Kaynak: www.devletarsivleri.gov.tr
Bir ülkenin sınırları içinde dolaşma ve yerleşme; Bir ülkeden ayrılma ve bir ülkeye girme; Bir ülkeden sınır dışı edilmeme; Sürgün edilmeme gibi haklar modern çağın kazanılmış kişisel hakları olup buna SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ denilmiştir. Kağıt üstünde, verildiği söylenen bu haklar günümüzde ne kadar kullanılabiliyor o ayrı bir konu. Aşağıdaki belge 1917 yılına; savaş yıllarına ait.
Samsun'da üç çocuğu kuduz bir köpek (kelb) ısırır ve tedavileri için İstanbul 'a gönderilir. [ İstanbul'da bulunan Dârü’l-Kelb Tedavihanesi için bakınız; (http://www.blogcu.com/ifsa/967913/) Bunu fırsat bilen bazı Ermeni vatandaşlarımız da Kuduz köpek tarafından ısırıldığını iddia ederek Belediye tabiblerinden düzmece raporlar alıp İstanbul'a göç etmenin yollarını aramaktadırlar.
Burada dikkatleri celbeden ve insanı acı acı güldüren olay; bir kuduz köpeğin serbestçe dolaşıp özellikle Ermeni vatandaşlarımızı ısırması ve bu kuduz köpeğin müşahade altına alınması için İçişleri Bakanlığından yazı gelmesi. İnsanların seyahat özgürlüğü yok ama kuduz köpeklerin serbest kalma özgürlüğü var.
Bu belge, dönemin önleyici sağlık hizmetleri ve devlet bürokrasisi hakkında bizlere bir fikir vermektedir.
DH. ŞFR, 79/14
Bâb-ı Âlî
Dâhiliye Nezâreti
Emniyet-i Umûmiyye Müdüriyeti
Umûmî:27935
Husûsî:49
Şu‘be:2
Şifre
Canik(Samsun) Mutasarrıflığına
C[evâb-ı] 27 Temmuz [1]333. Kuduz kelb tarafından ısırıldığı bildirilen Samsun'lu mühtedî Yusuf ile Varastad ve Korki nâmlarındaki üç cocuğun Dersa‘âdet Dâru'l-kelb Tedâvîhânesi'ne i‘zâmları ve evvelcede bildirildiği vechile birçok Ermeniler İstanbul'a gelebilmek için kuduz kelb tarafından ıısırıldıklarını iddi‘â ve belediye tabiblerinden ale'l-‘ımıyâ raporlar istihsâl ederek gelmek teşebbüsünde bulunduklarından bu mes’elede iddi‘â-yı vâkı‘ın sıhhate makrûn olup olmadığının tahkîki ve kuduz kelbin müşâhade altına alınarak netîcesinin inbâsı.
Fî 2 Ağustos sene [1]333
Nâzır
İmzâ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder