TARİHİ
Terme ve Çarşamba ilçelerinden ayrılan Alanyaykın, Düzköy ve bereket köylerinin birleşmesiyle 1973 yılında belediye olmuştur. 1987-88 yıllarında da ilçe teşkilatı kurularak Samsun’a bağlanmıştır.
I.Dünya savaşı sırasında özellikle Ermeni Çeteleriyle Türk halkı arasında çatışmalar yaşanmıştır.
COGRAFİ KONUMU
Samsuna uzaklığı 54 km. olan ilçenin güneyi Erbaa ve akkuş, doğusu Terme, Batısı Ayvacık, Kuzeyi ise Çarşamba ilçeleriyle çevrilidir. Salıpazarının denize kıyısı yoktur.
İlçenin kuzey düzlük, güneyi engebelidir. Yeşil çay ile Terme çayı ilçe merkezinde kesişmektir. Bu çaylar üzerinde üç köprü vardır. Salı pazarı ile Gökçeli köyünü Kurt köprüsü, Yavaş bey köyünü ise Maviren köprüsü birbirine bağlar.
İKLİMİ
İlçede Karadeniz iklimi hakimdir. Her mevsim yağış almakla birlikte, ilkbahar ve sonbaharlarda daha fazla yağış almaktadır. İlçenin dağlık olan güney bölgesindeki tepeler kışın bol miktarda kar yağar.
SOSYO – EKONOMİK YAPISI
İlçe ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Halkın büyük çoğunluğu bizzat tarımla uğraşmaktadır. Tarım ürünü olarak Fındık, çilek,çeltik yaygın olarak yetiştirilir. İlçede hayvancılıkta gelişmiştir.
Dağlık bölgedeki köylerde sepet, kaşık, çeyiz sandığı gibi ürünler yapılmaktadır.
ULAŞIM
Samsun’dan Salıpazarına ulaşım Çarşamba ve Terme ilçeleri üzerinden olmaktadır. Samsun’a uzaklığı 54 km.dir.
Garpu Kalesi
Cevizli – konakören köyleri arasında yer almaktadır. M.Ö.yy’a ait olduğu ileri sürülmektedir. Bir rivayete göre Amazonlara aittir. Klasik anlamda bir kaleye benzememektedir. Giriş kapısı kayadan oyularak, yukarı çıkan merdivenler ise kayaları yontmak suretiyle yapılmıştır. Kalede üzeri taşla kapatılmış iki kuyu bulunur.
Değirmen
Gökçeli mahallesinde 500 yıllık bir değirmen vardır. Kesme taştan yapılmış olan kemeri hala yıkılmamıştır. Bu gün yine un değirmeni olarak faaliyet göstermektedir.
Cami
Çatak Ahmet Ağa köyündeki(Gökçeli Mh.) 105 senelik camidir. Ayrıca Yeşilköyü,Kayadibi, Kızılot köylerinde de 300-400 senelik ahşap camiler vardır.
Türbeler
Samzama kadem ve Topal Hacı türbeleri vardır. Halk tarafından çok saygı gösterilip, evliya kabul edilen kişilere aittir.
Gezi ve Mesire Yerleri
Alan, Karaçaören ve kestanepınar köyler çatağında Alabalık üretme tesisleri çevresi, Hasan tekkesi civarı,Yeşilköy yolundaki Adacık, Terme yolundaki çoban düzü mevkileri piknik ve mesire alanı olarak ideal yerlerdir.
İlçede yemyeşil bir bitki örtüsü hakimdir. Salıpazarı ilçe merkezindeki 200 yıllık çınarların gölgesi de dinlenmek için ideal bir mekan oluşturmaktadır.
Belirli Günler
Her yıl Mayıs ayı (5-6-7) içerisinde “Tahnal ve Esat Çiftliği Hıdrellez Şenlikleri” düzenlenir. Şenliklerde Güreş müsabakaları ve at yarışları yapılmaktadır.
Folklorik Değerler
Karadeniz bölgesinin kendine özgü kültür birikimleri ile Gürcü ve Kafkas halkın kültürel özellikleri kaynaşmış durumdadır.
İlçede eğlenceler genellikle davul zurna eşliğinde yapılır. Çifte telli ve halay yanında bir de gürcü Horonu denilen oyun oynanır.
Yörede ocakbaşı sohbetleri meşhurdur. Ocak aynı zamanda mutfak anlamındadır. Oçakbaşı misafir odası gibi kullanılır ve misafirler burada ağırlanır.
Yemekleri
İlçenin kendine özgü yemek çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları kısaca anlatıldıkları gibi yapılmaktadır.
Zagi Yani: Koyun eti, un, pirinç, tereyağı, ceviz, höğmen, çorotu, safran, pul biber, sarımsak karıştırılarak yapılır.
Makaktu: Taze fasulye, ceviz, yeşilkinzi, sarımsak, koruk, irhan gibi malzemelerle yapılır.
Bilek Ekmeği: Mısır unu kaynar su ile yoğrulup üzerine defne ve tahnal yaprakları serilir ve öylece pişirilir.
Çerkez Pastası: Mısır unu, süt, yumurta ve tereyağı ile pişirilip, üzerine et kavurması serilir ve öylece pişirilir.
KONAKLAMA VE YEME İÇME
İlçede mevcut Öğretmen evi özellikle resmi konuklar için konaklama hizmeti verebilecek donanıma sahiptir. İl özel idaresi tarafından yaptırılan otel-Hamam’ın inşaatı tamamlanmış ancak faaliyet geçirilememiştir.
Gönderen: www.blogcu.com/oku
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder