkanları ve çocuk oyun yeri vardır.
KANARYA KAMP: Samsun’a 20 km mesafede Altınkum mevkii'nde bulunan tesisin kantini, lokantası ve diğer hizmetleri vardır.
KAMPİNG 87: Samsun – Sinop yolu üzerinde, şehre 25 km. mesafede Erenköy yalı Mahallesi kantini ve pişirme imkanı ve diğer hizmetleri vardır.
SPOR İMKANLARI
Samsunda Gençlik ve Spor faaliyetleri sosyal yaşamın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Sporun benimsendiğe ve sevilerek yapıldığı ilde 4752 faal sporcu, 450 hakem, 6 kadrolu antrenör, 3 fahri antrenör bulunmaktadır.
Çeşitli spor branşlarında faaliyet gösteren 110 kulüp vardır .En çok futbol, hentbol, voleybol, basketbol, güreş, tekvando, judo branşları bulunur. Bu branşların yanında karate, izcilik, dağcılık, satranç ve yüzmede de yoğunlaşma olduğu gözlenmektedir. Samsun da profosyenel şubesi bulunan ve Türkiye de I.II.III. deplasmanlı liglerde faaliyet gösteren 24 spor kulübü vardır.
Spor tesisleri; Yaşar doğu kapalı spor salonu ve 19 Mayıs şehir stadı önemli oranda sportif müsabakalara cevap vermektedir. Ayrıca şehrin muhtelif yerlerinde kurulmuş olan çeşitli spor dallarına hizmet veren spor tesisleri mevcuttur.
Yüzme havuzları:İlimizde üç tane yüzme havuzu bulunmaktadır.
1-On dokuz Mayıs stadyumu yanandaki yüzme havuzu.
2-Büyük samsun oteli bünyesinde
3-19 Mayıs üniversitesi sosyal tesisi yüzme Havuzu.
İlimiz spor faaliyetleri içinde en çok üzerinde durulan spor dalı su sporlarıdır. Optimist ve pirat sınıflarında faaliyet gösterilmektedir.
Havacılılık sporları:Türk hava Kurumu’nun bünyesinde paraşüt, planör, motorlu uçuşlar, pilot kursu, model uçak kursları yaz aylarında düzenlenmektedir. 19 mayıs ilçemizde bir hava alanı ve uçuş okulu da mevcuttur.
Gençlik ve izcilik merkezleri: Bu tür faaliyetler Gençlik merkezi lokali adı altında Gençlik ve spor İl müdürlüğüne bağlı olarak Yaşar Doğu Kapalı spor salonunda halk oyunları, müzik satranç, astronomi, basın-yayın-fotoğrafçılık, İngilizce, İnternet, izcilik, kuş gözlemciliği, resim olmak üzere yürütülmektedir. 10-24 yaş arası gençlere hizmet vermektedir.
YURT- KUR yurtları yüksek öğrenim yapan yerli ve yabancı gençlere 15 temmuz-10 eylül tarihleri arasında konaklama imkanı sağlamaktadır.
AVCILIK
İlin avlanma alanları ormanları, ırmak kenarları ve gölleri oluşturmaktadır.
Samsunda avlanmanın yasak olduğu sahalar şunlar Vezirköprü; Karanar Sülün Yetiştirme Sahası, Bafra; Kızılırmak Deltası Çernek Gölü Yabani Hayatı Koruma Sahası, Terme Gölardı Yaban Hayatı Koruma Sahası, Bafra; Göl Tepe, Eldavuz, Çelikler, Azzayi, Keresteci, Akgüney ve Hasırlık köyleri arasında kalan Gökçeağaç Yaban Hayatı Koruma Sahası, Terme Simenlik Gölü Yaban Hayatı Koruma Sahası.
İlimizde mevcut iki yaban hayvanı üretme yeri-istasyonu da avlanmanın yasak olduğu alanlardır, Bunlar; Gelemen Sülün Üretme İstasyonu ve Kunduz Geyik Üretme İstasyonudur.
Avcılığın doğaya zarar verecek boyutlara ulaşmaması; avcıların,toplumun tamamına ait doğal kaynakları daha özenle kullanmalarının sağlanması ve avcılara yaban hayatı içerisindeki rolleri ile yükümlülüklerini göstermek amacıyla ilimizde Milli Parklar ve Av- Yaban Hayatı Baş Mühendisliğince avcı eğitimi kursları düzenlenmektedir.
Ülkemizde avcılık Orman bakanlığı başkanlığında toplana merkez av komisyonu karaları doğrultusunda yapılabilir.
BALIKCILIK
Samsun ve çevresinde çeşitli deniz ve tatlı su balıkları avlanmaktadır. Kendi ihtiyacını karşılayan il diğer illere de balık göndermektedir. Denizin yansıra göller ve akarsu ağızlarında da tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır.
Karadeniz‘e sahili olan Yakakent, Alaçam, Bafra, Ondokuzmayıs, Merkez, Tekkeköy, Çarşamba, Terme ilçelerinde deniz balıkçılığı yapılmaktadır. Bafra,Çarşamba ve Terme ilçeliğimizde yer alan çok sayıdaki doğal gölde ise yaygın olarak tatlı su Balıkçılığı da yapılmaktadır. Ayrıca Ladik gölünde de balıkçılık gerçekleştirilmektedir.
Deniz.doğal göller ve akarsu ağızları dışında ilde mevcut olan baraj göllerinde de balıkçılık yapılmaktadır.
Samsun’da denizden genelde Hamsi, Barbunya, İstavrit, Kefal, Mezgit, Çinekop, Palamut, Kalkan yakalanırken; tatlı sularda Sazan, Yayın, Levrek, Alabalık, Turna yakalanmaktadır
TERMAL TURİZM
Selçuklular döneminde daha çok kervansaraylarla birlikte geliştirilen hamam yapıları, özellikle Osmanlılar döneminde bağımsız yapı birimleri şeklinde medreseler, camiler ve kapalı çarşılarla birlikte geliştirilmişlerdir. Bu nedenle hem Selçuklular hem’de Osmanlılar döneminde önem taşıyan eski şehirlerimiz bu tür eserlerle doludur.
Temizlik insan sağlığının korunması amacıyla yapılan ve kullanılan Türk Hamamları daha sonra şifalı sıcak su “kaplıca suyu” kullanılan Termal Türk Hamamları olarak geliştirilmişlerdir.
Genellikle kubbeli olan Türk hamamları soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık olmak üzere klasik üç ana bölümden oluşur.
Türk hamamlarında ısıtılmış tatlı su (kaynak veya kuyu suyu), termal Türk hamamlarında ise genellikle 40-50 oC sıcaklıkta doğal çıkışlı şifalı sular kullanılarak gelişmiştir. Türk hamamlarında sıcaklık bölümünde ”Göbek taşı” yıkanma kurnaları, Termal Türk hamamlarında ise sıcaklık bölümünde genellikle yuvarlak 80-150 cm derinliğinde bir termal havuz, çevresinde ise özel yıkama bölümleri yer alır.
Türk halkı yüzyıllardır sürdürdüğü bir “kaplıca geleneği” ne sahip bulunmaktadır. Kaplıcaya gitme şeklinde sürdürülen bu gelenek ülke düzeyinde yaygın toplumsal bir olay niteliğini kazanmıştır.
Sağlıklı kalmak ve dinlenmek amacı ile kaplıcalara giden halkımız, kaplıca ve tedavi kürlerini suya dayalı bir dinlence şeklinde sürdürmekte ve kaplıca sularından yoğun bir şekilde yararlanmaya çalışmaktadır. Sanayileşme ve şehirleşmenin bir sonucu olarak beliren çevre sorunları yurdumuzda da kaplıca kürlerini gerektiren rahatsızlıklar artmaktadır.
Hızla değişen ve gelişen Türkiye’de bir yandan halk sağlığının korunması diğer yandan kaplıca olanaklarının turizm yolu ile değerlendirilmesi turizm sektörü bakımından önem taşıdığı gibi, halk sağlığının ve işgücü veriminin korunması bakımından da önem taşımaktadır. Bu tür kaynaklardan yaralanma ve “sağlık turizminin” geliştirilmesi konusunda Avrupa topluluğunun da önemli karaları bulunmaktadır.
Uluslararası Kaplıcalar birliği “FİTEC” e göre; bir litresinde en az 1gr. eriyik halde mineral veya karbondioksit gazı bulunan sular “maden suyu” ayrıca sıcaklığı 20 oC üzerinde bulunan maden suları da “termal su” olarak kabul edilir.
Türkiye ise sağlık bakanlığınca sıcaklığı 30 oC nin üstünde olan sular kaplıca suyu olarak kabul edilmiştir.
Kendiliğinden çıkışlı termal sulara batı ve orta Anadolu da ILICA, Güneybatı Anadolu Muğla yöresinde GİRME, doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde ÇERMİK gibi adlar verilir. Termal suların bulunduğu yerlerde, suyun üstüne veya yakınına tesis yapılarak kullanılması halinde ise genellikle KAPLICA denilmektedir.
Sağlık etkenliği deneyler saptanmış olan termal sular sahip oldukları tedavi etkinliği nedeni ile halk tarafından “şifalı su” olarak adlandırılır.
İçlerinde çeşitli eriyikleri bulunan termal sular (sıcak maden suları) ve soğuk maden sularının mağmatik ve atmosfer kökenli ya da ikisinin karışımı şeklinde oluştukları kabul edilir.
Termal sular ve soğuk maden suları kendi doğal ortamlarında bulunduğu sürece fiziksel ve kimyasal özelliklerini tam olarak korurlar. Bu doğal özelliklerinin en yüksek düzeyde bulunduğu ortam ise maden suyunun yeryüzüne çıkış yaptığı kaynak noktası veya bu noktaya en yakın olan akış bölgesidir.
Bu nedenle banyo veya içme amacıyla kullanılan şifalı suların “yerinde kullanımı” esas alınır.
Sağlık turizmine temel teşkil eden “kaplıca (termal) turizmi gibi yeni turizm hareketlerinin planlı sağlanması yoluyla yöresel kalkınma hareketlerine katkıda bulunacaktır.
Bakanlığımızca bir plan disiplin içerisinde ele alınan ve geliştirilmeye çalışılan öncelikli kaplıca ve termal kaynaklarımız turizm merkezi olarak ilan edilmiş bulunmaktadır. Sayıları 32 olan öncelikli kaplıca ve turizm merkezlerinde isteyen turizm yatırımcılarına yeterli termal su tahsisini mümkün kılacak yasal düzenlemeler tamamlanmış bulunmaktadır. Ayrıca bu kaplıca ve turizm merkezleri ile ilgili alt yapı yatırımları bakanlığımız yıllık yatırım programlarında da öncelikle yer almaktadır.
İlimiz Havza ilçesinde bulunan 25 Mayıs Termal Tesisleri de Bakanlığımız tarafından ilan edilen Termal Turizm Merkezlerimizdendir.
Ladik ilçemiz yer alan Hamamayağı Kaplıcası da ülkemizdeki birinci derecede önemli ve öncelikli kaplıca merkezlerinden biridir.
Ladik ve Havza İlçelerimizdeki kaplıcalar tarih boyunca bilinen en eski kaplıcalardır. Romalılar ve daha sonraki devirlerde de buralarda insanları çeken sağlık merkezleri olmuştur
HAVZA KAPLICASI
Havza ilce merkezinin içinde yer alan kaplıca merkezi Amasya-Samsun yoluna 1 km. uzaklıkta ve yolun batısındadır. Bir tepenin eteğinde yer alan merkezde beş kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıcalardan üçü eski tarihlerde yapılmış tarihi Aslanağzı-Kız gözü,Maarif ve şifa hamamları; diğer ikisi de 1986 yılından sonra yapılmış modern Türk hamamı ile lokman hekim hamamıdır.
Bu hamamların dışında umumi banyolar olmayıp özel banyoları olan termal oteller, moteller, de vardır. Su sıcaklığı 49.8 oC, PH değeri 7,8 olan Havza Kaplıca suları bikarbonatlı, sodyumlu, sülfatlı, kısmen kalsiyumlu bir bileşime sahiptir. (56 oC suyun kaynaktan çıkış sıcaklığıdır). Su sıcaklığı tesislerin içerisinde birkaç derece düşük olabilmektedir.
Romatizmal hastalıklar, eklem ve kireçlenme gibi hastalıklara olumlu etki yapar.
Samsun – havza termal kaynak suları toplam olarak 643 kg/lt eriyik değerine sahiptir. Yeni termal sondaj sonucu 70 lt/sn su verimine ulaşan Havza kaplıcası 10.080 kişi/gün/banyo kapasitesine sahiptir.
Havza kaplıcası Doğu Karadeniz bölgesinin Samsun-Ladik ve Rize Ayder Kaplıcaları ile birlikte en önemli kaplıca merkezlerinden birini teşkil etmektedir
SAMSUN- LADİK KAPLICASI
Ladik “Hamamayağı" yada “Hıllaz” Kaplıcası Havza7ya 13 km Samsun-Ankara yolunun 3 km doğusunda Samsu'na yaklaşık 60 km uzaklıktadır.
Hamam ayağı kaplıca suyu doğal çıkışlı ve 10 lt/sn.Hıllazkaynağı ise sondaj çıkışlı ve 20lt/sn akım değerine 4320 kişi/gün/banyo kapasitesine sahiptir.
Su sıcaklığı 38 oC Ph değeri ise 1410 picocuri/litredir. (su sıcaklığı doğal çıkışlı kaynağında 35 oC, sondaj elde edilen kaynağında ise 38 oC dir).
Kaplıca suyu; Bikarbonatlı, kalsiyumlu, Magnezyumlu ve kısmen radyoaktif bir bileşime sahiptir.
Banyo ve içme kürleri için elverişlidir. Bu sular romatizma. sinir ve kas yorgunluğu, eklem ve kireçlenme, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası yorgunluklar gibi hastalıklara olumlu etki yapar.
Termal sularda bulunan radyoaktif ürünler türlerine göre, değişik değerlerde, Organizma üzerinde uyarıcı etki yaparlar. Tıbbi olarak da belirlenmiş bu olumlu ve uyarıcı etki nedeni ile radyoaktif sular termal tedavi ve kür uygulamaları açısından büyük önem taşırlar.
Radyoaktif özellik gösteren bu tür sulara “Gençlik suyu” adı da verilmektedir. Ladik termal suları içeriğinde radyoaktif elemanları bulundurması nedeniyle bu tür sular arasına girmektedir.
Ladik Hamamayağı Kaplıca suyunun Almanya’daki Bedeviciler, Liebenzell, Schlangenbad, Warnbrunn, Wilbad, Wilstein gibi kaplıcaları suyuna eş değer olduğu kanıtlanmıştır.
Ladik'teki Kaplıca Bölgesi vadi boyu kavak ve söğüt ağaçları, hamam binaları yanında akan deresi ve yerleşim dışında bulunması nedeniyle yaz mevsiminde piknik ve mesire alanı olarak kullanıldığı gibi çadırlı kamp kurulmasına da uygun bir bölgedir. Ayrıca kaplıca yanında 35 yataklı bir konaklama tesisi de yer almaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder