Dikbıyık köyü 1994 yılında 2500 nüfusla belde olmuştur.
Beldenin ulaşım sorunu yoktur. Karadeniz sahil yolu beldenin içinden geçmektedir.Çarşamba’ya 8, Samsun’a 27 km uzaklıktadır. Ayrıca TCDD treni Samsun - Çarşamba hattında çalışmaktadır. Beldemizde haftanın bir günü (Cuma) açık pazar kurulmaktadır. Çevre köylerde yaşayanlar yetiştirdikleri ürünleri burada rahatlıkla satmaktadır.
Beldeye ilk yerleşenlerin Rumlar olduğu daha sonra buraya Kafkas Türklerinin geldiği belirlenmiştir. Dikbıyık adı da rivayetlere göre şu şekilde ortaya çıkmıştır. Bu bölgede Rum olduğu varsayılan ve dik bıyığı olan bir adamın kahvehanecilik yaptığı ve çevre köylerden bu kahvehaneye birçok insanın geldiği söylenir.Bu insanların “Dik bıyıklının kahvesine gidiyoruz…” türünden sözleri zamanla beldemizin adının Dikbıyık olmasına sebeb olmuştur.
Beldemizde 1967 yılından beri okul vardır. Bu okula daha sonra su an 750 öğrenciye hizmet veren ( ki bu bina da yetersiz kalmış yeni bina yapımına devlet-halk işbirliği ile başlanmıştır.) bir bina daha ilave edilmiştir. İlköğretim okulunun yanı sıra bir de lise bulunmaktadır beldemizde. Gerek İlköğretim okulumuz gerekse Lisemiz çevrede başarılı olarak görülmekte ve çevre köylerdeki, hatta ilçelerdeki öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.
Beldemizde genelde Çerkez ve Laz folkloru hakimdir. Beldemizin turistik bir özelliği yoktur.
Beldemizde Sağlık ocağı, Eczane, Jandarma karakolu, Diş Doktoru, Tıp Doktoru, Veteriner, Tarım Kredi Kooperatifi. PTT gibi halkın ihtiyaçlarını karşılayacak kurum ve kuruluşlar mevcuttur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder