9 Temmuz 2006 Pazar

Alaçam ve Zehirli Variller

Tuzla'daki atıklar yabancı değil
 Tuzla'da ortaya çıkan zehirli varillerle yeniden gündeme gelen tehlikeli atık konusunu aslında Türkiye 18 yıldır tartışıyor.

Tuzla'nın Orhanlı Beldesi Değirmendere yöresinde ortaya çıkarılan çok sayıdaki tehlikeli atık içeren varillerin ardından kamuoyunda bu konuda çeşitli tartışmalar gündeme gelmeye başladı. Yaklaşık 4.5 yıl boyunca İskenderun açıklarında bekledikten sonra geçen Eylül ayında İskenderun Limanı'nda ambarındaki 2200 ton toksik atıkla sulara gömülen MV Ulla gemisinin ardından Tuzla olayı ile yeniden kamuoyu gündemine taşınan zehirli atık konusu, Türkiye'de yoğun olarak 18 yıl önce tartışılmaya başlandı.

İlk olarak Ağustos 1988'de Samsun'un Alaçam İlçesi sahillerinde ortaya çıkan ve o günden sonra kamuoyu gündemine gelen İtalya kökenli zehirli atıklarla başlayan tartışma, aradan geçen 18 yıla rağmen bu konuda gereken tedbirlerin ortaya konamadığını gösteriyor. İtalya'ya iadesi için iki ülke arasında yıllardır devam eden temaslardan bir sonuç alınamayan 367 (152'si boş, 215'i dolu) zehirli varil halen Samsun'un Alaçam ilçesi ile Sinop'un Soğuksu yöresinde inşa edilen depolarda bekletiliyor. Zaman zaman ortaya çıkan ve ''şüpheli'' olarak betimlenen bazı varillerin de muhafaza için götürüldüğü söz konusu 2 deponun varlığı bugün bile çevre ve insan sağlığı açısından bir tehdit olarak görülürken, Tuzla olayı atıkların ber tarafının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder