4 Temmuz 2006 Salı

Samsunlu Matematik Öğretmeni Aydın CERİT



100 Bin Dolar Ödüllü Soruyu Çözdü
Samsunlu matematik öğretmeni Aydın Cerit, bilim dünyasında önemli bir keşife imza attı. Matematik alanındaki buluşlarıyla bilim dünyasının ‘Süper Matematikçi’ unvanını verdiği Cerit, sonsuz asal sayıyı hesaplamayı başardı. Amerika’daki matematik şirketi EFF, 10 milyon basamaklı asal sayıya ulaşanlara 100 bin dolarlık ödül vaadinde bulunmuştu. Sonsuz asal sayıyı bulan Cerit, ödül için başvuruda bulundu.

Sınırsız Artırdım...
Keşfini Samsun 2. Noter’e onaylatan Cerit, asal sayıları 29 Nisan 2005’de kontrol altına aldığını söyledi. Matematik muciti, ‘Daha önceden asal sayıların sayısının sınırsız çoklukta olduğu, yani sonsuz sayıda olduğu biliniyordu. Fakat, en büyük asal sayı bile 7 milyon basamakta kalıyordu. Ben bunların sayısını sınırsız şekilde artırdım. Adını ‘Cerit Asalları’ koydum’ diye konuştu.

Süper matematikçi Aydın Cerit, "Kainatı delen denklem" adını verdiği denklemin için kullanılacak A4 kağıtlarının hacminin kainatın hacminden daha fazla olduğunu iddia etti

Samsun ve Ordu'da özel bir dershanede öğretmenlik yapan süper matematikçi Aydın Cerit, "Kainatı delen denklem" adını verdiği denklemin ardından 'sonsuz polinom fonksiyon dizisi' ürettiğini ve verdiği bir örnekteki terimleri yazmak için kullanılacak A4 kağıtlarının hacminin kainatın hacminden daha fazla olduğunu iddia etti. Cerit, bu kağıtlar içi dolu bir kutu şeklinde düşünüldüğünde bir kısmını boşaltarak kainatın paketleneceğini ileri sürdü.

"Uğur Eşitlikleri, Cerit Asalları, Cerit Altıgenleri" gibi adlar verdiği çalışmaları olan, daha önce saatlerce uğraştıran ve çoğu zaman sonuca tam ulaşılamayan Tartaglıa ve Ferrarı'nin 3. ve 4. derece denklem formüllerini, bulduğu pratik formüllerle rafa kaldıran ve çözülemez denen 5. derece denklemleri çözerek tescillendiren dahi matematik öğretmeni Aydın Cerit, sayısız (sonsuz) çoklukta yeni bir fonksiyon dizisi ürettiğini söyledi. Kar tatilini çok iyi değerlendirerek polinom fonksiyonlarla ilgili bir çalışma yaptığını belirten evli ve 2 çocuk babası Cerit, "Polinom fonksiyonlarla, matematik ve matematiksel fiziğin birçok alanında çalışılmakta ve günlük hayatta birçok süreç ve sistemi modellenmektedir. Bundan hareketle daha önce polinom denklem altyapım olduğu için polinom fonksiyonlara bakayım dedim ve sayısız yani sonsuz çoklukta yeni bir fonksiyon dizisi ürettim. Bu sonsuz fonksiyon dizisinin görüntü kümeleri pozitif sayılardır. Diğer bir deyişle işaret fonksiyonları 1'e eşittir ve (ox) ekseni üstündedir. (oy) ekseninde (0,1) noktasında keserler. Baş kat sayıları ve sabit terimleri 1'dir. Katsayıları toplamı yine 1'e eşittir. Tümüde tam polinom fonksiyonlardır. Kökleri çift katlıdır. Bu fonksiyonlar 4'ün tam katsayılarıyla derecelendirilmektedir" dedi.

Fonksiyon dizisini; "(toplam) n=1'den 2r + 1'e (- 1) üssü n+1 çarpı n çarpı x üssü 4r + 1- n + (toplam) n= 0'dan 2r-1'e (-1) üssü n çarpı (n+1)x üssü n" şeklinde tanımlı olduğunu ifade eden Cerit, "r = 1 için 4. dereceden, r = 2 için 8. dereceden, r = 3 için 12. dereceden olarak devam etmektedir. Daha ileride bir örnek verirsek r = 22 + 6 x 10 üzeri (116) için 88 + 24 x 10 üzeri (116) dereceden polinom fonksiyon elde edilmektedir. Bu örnekteki polinomum 89 + 24 x 10 üzeri (116) terim olup bir A4 kağıdına ortalama 200 terim yazıldığını varsayarsak; 10 üzeri (115) dosya kağıdını aşıyor" diye konuştu.

Bu kağıtları, üzerine r =22 + 6 x 10 üzeri (116) yazdığı içi kağıt dolu bir kutu olarak varsayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü mezunu 21 yıllık matematikçi Aydın Cerit, öğrencilerin coğrafya dersinde kullandığı kürenin üzerine kainat yazıp, "Kağıtlarımız normalde kırıştırılmış değil ama ben örnek için böyle yaptım Biraz kağıt çıkardığımızda kainat sığıyor. Yani istersek kainatı paket yapıyoruz. Hatta bu paket kainata çok bol geliyor" şeklinde konuştu.

Daha önce de kainatı delen denklemi bulma çalışması sırasında eşi Nurcan hanımdan fırça yediğini kaydeden Cerit, "Kar tatilini iyi değerlendirdim ve bilim dünyasına yeni bir şey kazandırdım. Ama eşim 'kar tatilinde bari bırak şu işleri biraz dinlen. Kainatı paketleyip ne yapacaksın. Sen bu buluşlara devam edersen filmlerde izlediğimiz gibi yabancı ajanlar tarafından kaçırılacaksın" diyerek daha önce olduğu gibi destek yerine köstek olmaya çalıştı. Ama başarılı olmadı" şeklinde espri yaptı.

Matematik alanında 10'un üzerinde buluşu olan süper matematikçi, Guiness'e aday gösterdiği "Kainatı delen denklem" adını verdiği denklemde, denklemin katsayılarının yan yana 1 santimetreye 3 rakam sığacak şekilde sıralandığında doğrusal olarak kainatı delecek uzunluğa eriştiğini dile getirmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder