12 Haziran 2006 Pazartesi

Kültür ve Tabiat Varlıkları-Asarcık

TARİHÇE
1878 Osmanlı-Rus harbinden sonra Kafkasyadan göç eden bir grup Kafkas Türk Kavmi, bugünkü ilçe merkezinde bulunan iki köye yerleşmişlerdir. Bu yerleşim  yeri 1959 yılından itibaren bucak merkezi olmuş ve 12 köy daha bağlanmıştır.
16.06.1987 tarih ve 3392 sayılı kanunla ilçe merkezi olan Asarcık’a daha önce kavak ilçesine bağlı olan Biçincik nahiyesinin yanı sıra 27 köy bağlanmıştır.

DİNİ VE KÜLTÜREL YAPILAR
AKYAZI KÖYÜ CAMİİ : Akyazı Köyündeki cami bir bahçe içerisindedir. Bahçenin etrafı tarla durumundaki arazilerle çevrilidir. Geniş bir alan ortasında yer alan caminin bir vakıf olduğu ve köydeki bir takım arazilerin gelirlerinin bu caminin bakımı için harcandığı köy muhtarlığınca bildirilmektedir. Cuma Camii olarak kullanılan yapı giriş kuzey yönde yer alan çift kanatlı ahşap bir kapı ile sağlanır. Giriş “U” şeklinde, önceleri ahşap yakın zamanki onarımlarda tuğla malzemeden yapılan son cemaat yeri şeklindedir. Aynı durum ikinci katta da tekrarlanmıştır. Caminin iç mekanından doğu batı doğrultusunda ahşap çerçeveli  dikdörtgen formlu, iki küçük pencere son cemaat yerine açılmaktadır. İkinci bir kapı ile caminin ana mekanına girilir. Duvarlar tamamen ahşap malzemeden olup, sonraki onarımlarda değiştirilerek verniklenmiştir. Birinci kat tavanını mihrap eksenindeki iki direğe oturan iki kalas taşımaktadır. Bu kalaslar caminin güney yönünde dış cepheye kadar uzanmaktadır. Ahşap taşıyıcı direkler altta yivli, üstte geometrik bezeme ile şekillendirilerek sütun görevi verilmiştir. Taşıyıcı direklerin iki yanında oyma teknikli bir rozet olup, doğudaki direğin yanına denk gelen kalasta H.1291 (M.1870) tarihi oyularak Osmanlıca olarak yazılmış onarım kitabesi mevcuttur. Mihrabın sağında minber solunda kürsü yer almaktadır. Mihrap önü tek bir mekan görünümünde olup, yüksek, ferah bir mekan elde edilmiştir. İkinci kata, birinci kat son cemaat yerinin solunda bulunan ahşap merdivenlerden çıkılır. Çift kanatlı ahşap kapı ile yonca şeklinde, mahfil özelliği gösteren ikinci kat mekanına girilir. Caminin en önemli özellikleri çift kanatlı ahşap kapılarındaki muntazam işçiliktir. Her iki katın girişindeki çift kanatlı ahşap kapılar özenle işlenmiştir. Birinci kattaki taşıyıcı direklerdeki oyma ahşap işçiliği Türk ahşap oymacılığının tüm özellik ve güzelliklerini yansıtmaktadır. Yonca biçiminde 2. Kat şeklindeki mahfilde değişik bir mimari olgu vardır ve bu özellikleriyle yöredeki diğer camiler içerisinde farklı bir güzellik sergiler. Kırma çatılı olup alaturka kiremitlidir.
İlçe Gökgöl camiinin dışında yarımca köyünde ahşaptan yapılmış yüz yıllık bir cami, Ayaklıalan köyünde ise harabe durumda olan kilise kalıntısı mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder