Tarihçe
19. y.y'ın son çeyreğinde tüm alanlarda olduğu gibi eğitim-öğretim alanında da çağın gerektirdiği yenilikçi yapılanmaları gerçekleştirme çabalarını sürdüren Osmanlı Devleti Maarif Nezareti, Rüştiye (ortaokul) ve İdadilerin (lise) yüksek öğretime öğrenci hazırlamada yetersiz kaldıklarını görerek, Fransa Devleti Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak, mevcut ortaöğretim kurumlarının üstünde eğitim öğretim hizmeti vererek yüksek öğretime öğrenci hazırlayan farklı statüde bir eğitim kurumu oluşturma çalışmalarını başlatmışlardır.
Yapılan araştırma ve incelemeler sonunda "Sultani" adı altında, mevcut kurumlardan farklı statü ve yapıda eğitim kurumlarının oluşturulmasını planlı olarak uygulamaya koymuş, bu çalışmaların ilk örneği olarak da Fransız eğitimci M. Savier'in yönetiminde 'Galatasaray Sultanisi' kurulmuştur. Bu çalışmadan arzu edilen verimi elde eden Maarif Nezareti, 1908'den sonra Sultani'lerin her ilde bir tane olmak üzere yaygınlaştırılması çalışmasını başlatmıştır.
Okulumuz da bu çalışmalar çerçevesinde Samsun'da kurulan ilk ve tek Sultani olarak eğitim öğretim hizmetlerine ilklerden biri olma özelliğini taşımakta, tarihinden aldığı üst düzeyde eğitim öğretim verme misyonunu modern çağın gereklerine uygun iyileştirme ve yenileştirmelerle başarıyla sürdürmektedir.
Yukarıda sözünü ettiğimiz gerekçelerle kuruluşu gerçekleşen okulumuzun inşasına 1908'de başlanmış olup 1913 yılında Samsun'un merkezinde bugün Gazi I. Eğitim Bölgesinde okullar yerleşkesi olarak bilinen alanda inşaatı tamamlanarak 'Samsun Sultanisi' olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başlamıştır. 1913 yılında Sultani olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başlayan okulumuz 1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, savaş yıllarında bir müddet askeri hastane olarak hizmet vermiş, savaşın sona erdiği yıllardan sonra da savaş nedeniyle yetim kalan şehit çocuklarının barındırıldığı bir Yetimler Yurdu (Dar'ül Eytam) olarak hizmetini sürdürmüştür.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasından sonra da bu hizmetini, eğitim öğretim çalışmalarıyla birlikte yürüten okulumuz 24 Eylül 1924 tarihinde büyük önderimiz Atatürk tarafından ziyaret edilmiş olup çalışmaları yerinde izlenmiştir. 1927 yılından itibaren T.C. MEB'nın eğitimde gerçekleştirdiği yeni yapılanma sonucunda Samsun Lisesi olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye devam eden okulumuz 26 Kasım 1930'da İlk Cumhurbaşkanımız M.Kemal Atatürk tarafından ikinci kez ziyaret edilmiştir.Ulu önder bu ziyaretleri sırasında okulumuzdaki bir tarih dersine katılarak öğrencilerle sohbet etmiş ve tarih dersi vermiştir.
Atatürk, bu ziyaretlerinde okulumuzun öğretmenlerinin yanında Samsun'da görev yapan diğer öğretmenlerin de katıldığı bir sohbet toplantısı düzenlemiş, bugün herkesçe bilinen;
" Öğretmenler, Cumhuriyeti biz kurduk, O'nu yükseltecek ve yaşatacak olan Sizlersiniz. Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür yüksek seciyeli nesiller ister. Hayatta en Hakiki mürşit ilimdir, fendir...." özdeyişini bu toplantıda dile getirmiştir.
Okulumuz 1944 yılında da 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü tarafından ziyaret edilmiştir. Okulumuz,tarihi misyonundan aldığı başarılı eğitim öğretim hizmetleri sunma çalışmalarıyla ülkemizin çağdaşlaşma ve kalkınma çabalarına önemli katkılar sağlayan şahsiyetlerin yetiştirilmesini sağlamıştır.
Bu şahsiyetlerden bazıları şunlardır:
· Anayasa Mahkemesi eski başkanı Yekta Güngör Özden
· Maliye ve Devlet eski bakanı Merhum Adnan Kahveci
· Başbakan eski yardımcısı, Müsteşar Murat Karayalçın
· Orman eski bakanı Hüseyin Özalp
· Devlet eski bakan Doğan Kitaplı
· Samsun eski valisi Merhum Erdoğan Cebeci
· TUBİTAK başkanı Namık Kemal Pak
· Samsun Büyükşehir Bld. Bşk. Yusuf Ziya Yılmaz
· Gazi Bld. Bşk. Nihat Batur
· Atakum Bld. Bşk. Metin Burma
· Milli futbolcumuz Tanju Çolak
· Milli futbolcu Dobi Hasan vb.
1952 yılından itibaren 19 Mayıs Lisesi olarak isim değiştiren okulumuz 1967'ye kadar yalnızca Samsun'un değil Orta Karadeniz Bölgesi'nin de en gözde eğitim-öğretim kurumu olarak çalışmalarını sürdürmüştür. 1967 yılında öğrenci sayısının fiziki kapasiteyi aşmış olmasından dolayı okulumuzun lise kısmı aynı bölgede inşa edilen binasına taşınarak bağımsız bir lise haline gelmiştir.(19 Mayıs Lisesi) Bu tarihten itibaren bağımsız ortaokul statüsüne kavuşan okulumuz 'Atatürk Ortaokulu' adını almıştır.
1992 yılında MLO statüsü kazanan okulumuz başarılı çalışmaları ve gösterdiği yüksek performanstan dolayı 1993 yılında Yabancı Dil Ağırlıklı eğitim veren Lise statüsüne yükselmiş, 1998 yılından sonra da Anadolu lisesi durumuna getirilerek Atatürk Anadolu Lisesi adını almıştır.
Milli Mücadelenin meşalesinin yakılıp ilk adımının atıldığı Samsun'umuzun en gözde eğitim öğretim kurumu olarak halen eğitim öğretim hizmetlerini sürdürmektedir. ORGANİZASYON Atatürk Anadolu Lisesi'nin sahip olduğu çalışma mekanları okuldaki eğitim ve öğretimin verimliliğinin artmasında önemli bir rol oynamaktadır.
MLO statüsü kazandığı 1994 yılından itibaren önemli onarımlar geçiren okulumuza yeni mekanlar kazandırılmıştır.Bu onarımlar neticesinde Resim Atolyesi, Müzik Odası,Biyoloji,Fizik,Kimya, Bilgisayar Laboratuarları okula kazandırılmış,bu mekanların tüm donanımları gerek bakanlığımızdan gerekse ilgili tedarikçilerden temin edilmiş ve eğitim öğretime açılmıştır. Bu tarihten itibaren Atatürk Anadolu Lisesi tarihi kimliği yanında modern birimlerle donatılarak teknoloji destekli çağdaş bir eğitim öğretim hizmetlerini sunmaya devam etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder