Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstirüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim dalı
Doktora Tezi
Doç. Dr. Mustafa KARABATAK
Bu araştırma, Samsun İli’ne bağlı Bafra İlçe’sinin doğusunda yer alan Bafra Balık Gölleri’nde doğal olarak bulunan sudak balıkları (Stizostedion lucioperca L. 1758) üzerinde yapılmıştır.
Eylül 1988 - Ağustos 1989 arasında 12 ay süre ile her ay örnek alınmış ve toplam 342 adet sudak balığının uzunluk ve ağırlıkça büyümesi, uzunluk ağırlık ilişkisi, kondüsyon faktörü, sayılabilir ve ölçülebilir özellikleri ile etinin kimyasal yapısı incelenmiştir.
Alınan balık örnekleri üzerinde yapılan yaş tayinleri sonucunda I-VI yaş gruplarına rastlanılmıştır. Yaşlara göre uzunluk değerlerinin 14.00-53.00 cm arasında, ağırlıkların ise 39.15 - 2272 g arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Yaş grupalrı arasında oransal uzunluk ve ağırlık artışlarının I. ve II. yaşlarda, diğer yaşlara göre daha hızlı olduğu gözlenmiştir.
Elde edilen bulgulara göre Bafra Balık Gölleri’ndeki sudak populasyonunun sayılabilir ve ölçülebilir özellikleri bakımından Eğirdir Gölü ve Seyhan Baraj Gölü sudak populasyonları ile benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Uzunluk ağırlık ilişkisi , erkek dişi birlikte W=0.01514.L2.96, kondüsyon faktörü ise 1.34 olarak bulunmuştur. Balıklardan alınan et alınan et örneklerinde yapılan kimyasal analiz sonuçlarına göre kuru madde, ham yağ ve ham protein oranları sırasıyla, % 20.99, % 2.65 ve % 16.75 bulunmuştur.
Bafra Balık Gölleri’ndeki sudak balıklarının üreme sezonunun Şubat - Mart aylarında olduğu, hesaplanan gonadosomatik indeks değerlerinden anlaşılmaktadır.
Yumurta verimleri kilogram başına 159.202 adet, yumurta çapı ise 0.9 ± 0.0875 mm olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular ve bunların değerlendirilmesi sonucunda , Bafra Balık Gölleri doğal sudak populasyonunun, balıklandırma yolu ile elde edilen diğer sudak populasyonlarına oranla daha dengeli bir yapıya sahip olduğu söylenebilmektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder