Havza Atatürk Evi
HAVZALILAR!!!
Sizinle en elemli, en yeisli günlerde çalıştım. Aranızda günlerce kaldım. Bana mazinin hatırasını tekrarlatan şu daire içinde kıymetkar mesai ve muavenetinizden pek müstefit oldum.
Eğer Havzalıların o samimi ve metin hüsnü kabulleri olmasa ve Havza’nın nafi şifalı kaplıcaları ahval-i sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı, emin olunuz ki inkılap için çalışamayacaktım. Bundan dolayıdır ki Havza ve Havzalılara çok şey borçluyum.
Kalbi rabıtam ebediyen saklayacak ve sizi hiç unutmayacağım. İlk cüreti ve cesareti gösteren sizlersiniz. İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havzanın ve Havzalıların büyük yeri vardır.
Mustafa Kemal
Atatürk' ün 9. Ordu Müfettişliği Karargahı -Mesudiye Oteli/Havza
MUSTAFA KEMAL PAŞANIN 9 ORDU MÜFETTİŞLİĞİ KARARGAHI
(ATATÜRKEVİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER:
Mustafa Kemal Paşa Milli Mücadele yıllarında 25 Mayıs 1919’ da Havzaya teşriflerinde Havza’da kaldığı süre içinde kendine karargah olarak Ali Baba’ nın Mesudiye otelini seçmiştir, binada 18 gün ikamet etmiş ve karargah olarak kullanmıştır. Otel ile ilgili bilgiler aşağıda sunulmuştur.
Cumhuriyet Öncesi Mesudiye Oteli
1900’ün ilk yıllarında yapıldığı zannedilen üç katlı bir binadır. “Mesudiye Oteli ” adıyla hizmet vermekte iken Mustafa Kemal Paşa’ nın 25 Mayıs 1919 tarihinde Havza’ya teşrifiyle birlikte zamanın kaymakamı Fahri Bey tarafından kendisini ikametine tahsis edilmiştir. Yani Mustafa Kemal Paşa burayı artık karargah olarak kullanacaktır.
25 Mayıs-13 Haziran 1919 tarihleri arasında çalışmalarını yürüttüğü bu binanın odası eşyalarıyla birlikte muhafaza edilerek , “Gazi Odası” adı altında ziyaretçilere açık tutulmuştur. 1984 yılına kadar binanın “Gazi Odası” haricindeki bölümleri Belediye hizmet binası olarak kullanılmıştır. 1993 yılında İl özel idaresinin maddi desteğiyle Kaymakamlıkça tamiratı yapılarak ziyarete açılmış, 2001 yılında Kaymakamlığın gayretiyle Kültür Bakanlığı binayı komple restore ettirerek 2002 yılında Mustafa Kemal Paşa’ nın Havza Karargahı (Atatürk Evi) adıyla yeniden hizmete ve ziyarete sunulmuştur.
Mustafa Kemal Paşa Karargahı (Atatürk Evi ve Müzesi)
Daha önce Belediye İtfaiye Amirliği’nce kullanılan zemin kat, bu birimin kendi binasına taşınmasından sonra restore edilen bina Kaymakamlıkça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne tahsis edilerek hem kaplıcalarda kalan “Turistler”için bir zaman değerlendirme ortamı haline getirilerek yabancılarında ülkemizi ziyaretinde bu yüce vatanın topraklarının ne zorluklarla kazanıldığını ve bu uğurda yapılan çalışmaların neler olduğunu görüp gezme imkanı bulmaları yönünden, hem de Halk Eğitim Kurslarını bitiren kursiyerlere “el emeği göz nuru” eserlerini sergileme ve pazarlama imkanı vermiştir. İkinci katta; Atatürk’ün çalışma odası, yatak odası, Havza odası ve dinlenme odası o dönemde kullanılan eşyalarla yeniden düzenlenmiştir. Üçüncü katta ; Milli mücadelenin ön hazırlıklarının yapıldığı illere hitaben Amasya, Sivas, Erzurum ve Ankara odaları düzenlenmiştir. Bu odalarda o dönemlerde yapılan çalışmalar resim ve yazılarla yansıtılmıştır. Ayrıca iki katın salonlarında etnoğrafik (tarihi) ve folklorik (geleneksel) malzemeler teşhir edilmektedir.
Tanıtım Filmi;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder