TARİHİ
Küçük bir köy statüsünde olan şimdiki ilçe merkezi ve birkaç köye 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Rusya’dan göç eden Çerkezlerin yerleşmesiyle ilçe kurulmaya başlamıştır. Zamanla civardan gelen insanların yerleşmesiyle de büyümüş ve gelişmiştir. 1959 yılında nahiye, 1987 yılında ilçe olmuştur. Belediye ise 1989 yılı Mart ayında yapılan mahalli idareler seçimleri ile kurulmuştur.
COĞRAFİ KONUMU
Samsun’un 44 km. güneyinde yer alan Asarcık batıdan Kavak ilçesi ve doğudan Çarşamba ilçesi ile sınırlıdır.
İKLİMİ
İlçede tipik Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, kışlar yağışlı ve soğuk, yazlar ise genelde ılık geçmektedir.
SOSYO-EKONOMİK YAPISI
İlçede tarıma elverişli arazinin az ve verimsiz olması, sulanabilir arazinin olmaması tarım ekonomisinin gelişmesini engellemiştir. Tarımda elde edilen ürün halkın ancak tüketim ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. İlçede yetiştirilen ürünler buğday, mısır, arpa ve şekerpancarıdır. Şekerpancarının dönüm başına ortalama 2,5 ton civarında elde edilmesi verimin oldukça düşük olduğunu göstermektedir.
Bazı köylerde halk kendi imkanları ile arıcılık yapmaktadır, fakat elde ettikleri ürün sadece kendi ihtiyaçlarına karşılayabilecek miktardadır.
İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce Acılan ev ve el sanatları kursları da ev ekonomisine kısmen katkı sağlanmasında yararlı olmaktadır.
ULAŞIM
Samsun’a uzaklığı 44 km.dir. İlçe merkezi ile samsun arasında ulaşım sorunu olmamasına rağmen, ilçenin yüksek ve uzak köylerine kış aylarında kar nedeniyle zaman zaman ulaşım kesilmektedir.
Tarihi ve kültürel Değerler
Tarihi değerler açısından çevre ilçelere nazaran pek zengin sayılmamakla birlikte; ilçede günümüze kadar gelip, önemini yitirmemiş eserler vardır. Bunlar Kılavuzlu ve Gök göl köyündeki camiler ve Ayaklıalan köyündeki tarihi kilise kalıntısıdır.
Gökgöl camii: 1180 yılıda ahşap olarak yapılmıştır.M. 1870 H.1291 yılıda ilk kez ,1970 yılıda ise son kez tamir görmüştür.
Gezi ve Mesire Yerleri
Asarcık tarihi eserler bakımından zengin kaynaklara sahip olmamasına rağmen, doğal güzellikleri ile gezip görmeye değer bir ilçemizdir.
İlçedeki orman alanları ilimizdeki doğal değerleri yüksek alanlar içinde sayılır. İlçe merkezinde su deposu olarak bilinen ormanlık alan, Ayaklı alan köyü yakınlarında kilise kalıntısının bulunduğu çevre, Yarımca köyü civarı piknik yapmaya elverişli mesire alanlarıdır. Yarımca köyü civarı piknik yapmaya elverişli mesire alanlarıdır . Yarımca köyü yakınından geçen çay’da balık tutmak ta mümkündür. Yaz aylarında bu mesire alanlarına ulaşmak oldukça kolaydır.Yollar araba ile yolculuk etmeye uygundur.
Belirli günler
İlçede 58 yıldır geleneksel Asarçık Panayırı kurulur. Her yıl Eylül ayı içerisinde düzenlenen bu panayırda karakuçak güreşleri, Rahvan at yarışları ile halk konserleri ve çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Açık artırma ile Panayır ağası seçilir. Geniş bir Pazar kurulur büyük bir katılım ve coşkuyla geçen panayırın festivale dönüştürülerek devam ettirilmesi düşünülmektedir.
Folklorik Değerleri
1877-1878 Osmanlı- Rus savaşı sonrasında Rusyadan göç eden Çerkezlerin Asarcık'a yerleşmesi yörede Kafkas-Türk kültürünün bir sentezini oluşturmuştur. Çerkezler Kendilerine özgü çalgıları mızıka ve akordionla düğünlerinde, bayram ve özel günlerde kafkas oyunları oynamaktadırlar.
Düğünler genellikle hafta sonları yapılmaktadır. Bazen Perşembe günlerinde düğün yapıldığı görülmektedir. Akordion ve mızıka ile yapılan düğünler olduğu gibi davul zurna eşliğinde de yapılan düğünler vardır.
KONAKLAMA VE YEME-İÇME
İlçede otel vb. konaklama tesisleri yoktur. Ançak dışardan gelen kişilerin ilçede kalabilecekleri dört-beş kişi kapasiteli Öğretmenevi ve Müftülük Misafirhanesi mevcuttur. Lokantalar ise ancak ilce halkına hizmet verebilecek kapasitede ve çok az sayıdadır.
Yemekler
Yörede Çerkez Tavuğu ve kaz yufkası yaygın olarak yapılan yemeklerdir.
www.blogcu.com/oku gönderdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder