Gıda-İçki-ve Tütün Sanayi
Bu sektör KİT’in yoğun olarak faaliyet gösterdiği bir sektördür. İlin tütün, ürün potansiyeline paralel olarak sektörde sürekli gelişme ve modernizasyon çalışmaları vardır. Ballıca Sigara Fabrikası 1998 yılında tesis edilerek işletmeye alınmıştır. Bu sektördeki küçük işletmeler genellikle gıda sanayinde yoğunlaşmıştır.
Unlu Ürünler Gıda Sanayii :Sektörde faaliyet gösteren 10’a yakın un fabrikası ve yem sanayii mevcuttur. Sektördeki un firmalarının birleşimi ile sektörel dış ticaret şirketi kurulmuştur. Sektör canlı durumda olup unlu mamullerin nihai ürün sektörüne dönüştürülmesi ile oluşacak sektörler makarna, bisküvi, gofret gibi tesislerin artması sektördeki istihdamın ve ihracat potansiyelini artıracaktır.
Şekerli Mamuller Üreten Firmalar: Bu firmalarımızın ilimizde özellikle bölgemiz tüketicilerine hitap edecek şekilde faaliyet ve üretimlerini sürdürmektedir. Sektörün ihracata yönelmesi ve BDT pazarına yönelmesi sektördeki istihdamı artıracaktır. Sektörde kalite problemi mevcuttur. Gümrük Birliğine girdiğimiz şu süreçte AB standardına uygun üretim ve ambalaj için sektörün acil kalite sağlayan ekipman desteğine ihtiyaç vardır.
Orman Ürünleri ve Mobilya Sanayi
İlimizde faaliyet gösteren KOS İşletmelerinin çoğunluğu bu sektörde faaliyet göstermektedir. Bu işletmeler daha çok yeni açılan küçük sanayii siteleri ve organize sanayii bölgesinde faaliyet göstermektedirler. Küçük ve orta boy işletmelerde genel olarak bu sektörlerde yarı mamul veya nihai ürün üretmeye devam etmektedir. Bu sektörde en büyük problem sektörün tümü bir arada bulunduğu bir mobilyacı esnafı sanayi sitesi olmayışı sektördeki gelişmenin hızla küçük işletmelere yayılmasını güçleştirmektedir. Çevresel kirlenmeyi önleme açısından bu sektörün bir arada bulunması hizmetin verilmesini daha da kolaylaştıracaktır.
Sektörün önemli problemleri: BU sektörlerde genel olarak pazarlama problemleri mevcuttur. Sektör için modern üretim teknikleri ve çağdaş ürün sistemlerinin gelişmesi ile çevre iller ve BDT ülkeleri Pazar olabilecektir. Bu sektörlerde yetişmiş işgücüne ihtiyaç vardır. Sektör ilçelerde daha yoğun olarak faaliyettedir.
Dokuma Giyim Eşya ve Deri Sanayi
Sektör Türkiye genelinde ve il içinde önemli potansiyel arz etmektedir. Özellikle tekstil ihracatının lokomotifi oluşu bu sektörün hızlı bir şekilde ilimizde tesis edilerek desteklenmesi gerekmektedir. Organize sanayii bölgesinde ve küçük sanayii sitelerinde sektör de faaliyet gösteren küçük işletmeler vardır. Bu sektörde özellikle teknoloji transferi pazarlama ve işbirliği ve hammaddede üreten tesislerin ilimizde desteklenerek tesis edilmesi ilimizdeki tekstil sektörünün gelişmesini hızlandıracaktır. Bu sektörde önemli pazarlar AB ülkeleri, BDT ve büyük kentlerdir. Sektörde kaliteye yönelik teknolojik ekipmanlara ve yetişmiş işgücüne ihtiyaç vardır
Metal Eşya Makine ve Teçhizat Döküm İmalatı Sanayi
Döküm İmalat Sanayii: Bu sektör ilimizde sahil şeridindeki diğer illerimize göre daha iyi düzeydedir.
Demir Dışı Döküm Sanayii :Sektör demir dışı mamuller sanayii açısından iyi durumdadır. Özellikle mevcut orta ölçekli iki firmamız organize sanayii bölgesinde faaliyette olup, her iki firma da hem tevsi yatırıma hem de sektörde gerekli kaliteyi tescil edip ISO 9000 sistem kurulmasını sürdürmektedirler.
Kupol ve İndüksüyon Ortaklı Tesisler :Sektörde ilimizde faaliyet gösteren 20’ye yakın küçük ve orta ölçekli firmalar mevcuttur. Bu firmalarımız özellikle devlet ihaleleri ve büyük KİT’lere yönelik üretim kapmakta olup ihracatını önemli ölçüde arttırmışlardır. Özellikle orta ölçekli işletmemiz duktil döküm ve boru bağlantıları üretiminde söz sahibidir. Ayrıca otomotiv gömlek ve segman Üretimi yapan bir tesisimiz hem ihracat potansiyeli olan hem de kalite yatırımı yapan firmalardandır.
Ark Ocaklı Tesisler :Şu anda organize sanayi bölgemizde bölge illerine hitap edecek 40 ton / saat kapasiteli ark ocaklı bir tesis mevcuttur
Makine İmalat Sanayii: Bu sektörümüz de su pompası üretimi konusunda ihtisaslaşmış ve organize sanayii bölgesinde yatırım yapan üretim potansiyeli yüksek ve kaliteli ürün üreten tesislerimiz mevcuttur Sanayilerimize aktarma ve taşıma sistemleri üretimi yapan potansiyel firmalarımız mevcuttur.
Endüstriyel Mutfak Eşyası Üreten Firmalar: Samsun ilinde yakın gelecekte kendi sektöründe söz sahibi olabilecek ve potansiyel arz eden bu firmalarımız mevcuttur. Bu firmalarımızın yakın gelecekte AB standartları ile ilgili “CE” makasının özellikle bu sektörde uygulanması bu firmalarımızın üretiminin olumsuz etkilenmemesi bu standartlara uygun üretim sistemine acil şekilde geçilmelidir.
Kazan Sanayii: Sektörde faaliyet gösteren tesisler, akaryakıt ve gıda tankı üretimini yapan küçük ve orta ölçekli firmalar yoğunluktadır. Bu sektörde kaliteli ürün ve vasıflı iş gücüne ihtiyaç vardır.
Dövme El Aletleri ve Tıbbı Cihaz Üretimi : Tıbbi cihaz üretimi büyük potansiyel arz etmektedir. Bu sektör emek yoğun hassas bir sektör olup; bu desteklenmesi için hem bu sektörde ihtisaslı il olma durumuna getirecek hem de büyük yatırım gerektirmeyen küçük işletmelerin istihdamın bu alanda tesis edilmesi imkanı sağlayacaktır. İlde bu sektörde söz sahibi ikisi büyük olmak üzere muhtelif küçük işletmeler mevcuttur. her iki büyük firmada ISO 9000 belgesine sahiptir. Bu sektörün bir proje haline getirilerek desteklenmesi hem istihdama olan katkısı hem de sağlık sektöründe büyük rakamlara ulaşan ithalat girdilerini azaltacaktır.
Kimya-Petrol-Kauçuk Plastik Ürünleri
Bu sektörde faaliyet gösteren Azot Sanayii (TÜGSAŞ) gibi büyük KİT ilimizde mevcuttur. Bu sektör ilimizde KOS işletmelerinin tarıma dayalı ürün geliştirmede gerekli olan yan sanayii tesis etmekte gerekli ivmeyi gösterememiştir. Bu işletmemiz 1998 yılı sonunda özelleştirme kapsamına alınmıştır. Özellikle sektördeki KOS işletmeleri kauçuk ve plastik ürünler sektörde yaygındır. Bu sektörde büyük ihracat potansiyeli olan ve otomotiv sektörde yan sanayii durumunda olan orta ölçekli işletmelerin yanı sıra bölgesel pazarlara hitap edecek küçük işletmeler mevcuttur.
Sektördeki firmaların gerek büyüme, gerekse çevresel etkenler sebebi ile organize sanayii bölgesinde yatırımda olmaları bu sektörde yakın gelecekte söz sahibi olabilecek sektörlerimiz arasındadır. Samsun İli; Türkiye imalatı sanayiine genel perspektifte bakıldığında %25'’lik yadsınamayacak bir yüzdelik sırasındadır. Ülkenin bulunduğu ekonomik koşullar Samsun işadamı ve sanayisini de etkilemektedir. Samsun ilindeki işadamları ve sanayicilerin kentin gelişmesi için sürekli aktif ve proje üretmeleri genç işadamlarının yeni projeler ve girişimler peşinde olması kentin geleceğinin parlak olduğunu göstermektedir. Zaten mevcut potansiyeli ve durum itibarıyla yarattığı katma değerle Samsun ili Anadolu Kaplanlarından biridir. DİE 1996 rakamlarının ortalama 7.2 olan gelişme hızına rağmen Samsun ili 9.7 gelişme hızı ile büyüyen endüstri ve gelişen küçük ve orta boy işletmelerin yoğunlaştığı kenttir. Kentte kurulması düşünülen ikinci organize sanayii bölgesi, kuruluş kanunu çıkan serbest bölge ve BDT ilişkisi olan ve hızla devam eden alt yapı yatırımları Samsun iline yatırım yapmak için gerekli cazibeyi sağlamaktadır
Samsun Serbest Bölgesi
Samsun Serbest Bölgesi, Bakanlar Kurulu'nun 14.12.1995 tarih ve 95/7523 sayılı kararı ile 73.150 m2 olarak yer ve sınırları belirlenerek Yap-İşlet-Devret modeline göre Sasbaş-Bayındır Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş.'ne 30 yıllık bir süre ile işletme yetkisi verilmiştir.Diğer taraftan,bölgenin sınır ve tel çitleri ile giriş kapısının yapımı bitirilerek 20.03.1998 tarihinde Serbest Bölge kamu birimleri personelinin görevine başlamaları ile bölgenin resmi açılışı yapılmıştır.
İşletme Sözleşmesine göre Sasbaş, bölgenin alt ve üst yapı tesislerini inşa edecek, bunun yanında sözleşmenin imzalandığı ilk yıldan itibaren ve kullanıcılara verilmek üzere 100'er m²'lik en az 10 işyeri ve 5.000 m²'lik en az bir depo ve bilahare kullanıcı taleplerinin gerisinde kalmamak şartıyla yeterli miktarda işyeri, depo ve açık alan inşa ederek kullanıcıların hizmetine sunacağını taahhüt etmiştir. Sasbaş taahhütü kapsamında ve Samsun Serbest Bölgesi Yerleşim Projesi doğrultusunda aşağıdaki inşaatları yapmıştır;
Serbest Bölge kamu birimleri idari binası ile Sasbaş idari binası 1998 yılı Aralık ayında tamamlanarak 1999 yılı Ocak ayında hizmete geçirilmiştir.
5.000 m2 lik kapalı depo, 28 adet toplam 850 m2 'lik büro ve banka binası kontrol ve güvenlik binası, trafo binası, kantar tesisi ile ısı merkezi binası tamamlanarak hizmete sokulmuştur.
1.125 m2 'lik 10 adet işyeri binasına ait kaba inşaatı tamamlanmış olup, yapılaşma devam etmektedir. Sasbaş yukarıda bahsedilen yatırımlar için 4.507.353 $ tutarında bir yatırım yaptığını beyan etmektedir.
Ayrıca üretim konusunda yatırım yapan kullanıcılardan 1 fabrika binasının kaba inşaatının % 75'i tamamlanmış olup, diğer ikisi ise üretim aşamasına gelmiştir. Masa, sandalye imalatı yapan bir kullanıcının da faaliyeti devam etmektedir. Öte yandan Yüksek Planlama Kurulu tarafından Samsun Serbest Bölgesinde faaliyet konuları aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir
Serbest Bölgede Üretim Faaliyetleri
İmalat Sanayi sektörlerinde yer alan faaliyetler ile tekstil mamülleri hammaddeleri,konfeksiyon üretimi ve özellikle elektronik, optik, tıbbi elektronik, elektrikli ölçü aletleri, hesap makineleri, bilgisayar ve benzeri ekipmanların üretimi ve konfeksiyon aksesuarları ile yurt içi tüketimin yanı sıra ihracata da katkısı olmak kaydıyla her türlü tarımsal ve sınai üretim faaliyetleri
Serbest Bölgede Ticaret ve Hizmet Faaliyetleri
Ambalajlama, depolama, tasnifleme, etiketleme, tamir, montaj ve benzeri diğer işlemler dahil olmak üzere ticari faaliyetleri kolaylaştırıcı işlemler, Bankacılık, sigortacılık, müşavirlik ve mühendislik hizmetleri dahil olmak üzere uygun görülecek diğer hizmet faaliyetleri olarak belirlenmiştir.
Halen bölgemizde 5.500 m2 lik depo, 28 adet olmak üzere toplam 850 m2 lik büro, 23.600 m2 lik açık alan ve 10.200 m2 lik de açık stok sahaları mevcuttur. Bölgede alım-satım konusunda faaliyet gösteren 5 adet kiracı kullanıcı, üretim konusunda faaliyet gösteren biri kiracı olmak üzere 4 adet yatırımcı kullanıcı, 1 adet depolama, 1 adet kiralama ve 1 adette işletme ruhsatlı kullanıcı olmak üzere toplam 12 adet bölgemiz firması tarafından kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder